19.4 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjA doua ediție a Festivalului Verzei are loc în comuna Bălești

A doua ediție a Festivalului Verzei are loc în comuna Bălești

Patria verzei din Gorj, comuna Bălești, este pe 26 octombrie, de la ora 8.00 până seara, gazda unui festival agricol și culinar dedicat legumei respective.

Comparativ cu anul trecut, anul acesta au fost pregătite mai multe manifestări. Astfel, o expoziție de mașini vechi va fi disponibilă în zona din centrul localității.

Potrivit primarului din Bălești, Mădălin Ungureanu, expoziția de dacii vechi va avea loc pe 26 octombrie, la Festivalul verzei, ajuns la cea de-a doua ediție. În acest an vor fi programate mai multe manifestări, comparativ cu anul trecut. Va fi o horă sătească, expoziții de legume, preparate culinare pe bază de varză de Bălești.

Nu vor lipsi terasele cu mici și bere și spectacolele de muzică populară. Un agent economic va pregăti preparate pe bază de varză, începând cu sarmale în foi de varză, carne cu varză, plăcintă cu varză și altele.

Varza se vinde de la poartă cu 2 lei kilogramul

Tot în cadrul festivalului va putea fi achiziționată cunoscută varză de Bălești. Aceasta este afânată și are frunzele foarte moi. Se murează foarte repede și rezistă bine mai multe luni, chiar și când este cald. Prețul unui kilogram de varză de Bălești este de 2 lei. Pentru suma de 300 de lei se pot achiziționa lejer circa 100 de verze pentru murat. În comună sunt zeci de cultivatori mai mari de varză.

Aceștia au ajuns să își vândă produsele direct de la poartă și să nu mai ajungă în piețele din Târgu Jiu. Comuna Bălești este la 5 minute de municipiu și astfel este la îndemâna târgujienilor să vină să cumpere varză direct de la producător.

În Bălești este amenajată și o piață, însă varza se vinde cel mai bine de la poartă, direct de pe marginea drumului național care traversează localitatea. Visul celor din Bălești este să înființeze o asociație agricolă și să atragă fonduri pentru a construi un sistem de irigații în zonă.

Citeşte şi: Doi adolescenți, loviţi de un autovehicul pe trecerea de pietoni

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS