19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSe reia licitația de 1,5 milioane de euro pentru angajarea unei firme care să înființeze societățile mixte ale CEO

Se reia licitația de 1,5 milioane de euro pentru angajarea unei firme care să înființeze societățile mixte ale CEO

Complexul Energetic Oltenia (CEO) reia licitația privind angajarea unui consultant pentru suma de 1,5 milioane de euro.

Firma de consultanță va trebui să se ocupe de toate procedurile privind înființarea companiilor mixte care vor construi grupurile pe gaze naturale și parcurile fotovoltaice. Complexul Energetic Oltenia a alocat suma de 7,5 milioane de euro pentru achiziția de servicii de consultanță pentru implementarea de parcuri fotovoltaice pe depozitele de zgură și cenușă aferente sucursalelor energetice și pe haldele din cadrul sucursalei miniere.

Prima licitație s-a soldat cu un eșec, având în vedere că nu a putut fi selectat vreun ofertant. Potrivit lui Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia, firma de consultanță care va fi angajată de companie va trebui să ajute producătorul de energie electrică în procesul de selecție al investitorilor, precum și în derularea efectivă a procesului de constituire a societăților mixte, de proiect, prin intermediul cărora vor fi puse în operă investițiile noi.

Ministrul Energiei vrea 10 firme

Noile proiecte sunt prevăzute în Planul de restructurare și decarbonare al CEO. Acesta este valabil pentru perioada 2021 – 2026. Documentul a fost depus la Comisia Europeană și are nevoie de un aviz, având în vedere că producătorul de energie electrică a beneficiat anul acesta de un ajutor de restructurare de peste 240 de milioane de euro. Compania nu va rambursa suma primită ca ajutor financiar, dacă Planul de restructurare și decarbonare nu va fi aprobat de Comisia Europeană.

Prin urmare, vor fi sub semnul întrebării și noile investiții în grupuri pe gaze naturale și parcuri fotovoltaice. Este de amintit că la nivelul companiei s-a aprobat construirea a două grupuri energetice pe gaze naturale la Turceni și la Ișalnița, precum și a opt parcuri fotovoltaice pe haldele de steril de la Jilț, Pinoasa, Rovinari Est, Tismana 1 și Tismana 2 sau la fostele depozite de zgură și cenușă de la sucursalele electrocentrale de la Rovinari, Turceni și Ișalnița. Pentru parcurile fotovoltaice este deja asigurat un buget de peste 670 de milioane de euro, din care cea mai mare partea a sumelor vor veni de la Fondul de Modernizare.

Actualul ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a declarat că pentru implementarea celor 10 proiecte vor fi înființate 10 firme mixte. Există însă și varianta ca o firmă mixtă să construiască mai multe parcuri fotovoltaice. Consultantul care va fi angajat de CEO va trebui să se ocupe de toate formalitățile până în momentul în care totul va fi în regulă pentru demararea noilor investiții. Cele două grupuri energetice pe gaze naturale și cele opt parcuri fotovoltaice vor trebui să fie finalizate până în 2026.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS