20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiaţa „Mihai I“ din Craiova se lasă greu proiectată

Piaţa „Mihai I“ din Craiova se lasă greu proiectată

Primăria Craiova a scos din nou la licitaţie realizarea Studiului de Fezabilitate (SF) pentru amenajarea Pieţei „Regele Mihai I al României“, după ce la prima strigare nu s-a prezentat nimeni. Piaţa va fi realizată pe o suprafaţă de 945 mp de la intersecţia străzilor Mihail Kogălniceanu şi Unirii. În prezent, spaţiul este ocupat de zone rutiere, pietonale şi o parcare. Acesta trebuie sistematizat, dotat cu mobilier urban şi amplasarea unei statui a lui Mihai I.

Monumentul va fi iluminat arhitectural şi va fi înconjurat de o zonă pietonală. Statuia lui Mihai I va fi amplasată pe un soclu supraînălţat, realizat din beton armat. Ea va fi realizată din bronz, în manieră realistă, la scară de 1:1 sau uşor supradimensionată. Prin acest proiect nu poate fi însă amenajată şi zona aflată în faţa fostului cinematograf 30 Decembrie, care a fost retrocedată foştilor proprietari, în baza legilor funciare.

Pe lângă amenajarea de spaţii verzi, parcarea din faţa fostului hotel „New York va dispărea, iar spaţiul va fi destinat circulaţiei pietonale. Pentru că investiţia va fi realizată în centrul istoric al municipiului, lucrările trebuie supravegheate de specialişti atestaţi de Ministerul Culturii. Valoarea estimată a lucrării este de 16.800 de lei, iar data limită până la care se pot depune ofertele este 10 decembrie.

Piaţa „Regele Ferdinand şi Regina Maria“, aceeaşi soartă

Anul trecut, cu ocazia Centenarului, primăria a mai înfiinţat o piaţă, „Regele Ferdinand şi Regina Maria“, pe care a dorit s-o amenajeze corespunzător. Studiul de fezabilitate era şi aici estimat la 16.800 de lei, dar municipalitatea nu a primit nicio ofertă admisibilă. Piaţa, care urmează să fie amenajată pe o suprafaţă de 1.100 mp, la intersecţia străzilor Unirii şi Lipscani, va avea şi un monument dedicat Regelui Ferdinand şi Reginei Maria. Monumentul ar trebui amplasat în locul fântânii arteziene care se află acum în faţa fostului restaurant Doljana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS