14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjȘeful Salvamont Gorj conduce delegația României la Congresul Internațional de Salvare Montană din Franța

Șeful Salvamont Gorj conduce delegația României la Congresul Internațional de Salvare Montană din Franța

Salvamont România, condus de gorjeanul Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj, este prezent prezent la lucrările Congresului Internaţional de Salvare Montană, cea mai mare acțiune de acest gen organizată pe plan mondial, gazduită până pe 21 octombrie, de localitatea Chamonix, Franţa. Ţara noastră, prin Salvamont România, este membră de gradul A, cel mai mare posibil, având o vechime de peste 24 de ani în cadrul Comitetului Internaţional de Salvare Montană CISA IKAR și o activitate susținută în cadrul comisiilor de lucru ale acestui organism. În acest an, din România participa la Congresul Internaţional de Salvare Montană 22 salvatori montani, reprezentanți ai serviciilor Salvamont din Gorj, Hunedoara, Mureş, Prahova, Neamț, Curtea de Argeş, Sinaia, Argeş, Maramureş, Covasna, Zarnesti, Poiana Brasov, Satu Mare și un reprezentant din partea Inspectoratului General al Aviaţiei.

Ultimele noutăţi în domeniul salvării montane

Potrivit Salvamont România, Congresul din Franţa este o acţiune deosebit de importantă. Cei aproximativ 80 de membri prezenţi din cei 103 ai acestui for mondial, asociații naționale de salvare montană, organizații profesionale sau institute de cercetare în domeniul salvării montane din peste 50 de țări de pe toate continentele, își trimit aici reprezentanții pentru a lua contact cu ultimele studii și cercetări în domeniul salvării montane, analizează, în sala de curs sau practic în teren, echipamentele și tehnicile de salvare propuse a fi implementate, având posibilitatea să le aprobe sau respingă prin votul din plen. După aprobare, echipamentele și tehnicile de salvare primesc certificarea oficială a forului, fiind transmise către fiecare țară ca recomandare pentru a fi introduse în programa de pregătire, în dotare și, în final, în acțiunile de salvare. Congresul reprezintă o oportunitate deosebită pentru salvatorii montani din întreaga lume de a realiza un schimb de informații și de experiență foarte util prin care se încearcă să se realizeze un sistem cât mai performant de salvare montană care să ofere o siguranță maximă pentru accidentat și salvator. Lucrările congresului se desfășoară pe patru comisii principale: tehnica terestră, avalanșe, aero și medicală, delegaţia României având membri în toate aceste comisii. Delegaţia Salvamont România la Congresul CISA-IKAR, a vizitat la Crolles în Franţa şi cel mai mare producator de echipament tehnic montan, PETZL .

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS