15.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO pregătește noi fronturi de lucru în carierele miniere, deși e în restructurări

CEO pregătește noi fronturi de lucru în carierele miniere, deși e în restructurări

Complexul Energetic Oltenia (CEO) pregătește noi fronturi de lucru în carierele miniere, în ciuda programului de închidere de capacități.

Este vorba de un Plan de restructurare care prevede închiderea de grupuri energetice și de cariere miniere. Astfel, administrația companiei energetice a aprobat recent elaborarea documentațiilor tehnice pentru descopertă a sterilului, în vederea valorificării lignitului.

Prin realizarea lucrărilor de descopertă în perimetrele miniere instituite, se asigură rezerva de lignit pregătită în vederea continuării activității de producție la carierele de lignit din cadrul Sucursalei Miniere, conform CEO. Metodele de exploatare în perimetrele instuite, în etapele actuale de dezvoltare a carierelor, utilizează tehnologia de excavare a sterilului, transport și haldare în flux continuu, în halda interioară sau exterioară, după caz, prin utilizarea complexelor de excavare, transport și haldare. Documentațiile au ca obiect evaluarea cantitativă și valorică a lucrărilor de descopertă din cadrul carierelor de lignit din cadrul Sucursalei Miniere, din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Se reiau și exproprierile de gospodării

Complexul Energetic Oltenia pregătește un program de noi exproprieri. Este nevoie de de un consultant care să elaboreze în următoarele 12 luni documentațiile tehnice pentru exproprieri. Acestea sunt necesare pentru executarea lucrărilor de desființare a gospodăriilor care se află în zona viitoarelor fronturi de lucru din carierele miniere deținute de către Complexul Energetic Oltenia.

Este nevoie de un contract de servicii de arhitectură pentru lucrări de construcții. Bugetul este de 166.992 de lei.

Conform CEO, prestarea serviciului presupune întocmirea documentaţiilor tehnice necesare desfiinţării gospodăriilor achiziţionate în perimetrele miniere instituite, în vederea eliberării de sarcini a terenului pentru continuarea activităţii de producţie în cariere.

Etapa de realizare a exproprierilor este una esențială în ceea ce privește pregătirea fronturilor de lucru în vederea realizării producției de cărbune la nivel de cariere miniere. După cum se cunoaște, din 2026 Complexul Energetic Oltenia va mai rămâne cu 3 grupuri energetice din 7 și cu 3 cariere miniere din nouă câte sunt în momentul de față. Aceste obiective sunt trasate în Planul de restructurare și decarbonare al CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS