16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentExecutor judecătoresc, scos de sub control judiciar

Executor judecătoresc, scos de sub control judiciar

Instanţele de judecată au dispus revocarea controlului judiciar faţă de un executor deferit justiţiei într-un dosar de abuz în serviciu. În noiembrie, inculpatul a fost condamnat definitiv la şase ani şi şase luni de închisoare în alt dosar de abuz în serviciu. În ambele dosare, procurorii DNA au reţinut că, cu ocazia desfășurării mai multor proceduri de executare silită, inculpatul a păgubit Complexul Energetic Oltenia(CEO) cu peste 7 milioane de lei.

Procurorii DNA dispuneau, în mai 2021, trimiterea în judecată sub control judiciar a unui executor judecătoresc. Acesta a fost acuzat de abuz în serviciu şi spălare de bani. Anchetatorii au susţinut că bărbatul a păgubit Complexul Energetic Oltenia SA cu aproape 1,5 milioane de lei.

„În perioada 2015 – noiembrie 2020, inculpatul Gagiu Nicolae, în calitatea menționată mai sus, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, în contextul desfășurării a trei proceduri de executare silită, ar fi cauzat un prejudiciu debitorului Societatea Complexul Energetic Oltenia SA în valoare de 1.485.325 lei lei, concomitent cu obținerea pentru sine a unui folos necuvenit în același cuantum”, au explicat procurorii DNA.

A cumpărat un imobil cu banii CEO

Anchetatorii au explicat că inculpatul a cumpărat un imobil cu banii CEO.

„De menționat este faptul că, în perioada octombrie – noiembrie 2020, în condițiile în care inculpatul știa că este cercetat în prezentul dosar penal, ar fi efectuat din nou acte de executare silită cu încălcarea dispozițiilor legale, în aceeași modalitate.
O parte din bani dobândiți în modalitatea de mai sus ar fi fost folosiți de inculpatul Gagiu Nicolae la cumpărarea unui imobil, iar ulterior, în scopul de a disimula originea ilicită a banilor folosiți pentru achiziția respectivă, l-ar fi donat unei rude”, au mai precizat procurorii DNA.

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova în aprilie, anul acesta. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 27 ianuarie.

Pe 9 decembrie, instanţa a dispus revocarea măsurii controlului judiciar dispusă faţă de inculpat. Hotărârea instanţei a fost contestată de procurori la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe 23 decembrie, instanţa a respins ca nefondată acţiunea procurorilor.

Şase ani şi şase luni de puşcărie pentru abuz în serviciu

În octombrie 2018, acelaşi executor a fost trimis în judecată într-un alt dosar de abuz în serviciu. Procurorii DNA au precizat că, „în perioada 15 aprilie 2014 – mai 2018, inculpatul Gagiu Nicolae, în calitatea menționată mai sus, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, în contextul desfășurării a șase proceduri de executare silită, a cauzat un prejudiciu debitorului Societatea Complexul Energetic Oltenia SA concomitent cu obținerea pentru sine a unui folos necuvenit în cuantum de 5.924.320 lei”.

În noiembrie, anul aceta, inculpatul a fost condamnat definitiv la şase ani şi şase luni de închisoare. Sentinţa a fost dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Iniţial, la Curtea de Apel Craiova, bărbatul a fost condamnat la zece ani de închisoare. Pe data de 16 noiembrie, bărbatul a fost încarcerat în penitenciar.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS