20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO vrea să scape de ambrozie

CEO vrea să scape de ambrozie

Șefii Complexului Energetic Oltenia (CEO) s-au speriat de amenzile date pentru terenurile infestate cu ambrozie și au alocat fonduri pentru erbicidare.

Compania energetică deține sute de mii de hectare de teren. Așadar, sunt multe zone și puncte de lucru unde poate apărea ambrozia considerată o plantă dăunătoare și periculoasă pentru sănătate. Foarte multe persoane fac alergii din cauza ambroziei. Din acest motiv legislația obligă persoanele fizice și persoanele juridice să elimine imediat planta respectivă. Complexul Energetic Oltenia a alocat fonduri pentru achiziția de soluții pentru erbicidat.

Cantitățile necesare sunt de 4 – 5 litri de soluție concentrată pentru fiecare hectar de teren. Primul compartiment care va beneficia de achiziția este ELCFu Motru, unitatea care gestionează rețeaua feroviară proprie a Complexului Energetic Oltenia. Prioritate va avea distrugerea ambroziei din zona căilor ferate folosite pentru transportul cărbunelui de la carierele miniere la grupurile energetice din cadrul sucursalelor. Acțiunile de eliminare a ambroziei vor fi demarate la finalul lunii viitoare în punctele de lucru ale Complexului Energetic Oltenia.

Amenzi de până în 20.000 de lei

Este de amintit că proprietarii de terenuri infestate cu buruiana ambrozie că au obligația legală de a lua toate măsurile necesare pentru distrugerea acesteia, în scopul prevenirii consecințelor negative pe care le are asupra sănătăţii populaţiei.

Combaterea ambroziei este reglementată prin lege, iar nerespectarea prevederilor menționate în aceste acte normative se sancționează cu amendă de la:

– 1.000 – 5.000 lei (persoane fizice),

– 10.000 lei – 20.000 lei (persoane juridice).

Ambrozia este o plantă perenă, cu răspândire agresiv-invazivă. Perioada de polenizare este lungă, de la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii octombrie. Mai, iunie și începutul lunii iulie, când planta se află în stare vegetativă, fără a elibera polen, reprezintă perioada optimă în care se poate face eradicarea plantei. De la an la an, tot mai multe persoane dezvoltă alergie la ambrozie, iar vârsta de debut a simptomelor este tot mai mică.

Citeşte şi: Stradă umplută cu treceri de pietoni la Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS