Edilul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a anunţat că încă nu a fost primită o confirmare oficială a vizitpreşedintelui României, Klaus Iohannis în Oraşul lui Brâncuşi. Ceea ce se cunoaşte este că luna aceasta, sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale este organizat la Târgu Jiu un Congres internaţional dedicat operei lui Constantin Brâncuşi. Potrivit lui Marcel Romanescu, la astfel de evenimente cutuma este ca preşedintele să fie prezent. Primarul a mai spus că detalii legate de acest lucru au directorul Centrului „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu şi viceprimarul Adrian Tudor, responsabil de domeniu cultură. „Domnii Strâmbulescu şi viceprimarul Adrian Tudor se ocupă de acest lucru. Eu ştiu că preşedintele participă la manifestările pe care le organizează sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale. O confirmare oficială nu a venit până acum. Nu s-a transmis nici că nu va participa. Dacă nu vor apărea evenimente deosebite în plan intern sau internaţional, în mod cert aşteptăm ca preşedintele să vină la Congresul internaţional de la Târgu Jiu”, a declarat Marcel Romanescu.

Două evenimente importante

Este de amintit că luna aceasta la Târgu-Jiu va avea loc Congresul Internaţional dedicat operei marelui sculptor Constantin Brancuşi, precum şi manifestarile dedicate împlinirii a 80 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“. Cele două evenimente vor avea loc înspre finalul acestei luni. Ansamblul „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu a fost construit între anii 1937 şi 1938 şi inaugurat pe 27 octombrie 1938. Monumentele de la Târgu Jiu au fost închinate eroilor neamului căzuţi la datorie în Primul Război Mondial. Ansamblul a fost comandat de Liga Femeilor Gorjene, condusă de Arethia Tătărescu, soţia premierului Gheorghe Tătărescu. Carea Eroilor se întinde pe o lungime de 1,4 kilometri între Parcul Central, de lângă râul Jiu, unde se află amplasată Masa Tăcerii, respectiv Parcul Coloanei Fără Sfârşit. Axa se întinde de la vest la est şi străbate oraşul Târgu Jiu pe mijloc. Din Ansamblul „Calea Eroilor” face parte şi Biserica Sfinţii Apostoli, una din cele mai mari şi frumoase din Târgu Jiu.

Ultima dată când şeful statului a fost prezent la Târgu Jiu a fost în urmă cu doi ani, când a vizitat Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii din Parcul Central şi chiar s-a aşezat pe unul din scaunele de la Masa Tăcerii, lucru comentat îndelung.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.