9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimă de Paște de 3.000 de lei brut pentru minerii și energeticienii din Oltenia

Primă de Paște de 3.000 de lei brut pentru minerii și energeticienii din Oltenia

Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia (CEO) vor beneficia în zilele următoare de primă de Paște.

Cuantumul acesteia va fi în jur de 1.800 de lei net, în funcție și de modul în care se va produce impozitarea. Prima de Paște pentru acest an a fost stabilită prin Act Adițional la Contractul Colectiv de Muncă. Negocierile au avut loc între sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia. Beneficiile obținute se acordă de la 1 aprilie.

Până la finalul anului la compania energetică vor mai fi acordate încă trei prime de ziua meseriei sau de sărbători religioase. Valoarea brută a fiecărei prime va fi de 3.000 de lei. Toate aceste tipuri de beneficii vor fi acordate sub formă de tichete cadou. De asemenea, la nivelul companiei energetice va fi acordată și o majorare salarială, tot cu data de 1 aprilie.

Încă nu s-a decis politica de personal pentru 2023

Încă nu este clar totuși care va fi politica de personal a CEO pentru anul 2023, deși se tot împart prime. Administrația societății are mai multe variante în ceea ce privește structura personalului. În funcție de cât de repede se va renunța la capacitățile de producție se vor adapta și politicile de personal de la CEO. Este vorba de prelungirea sau neprelungirea contractelor de muncă încheiate pe perioadă determinată.

Este vorba de peste 1.600 de contracte de muncă de acest tip. De asemenea, aplicarea Legii 197 din 2021 ar putea aduce alte aproape 3.000 de ieșiri din sistem, prin pensionare. Legea reduce vârsta de pensionare cu 13 ani, la Complexul Energetic Oltenia și la alte companii din sectorul energetic.

În funcție și de producția de energie electrică propusă să fie realizată pentru acest an, CEO și-ar putea dimensiona schema de personal. Adică, la cei peste 2.900 de viitori pensionari să se adauge sau nu cei peste 1.600 de angajați încadrați pe perioadă determinată.

Bonusurile și primele vor fi acordate numai personalului care are un contract activ de muncă. Unii sindicaliști din CEO spun că nu vor fi bani pentru tot ce s-a negociat, mai ales în contextul în care compania vinde din ce în ce mai puțină energie. Așadar, există premise va până la finalul anului CEO să nu mai numere 11.000 de angajați.

CITEŞTE ŞI: Elev bătut la sport. Comisia ISJ Dolj ”face podul” cu acuzații

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS