11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajări la OCPI Dolj, soldate cu scandal și dosare penale

Angajări la OCPI Dolj, soldate cu scandal și dosare penale

Fata registratorului șef al OCPI Dolj,  a fost angajată în instituție după un imens scandal, în care s-au făcut adrese către ANI și ANCPI. Altă angajare cu scandal s-a soldat cu un dosar penal pentru abuz în serviciu

Registratorul-şef al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, Costinela Chimoiu, a reuşit să-şi vadă fiica angajată în cadrul instituţiei, în ciuda scandalului monstru din ultimul an. GdS a scris pe larg despre concursul la care a participat Georgiana Chimoiu, pentru ocuparea postului de asistent registrator gr.II.

La sfârşitul anului 2018, OCPI Dolj a publicat un anunţ de concurs pentru ocuparea posturilor de asistent registrator gr. I şi II, care urma să se desfăşoare în perioada 16-22 ianuarie 2019. Registratorul-şef a întocmit tematica de concurs, a propus persoanele care urma să facă parte din comisia de concurs, dar era şi şefa acestei comisii. Scandalul a pornit când s-a aflat că printre cei înscrişi la concurs se afla şi Luciana Georgiana Chimoiu, fata registratorului-şef.

ANI, solicitată să-și spună opinia

Cu toate că directorul Mihai Cilibiu a numit o altă comisie de concurs, tematica a rămas aceeaşi. Fata Costinelei Chimoiu a fost admisă, însă o altă concurentă a făcut contestaţie. Reprezentanţii OCPI au fost puşi în încurcătură şi s-au consultat cu Agenţia Naţională de Integritate, pentru a afla dacă vorbim despre un conflict de interese. ANI a transmis însă două tipuri de răspunsuri. În răspunsul adresat către Costinela Chimoiu, se spune clar că se generează un „conflict de natură administrativă“. Cu alte cuvinte, ANI spune că mama nu poate întocmi tematica de concurs şi nu poate conduce comisia care o evaluează pe fiică.

În răspunsul oficial, trimis către OCPI, se spune că legislaţia ANI acoperă doar cazurile în care este vorba despre funcţionari publici, însă în speţă este vorba despre personal contractual. La final, ANI este de părere că acest caz trebuie acoperit de Codul de Etică al ANCPI. Respectivul cod de etică precizează că angajaţii instituţiei „au obligaţia să respecte întocmai regimul juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţilor“. În contextul descris mai sus, concursul a fost suspendat.

A rămas ca la început

Spre sfârșitul anului, concursul a fost reluat, iar fata Costinelei Chimoiu s-a înscris din nou. Au fost trei concurenţi pe două posturi. Un concurent nu s-a prezentat, o concurentă a picat proba scrisă, iar la interviu a ajuns doar Georgiana Chimoiu.   Cum apele s-au agitat din nou, OCPI a trebuit să ceară un alt punct de vedere, de data aceasta la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Reprezentanţii ANCPI susţin că în speţă nu ar exista conflict de interese, deoarece „nu există subordonare administrativă directă“, după cum spune directorul Mihai Cilibiu.

„Fata doamnei Chimoiu este încadrată la Serviciul de Cadastru – condus de inginerul şef Ionuţ Popescu. Costinela Chimoiu conduce Serviciul de Publicitate Imobiliară. Cei doi şefi de servicii se subordonează directorului OCPI“, ne-a precizat Cilibiu. Costinela Chimoiu nu ne-a putut oferi un punct de vedere asupra acestei situații.

Angajare soldată cu dosar penal

Tot la OCPI Dolj am avut un alt scandal legat de o angajare controversată. În 2016, pe funcția de consilier cadastru gr. IA a fost angajată o persoană care lucra în cadrul instituției, dar pe o altă funcție. Este vorba despre Viorel Predică. Postul pentru care el concura cerea ca el să aibă ca pregătire de specialitate studii superioare de lungă durată în specializarea geodezie, cadastru, topografie, măsurători terestre. De asemenea, trebuia să aibă o vechime/experiență în specialitatea cerută de post de minimum șase ani și șase luni.

Persoana respectivă a îndeplinit condiția de studii, dar nu și pe cea de vechime. Fișa postului a fost avizată de Costinela Chimoiu, care la acea dată era directorul OCPI Dolj. Potrivit IPJ Dolj, în cauză s-a întocmit un dosar penal, care se află în faza de urmărire penală pentru abuz în serviciu.



ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS