22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj49.3 milioane de euro pentru microîntreprinderi și noi locuri de muncă în județul Gorj

49.3 milioane de euro pentru microîntreprinderi și noi locuri de muncă în județul Gorj

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Tranziție Justă (PTJ) anunță lansarea în consultare publică a Ghidului Solicitantului „Dezvoltarea Întreprinderilor şi a Antreprenoriatului” – Componenta „Sprijin pentru creşterea durabilă a microîntreprinderilor şi crearea de locuri de muncă” din cadrul Programul Tranziţie Justă 2021 – 2027.

Ghidul facilitează accesul microîntreprinderilor la resursele și oportunitățile de finanțare pentru dezvoltarea activității proprii și pentru crearea de noi locuri, apelurile de proiecte asociate având un buget total de peste 205 milioane de euro din care, pentru județul Gorj – 49.306.293 euro. Prin proiectele finanțate din Programul Tranziție Justă, microîntreprinderile din Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș vor putea beneficia de finanțări nerambursabile de minimum 50.000 de euro și maximum 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro pentru întreprinderile care activează și în domeniul transporturilor de mărfuri în contul terților sau contra cost, pe întreprinderea unică.

Noi locuri de muncă

Prin Programul Tranziție Justă pot fi atrase investiții în dezvoltarea mediului de afaceri și a mediului antreprenorial cu scopul creării de noi locuri de muncă și reconversia economică a județului spre o economie cu emisii reduse de CO2. Se poate sprijini activitatea de calificare/recalificare și menținere a forței de muncă înalt calificată în județ și nu în ultimul rând se pot realiza investiții pentru reducerea sărăciei energetice, pentru crearea de capacități de producție de energie pentru consum propriu al UAT, pentru mobilitate urbană verde.

„Finanțarea este deschisă microîntreprinderilor care doresc să promoveze în județele vizate de Programul Tranziție Justă (PTJ). Sunt proiecte legate de:

  • dezvoltarea activității economice prin construcția de spații noi de producție/servicii,
  • extinderea spațiilor de producție existente și/sau dotarea acestora cu active corporale și/sau necorporale,
  • alte activități care susțin dezvoltarea economică a microîntreprinderii și care conduc la crearea și menținerea de locuri de muncă sustenabile din punct de vedere al mediului, în special pentru persoanele afectate de procesul de tranziție la neutralitatea climatică la nivelul teritoriului, precum și pentru cele care se încadrează în categoria lucrătorilor defavorizați, a celor extrem de defavorizați și a lucrătorilor cu handicap.

Ghidul solicitantului a fost întocmit conform nevoilor identificate la nivel local, în cele 6 județe vizate. Întâlnirile pe care le-am avut cu grupurile teritoriale au contribuit în mod considerabil la elaborarea cât mai concretă și bine definită a acestuia, instrument esențial în promovarea dezvoltării durabile și în facilitarea tranziției juste a celor șase județe, cu un accent pe susținerea sectorului de afaceri la nivel local.

Perioada de consultare publică este de 15 zile lucrătoare, începând cu data de 31.10.2023, respectiv până la data de 21.11.2023”, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene

Citeşte şi: Termocentrala Ișalnița își amenajează depozitul de cărbune

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS