Inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat, săptămâna trecută, controale și verificări tematice și fizice în unități supuse supravegherii și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate pe raza teritorială a județului Gorj (Albeni, Alimpeşti, Aninoasa, Arcani, Baia de Fier, Băleşti, Bărbăteşti, Bâlteni, Bengeşti-Ciocadia, Berleşti, Brăneşti, Bumbeşti-Jiu, Bustuchin, Câlnic, Crasna, Cruşeţ, Dănciuleşti, Fărcăşeşti, Godineşti, Leleşti, Motru, Muşeteşti, Novaci, Padeş, Roşia de Amaradia, Rovinari, Săcelu, Schela, Stejari, Stoina, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Teleşti, Turceni, Tismana, Turcineşti, Ţânţăreni, Urdari), pentru a verifica modul de asigurare a conformității cu cerințele legislației în vigoare în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor. Controalele efectuate au constat în:
– verificarea condițiilor de igienă în baza Planului cifric al Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranței Alimentare și a tematicilor propuse de A.N.S.V.S.A. privind prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și zoonozelor – 268 controale;
– verificarea condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc şi produse din carne de porc, în scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare, precum și prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA);
– controale comune cu echipe ale I.J.J. și I.P.J. Gorj în trafic, asupra mijloacelor auto de transport a porcinelor vii și produselor alimentare din carne de porc, privind verificarea restricțiilor impuse în contextul evoluţiei pestei porcine africane (Arcani, Băleşti);
– prelevarea a 27 de probe din alimente (lapte crud, brânzeturi, mezeluri, preparate culinare gata de consum), apă tehnologică şi ambalaje, pentru determinarea parametrilor microbiologici în produse alimentare (NTG, stafilococi coagulazo-pozitivi, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, enterococi, bacterii coliforme, substanţă uscată, conţinut de grăsime, conţinut de sare);
– prelevarea a 4 probe de peşte pentru determinări biochimice (azot bazic volatil) şi parazitologice (Anisakis spp. şi alţi paraziţi vizibili);
– prelevarea a 2 probe de brânzeturi (de oaie, capră) din centre de prelucrare a laptelui, pentru identificarea speciei de la care provine;
– verificarea şi înregistrarea a 6 unităţi supuse controlului: un laborator de patiserie (Rovinari), un depozit alimentar (Târgu-Jiu) şi 4 magazine alimentare (Stejari, Târgu-Jiu), precum şi verificarea şi aplicarea vizei anuale pentru un număr de 11 mijloace de transport de produse alimentare (Câlnic, Târgu-Jiu);
– 51 controale în baza unor tematici transmise de A.N.S.V.S.A., vizând modul de expunere şi comercializare a peştelui şi produselor din pescuit, respectiv a ouălor de consum;
– evaluarea a 7 unităţi supuse controlului;
– controale mixte cu echipe ale I.P.J. în unităţi de comercializare din sectorul alimentar;
– controale în 10 exploataţii non-profesionale din Alimpeşti, Baia de Fier, Muşeteşti;
– controale la producători particulari care efectuează vânzare directă de produse primare (lapte, ouă) – Albeni, Alimpeşti, Crasna, Muşeteşti;
– efectuarea anchetei şi punerea sub restricţie în expolataţiile cu cabaline anemo-pozitive (Teleşti);
– avizarea mişcărilor inter-judeţene de animale;
– verificarea deconturilor acțiunilor sanitare-veterinare realizate de către medicii de liberă practică împuterniciți pentru luna februarie 2019;
– emiterea și distribuirea către proprietari a unui număr de 170 pașapoarte bovine;
– eliberarea unui număr de 43 extrase din Registrul Național al Exploatațiilor.
În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale (Bâlteni, Berleşti, Leleşti, Motru, Teleşti, Târgu-Jiu, Turcineşti), în cuantum de 31.400 lei, astfel:
-10.000 lei la un magazin alimentar, pentru comercializarea de produse alimentare într-un spaţiu neînregistrat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
-10.000 lei la un magazin de carne şi produse din carne, pentru existenţa la comercializare a unor produse alimentare fără etichete şi documente care să ateste provenienţa. Sancţiune complementară; aplicarea stării de reţinere oficială pentru 34,14 kg carne şi produse din carne (ficat curcan, ficat pui, şorici porc, pastă mici, jambon, muşchi filé, pui grill;
-1.500 lei unei persoane fizice pentru deţinerea de animale nemicrocipate, conform legii;
-1.500 lei unei persoane fizice pentru transportul subproduselor de origine animală fără a deţine autorizaţie pentru această activitate;
-2 amenzi a câte 1.200 lei la un magazin alimentar şi la un magazin specializat de peşte şi produse din pescuit, pentru expunerea peştelui destinat comercializării în afara spaţiilor frigorifice;
-2 amenzi a câte 1.200 lei la două magazine alimentare, pentru depozitarea nesectorizată a alimentelor congelate: peştele congelat nu era depozitat într-un spaţiu frigorific separat (delimitat) de alte produse alimentare;
-1.200 lei la un magazin alimentar, pentru manipularea neigienică a produselor alimentare (peşte congelat), în timpul comercializării către consumatorul final (lipsa echipamentului de protecţie sanitară);
-1.200 lei la un magazin alimentar, pentru neîntreţinerea aparaturii frigorifice în care este depozitat peştele congelat (prezenta acumulări de gheaţă);
-1.200 lei la un abator de păsări, pentru manipularea necorespunzătoare a carcaselor de pui de către un angajat.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.