14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjControale ale inspectorilor DSVSA Gorj

Controale ale inspectorilor DSVSA Gorj

Inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat, în perioada 10 – 16 decembrie, controale și verificări tematice și fizice în unități supuse supravegherii și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate pe raza teritorială a județului Gorj (Alimpeşti, Arcani, Baia de Fier, Băleşti, Bâlteni, Bengești-Ciocadia, Bumbești-Jiu, Bumbești-Piţic, Fărcăşeşti, Motru, Novaci, Padeş, Polovragi, Prigoria, Rovinari, Runcu, Scoarţa, Târgu-Jiu, Turcineşti, Urdari), pentru a verifica modul de asigurare a conformității cu cerințele legislației în vigoare în domeniile alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor.

Controalele efectuate au avut ca obiective principale:

– verificarea condițiilor de igienă în baza Planului cifric al Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranței Alimentare 2018 și a tematicilor propuse de A.N.S.V.S.A. privind prevenirea toxiinfecțiilor alimentare şi zoonozelor – 122 inspecții;

– verificarea condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate ăi valorificate carnea de porc şi alte produse alimentare de origine animală destinate consumului uman, în scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare, precum și prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), în perioada sărbătorilor de iarnă;

– controale comune cu echipe ale I.P.J. Gorj în trafic, asupra mijloacelor auto de transport a porcinelor vii și produselor alimentare din carne de porc, privind verificarea restricțiilor impuse în contextul evoluţiei pestei porcine africane;

– verificarea restricțiilor impuse circulației animalelor;

– prelevarea a 11 de probe din alimente şi ambalaje, pentru determinarea parametrilor microbiologici (NTG, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Enterobactaeriaceae, enterococi, drojdii şi mucegaiuri, microorganisme viabile în produsul conservat termic);

– prelevarea a 4 probe de produs (preparate din carne de pasăre şi de porc), pentru determinări fizico-chimice (raport colagen – proteină, conţinut de grăsime, azot bazic volatil, zaharoză, zahăr invertit, conţinut de apă) şi parazitologice (Anisakis);

– emiterea și distribuirea către proprietari a unui număr de 228 pașapoarte bovine;

– eliberarea unui număr de 26 extrase din Registrul Național al Exploatațiilor;

– verificarea unui număr de 9 deconturi de identificare a animalelor;

– verificarea unui număr de 22 deconturi de inspecţii în exploataţii (inventare), efectuate de medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, cu ocazia demarării acţiunii de inventariere a efectivelor de animale.

În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 54.800 lei (la unităţi situate în Baia de Fier, Bumbeşti-Jiu, Fărcăşeşti, Polovragi, Rovinari, Scoarţa, Târgu-Jiu, Turcineşti, Urdari), respectiv:

– 10.000 lei la o carmangerie, pentru neîntreţinerea spaţiilor şi echipamentelor (pavimentul este murdar – cantități mari de grăsime; plafonul prezintă depuneri de condens şi zone cu mucegai; ambalajele pentru transportul produselor din carne sunt neigienizate; aparatura frigorifică prezintă pete de rugină; unele utilaje şi ustensile de lucru sunt neigienizate);

– 10.000 lei la un magazin alimentar, pentru comercializarea produselor alimentare în spaţii neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;

– 10.000 lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea subproduselor nedestinate consumului uman (SNCU) în camera frigorifică, alături de produse destinate comercializării; nu există spațiu de depozitare pentru SNCU; expunerea spre comercializare a pieselor tranşate din carne proaspătă de porc (ceafă, spată, pulpă porc, ficat porc), a căror etichetă nu conţine toate informaţiile necesare informării complete a consumatorilor;

– 10.000 lei la un magazin alimentar, pentru expunerea spre comercializare a cărnii şi produselor din carne fără elemente de identificare. Sancțiune complementară: aplicarea sechestrului sanitar-veterinar asupra cantității de 73,4 kg (carne şi organe de porc, carne de vită (ceafă de porc, antricot de porc, ficat porc, pulpă de vițel);

– 10.000 lei la un magazin alimentar, pentru nedelimitarea unui spațiu special destinat depozitării produselor neconforme; comercializarea peștelui (macrou, sprot) şi produselor din carne (cârnați şi kaizer) fără etichete;

– 1.200 lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare congelate (peşte lângă pulpe de pui şi aripi de curcan); manipularea produselor alimentare fără echipament de protecție sanitară;

– 2 x 1.200 lei la două magazine alimentare, pentru faptul că toate produsele alimentare erau depozitate necorespunzător, fără respectarea cerinţelor legale de igienă;

– 1.200 lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare congelate (peşte, carne tocată, pastă mici, înghețată), neefectuarea operațiunilor DDD periodice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS