14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjComitetul pentru Situații de Urgență Gorj a trasat sarcinile pentru intervenția la urșii ajunși în zonele locuite

Comitetul pentru Situații de Urgență Gorj a trasat sarcinile pentru intervenția la urșii ajunși în zonele locuite

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Gorj s-a reunit marți, în cadrul unei ședințe, pentru a dezbate noile modificări legislative cu privire la problemele generate de prezența animalelor mari în zonele locuite.

Prefectul de Gorj, Cristinel Rujan, a declarat că acum există o procedură care trebuie pusă în aplicare de instituțiile responsabile. Autoritățile au fost informate în legătură cu modificările apărute. Astfel, potrivit reprezentantului guvernului în teritoriu, fiecare instituție publică o să știe de acum înainte cum să intervină în cazul apariției în zonele locuite a unor animale mari. Este cazul urșilor care coboară din zona montană în zona submontană pentru a se hrăni. Modificarea legislației a apărut ca urmare a situației de la Harghita, unde un urs a fost lovit de mașini și nimeni nu a intervenit să îl salveze.

Noi protocoale

Prefectul de Gorj, Cristinel Rujan, a mai spus că noua legislație prevede clar cine trebuie să intervină în cazul unor situații de urgență generate de prezența animalelor mari. Inspectoratul Județean de Jandarmi este cel abilitat să acționeze. De asemenea, poliția va stabili perimetrul în care se acționează. Din echipa de intervenție vor face parte și autoritățile locale. Acestea vor lua măsuri pentru siguranța cetățenilor și pentru informarea populației.

Mai sunt implicate Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția Sanitar Veterinară, AJVPS, Garda de Mediu și Agenția de Mediu. Animalul va trebui să fie tranchilizat și mutat în alt habitat, departe de zonele locuite. „Lucrurile sunt destul de clare acum și trebuie să se intervină în funcție de anumite protocoale. Jandarmeria este principala instituție responsabilă și sunt celelalte instituții responsabile. În mod normal, nu ar mai trebui să fie probleme. În Gorj am avut mai mult urși prinși în laț“, a spus Cristinel Rujan, prefectul de Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS