17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCraiova are autobuze noi. Se scumpesc biletele RAT?

Craiova are autobuze noi. Se scumpesc biletele RAT?

Cele 25 de autobuze noi care au sosit în Bănie la sfârșitul anului 2019 au fost concesionate, ieri, către RAT SRL, prin hotărâre de Consiliu Local. Odată cu preluarea acestor autobuze, RAT va trebui să plătească primăriei o redevență anuală, stabilită la suma de 3.144.094,50 lei. De unde va scoate societatea acești bani? O primă variantă luată în calcul ar fi aceea a creșterii prețului biletelor, așa cum s-a discutat în comisiile care au avizat proiectul de hotărâre.

Craiova are autobuze noi. Primele 25 de autobuze Diesel Euro 6 cumpărate de Primăria Craiova, în decembrie, de la firma turcă BMC Otomotiv au trecut, de ieri, în administrarea RAT SRL.

Întrunit de îndată în ședință extraordinară, Consiliul Local a aprobat, în unanimitate, concesionarea autobuzelor către societatea care realizează serviciul de transport public local. Odată cu preluarea acestor autobuze, care au o valoarea totală de inventar de 25.152.756 de lei, RAT va trebui să plătească primăriei o redevență anuală, stabilită la suma de 3.144.094,50 lei.

Cum s-a ajuns la această sumă? S-a luat în calcul că durata de funcționare a autobuzelor corespunde cu durata de amortizare a lor, respectiv opt ani. Prin urmare, la redevența anuală de 9,4 milioane de lei pe care RAT o plătește primăriei pentru bunurile primite în concesiune s-a adăugat și suma mai sus amintită.

De unde va scoate societatea acești bani?

O primă variantă luată în calcul ar fi aceea a creșterii prețului biletelor, așa cum s-a discutat în comisiile care au avizat proiectul de hotărâre. RAT ar căuta însă și alte variante.

„În comisii s-a pus problema acestei redevențe pe care trebuie să o plătească RAT pentru cele 25 de autobuze, pentru că trebuie să scoată de undeva cele trei milioane de lei. O primă variantă cu care au venit cei de la RAT a fost aceea a majorării prețului la bilete. A rămas însă că se vor căuta și alte soluții, alte surse din care să se acopere redevența“, a dezvăluit, pentru GdS, unul dintre consilierii locali prezenți la comisii.

Craiova are autobuze noi. Ele vor apărea de astăzi pe trasee

Ședința extraordinară de ieri a Consiliului Local (CL) Craiova a fost ultimul pas înainte de intrarea celor 25 de autobuze pe traseele RAT. Lucru care s-ar întâmpla începând de astăzi, potrivit primarului Mihail Genoiu.

Din acest moment, autobuzele pot să intre în circuit chiar de mâine (astăzi – n.r.). Nu cred că mai sunt alte formalități decât împărțirea lor pe trasee, lucru pe care RAT cred că l-a și făcut. Din informațile mele, la această oră se lucrează la a seta afișajele de la autobuze cu traseele pe care vor circula“, anunța după ședință edilul Craiovei.

Aceste 25 de mijloace de transport în comun fac parte din pachetul de 38 de autobuze Diesel Euro 6 cu lungimea de 12 metri cumpărate de la BMC.

Prețul de achiziție al unui autobuz, cu TVA, a fost de 1.006.110,24 lei.

Cele 25 de autobuze au fost înmatriculate în ultima zi a anului trecut, dar a fost nevoie de o hotărâre de consiliu local pentru ca ele să treacă din domeniul privat al municipiul Craiova la RAT SRL.

Craiova are 25 de autobuze noi. Duminică a sosit și lotul doi de 15 autobuze Diesel produse de firma turcă BMC
Cele 25 de autobuze noi care au sosit în Bănie la sfârșitul anului 2019 au trecut, de ieri, la RAT SRL. De astăzi, ele vor intra pe trasee.

Pe ce trasee vor circula autobuzele noi

Celelalte 13 autobuze Diesel Euro 6 produse de BMC au sosit luni noapte în Bănie, ele fiind acum în procedură de recepție.

„Mai sunt de reglat anumite lucruri la ele, mai sunt unele formalități de făcut. Când vor fi gata, vor intra și ele pe trasee. Am zis să nu mai așteptăm cu cele 25 după acestea, de asta ne-am grăbit cu hotărârea de consiliu local. Vom începe anul cu toate cele 38 de autobuze noi pe traseele RAT“, a mai spus primarul Mihail Genoiu.

Noile autobuze se vor regăsi, pentru început, pe traseele cele mai lungi din oraș, respectiv Expres, 25 și 9.  

Care este situația tramvaielor și a autobuzelor electrice

Edilul Craiovei a explicat, ieri, și în ce stadiu se mai află licitațiile pentru achiziționarea celor 17 tramvaie noi și a celor 16 autobuze electrice.

„Licitația pentru cele 16 autobuze electrice a fost reluată, din cauza faptului că un singur operator s-a înscris în cursă, iar oferta sa nu a fost conformă. Pe 11 februarie este termenul-limită de depunere a ofertelor pentru tramvaie. Singurul lucru care este puțin mai îndepărtat și așteptăm acum să se facă o rectificare la nivelul Ministerului Dezvoltării este contractul pentru cele 30 de autobuze electrice. Sperăm ca și acesta să primească finanțare europeană“, a precizat Genoiu.

„Mai rămâne pachetul de zece autobuze pe care RAT va trebui să le achiziționeze și cred că vom avea un parc auto complet. Am insistat zilele trecute să se urce cât mai rapid în SEAP caietele de sarcini pentru toate celelalte proiecte semnate, ca și contracte de finanțare. Mă refer la reabilitarea căii de rulare a tramvaiului de pe Calea Severinului, la stațiile de redresare și toate celelalte componente și la reabilitarea depoului de tramvaie“, a adăugat primarul Mihail Genoiu. 

Câți bani primește anual RAT SRL de la Primăria Craiova

RAT SRL plătește o redevență anuală către Primăria Craiova pentru mijloacele fixe și mobile primite în concesiune, însă primește și o sumă importantă de bani de la bugetul local. Este vorba de facilitățile la transportul în comun oferite anumitor categorii de persoane (elevii, studenţii, pensionarii, persoanele cu handicat şi însoţitorii acestora, veteranii de război şi urmaşii lor), suportate de municipalitate. Până la 30 noiembrie 2019, spre exemplu, pentru anul respectiv, RAT primise de la primărie suma de 32.445.855 de lei, potrivit ultimei execuții bugetare.

Craiova are autobuze noi. Banii pentru autobuze, împrumutați de la BERD

Aceste 38 de autobuze au fost cumpărate de Primăria Craiova cu bani obținuți dintr-un împrumut contractat anul trecut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Municipalitatea a luat de la BERD suma de 15 milioane de euro, pentru o perioadă de 15 ani, șapte milioane de euro fiind destinați pentru achiziția de autobuze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS