22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSalvamont deține o dronă subacvatică unică în România

Salvamont deține o dronă subacvatică unică în România

Salvamontiștii gorjeni au în dotare o dronă subacvatică unică în România. Aceasta nu a fost utilizată până în momentul de față. Va fi însă de mare ajutor în cazul activităților de căutare persoane înecate.

Salvamontiștii nu își doresc să fie solicitați vreodată, însă sunt pregătiți să intervină la nevoie. Drona va putea fi utilizată și pentru a analiza starea unor baraje și a unor structuri care se află sub apă sau parțial în apă, precum poduri, etc.

Serviciul Județean al Salvamont Gorj mai deține și alte echipamente necesare în intervențiile de urgență și salvarea de persoane.

„Din fericire, am avut posibilitatea să îmbunătățim, în ultima perioadă, baza materială a Salvamont Gorj cu ajutor primit de la Consiliul Județean. Avem, de exemplu, o dronă subacvatică unică în România. Este în dotarea Servicului Salvamont Gorj. Sper să o folosim cât mai puțin sau în cazul în care nu este vorba de persoane. Mai avem o placă pentru salvarea din torente și un aruncător de coardă. Suntem capabili să intervenim în aproape toate mediile, nu numai în zona montană”, a declarat Sabin Cornoiu președintele Salvamont România.

Centru de analiză a datelor preluate de drone

Tot la Târgu Jiu funcționeză un Centrul național de salvare cu ajutorul dronelor. Centrul a fost deschis anul trecut, în sediul Serviciului Salvamont Gorj și s-a intervenit în câteva situații. Acest dispecerat are tehnologia necesară pentru a identifica prezența umană în imagini surprinse cu ajutorul dronelor utilizate de echipele de căutare-salvare, folosindu-se, în premieră, echipamente de înaltă tehnologie și inteligență artificială pentru a analiza și identifica prezența umană în zonele greu accesibile.

Datorită acestui sistem, în numai 30 de minute, o dronă poate parcurge 5 kilometri liniari și poate acoperi o suprafață de peste 24 de hectare. Astfel, se pot transmite fotografii și imagini care după descărcare pot fi, mai apoi, procesate și analizate în nu mai puțin de 2 minute, mărindu-se capacitatea de căutare de aproape 10 ori.

Aceste performanțe duc la micșorarea timpului de intervenție, la reducerea riscurilor pentru salvamontiști și, ceea ce este cel mai important, la salvarea mai multor vieți. România prin Salvamont a fost acceptată să facă parte dintre cele 50 de țări de pe întreg mapamondul membre ale IEDO – Organizația internațională de salvări de urgență cu ajutorul dronelor.

CITEŞTE ŞI: Pagube produse de vântul puternic din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS