12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe am importat și exportat în debutul pandemiei

Ce am importat și exportat în debutul pandemiei

Mașinile produse la Craiova au ținut ridicate exporturile Doljului, pe primele trei luni ale anului. Ceea ce a urmat după aceea vom afla din statisticile următoare. Pe primele trei luni ale anului în Dolj exporturile au fost cu mult mai mari decât importurile.

În primul trimestru al anului, când lumea s-a oprit din loc din cauza pandemiei, din Dolj au fost exportate mărfuri de valoare mai mare față de cele excportate in aceeași perioadă a anului anterior.
Pe primele trei luni ale anului 2020, Doljul a exportat mărfuri în valoare de 891 milioane de euro. Volumul exporturilor a fost în creștere cu 35,8% față de aceeași perioada a anului trecut. Datele au fost furnizate de Direcția Județeană de Statistică Dolj. Creșterea exporturilor a avut loc în primul trimestru al anului 2020, în ciuda faptului că de pe 16 martie au fost oprite multe activități, ca urmare a debutului pandemiei.


“Exporturile situează judeţul Dolj pe locul al 4-lea pe ţară. Volumul exporturilor de bunuri la nivelul judeţului Dolj a deţinut 5,2% din exporturile României. Produsele industriale au reprezentat 96,2% în total exporturi, iar produsele din agricultură şi silvicultură au deţinut o pondere de 3,8%”, informeaza Statistica.

Doljul a exportat mai multe autovehicule

Pe locul I ca pondere în total exporturi se situează exporturile de ”Mijloace de transport” cu 81,6%. Acestea au înregistrat o creştere cu 70,7% faţă de perioada 01.01.-31.03.2019. Perioada analizata coincide cu debutul productiei Ford Puma la Craiova – prima masina hibrid fabricata in Romania. Din pacate, cand fabrica incepuse sa produca intens noul Ford Puma, in Europa a avut loc oprirea productiei auto in aproape toate fabricile. Inclusiv la Craiova. In martie, Ford Puma fabricata la Craiova incepuse sa fie livrata in showroom-urile din Europa. Urma sa aiba loc lansarea comerciala a modelului. Dar a venit pandemia.


Pe locul al II-lea s-au situat exporturile de “Maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul şi imaginile” cu 8,5% din total exporturi, fiind mai mici cu 80 de milioane de euro. Au fost in scadere cu -51,3% decât în perioada 01.01.-31.03.2019.
Exporturile din secţiunea “Produse vegetale” ocupă locul al III-lea cu 3,6% din total exporturi şi au crescut cu 17,6 milioane de euro faţă de perioada similara din 2019.

Ce marfuri am importat

Importurile de bunuri derulate în perioada 01.01.-31.03.2020 au fost de 663,6 milioane de euro. Aceste importuri au fost cu 115 milioane de euro (+21,0%) mai mult decât în perioada similara din 2019.


În clasamentul pe ţară judeţul Dolj se situează pe locul al 9-lea, deţinând 3,1% din valoarea importurilor României, informeaza Statistica.
Cele mai importante importuri de marfuri au fost cele din sectiunea “Maşini şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul şi imaginile“. Acestea au reprezentat 38,5% din total importuri.


Importurile din secţiunea ”Mijloace de transport”, au crescut cu 58,5 milioane de euro (+31,6%) fata de aceeasi perioada din 2019. Aceste marfuri se situeaza pe locul al doilea, in randul marfurilor importate in Dolj, pe primele trei luni ale anului.
Pe locul al III-lea ca pondere în total importuri (5,1%) s-au situat importurile de “Metale comune şi articole din acestea” care au crescut cu 75 milioane de euro (+28,6%) fata de primul trimestru din 2019.

Exporturile au fost mai mari decat importurile

In Dolj, balanta comerciala era excendetara, dupa primul trimestru. Exporturile au fost mai mari cu 254 milioane de euro decat importurile. Excedentul balantei comerciale pe primele trei luni ale anului 2020 a fost mai mare decat excedentul calculat in aceeasi perioada din 2019. Pe primele trei luni din 2019, excedentul balantei comerciale in Dolj fusese de 129 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS