14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDouă milioane de euro pentru parcarea SJU Craiova, contract neinteresant?

Două milioane de euro pentru parcarea SJU Craiova, contract neinteresant?

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a pus pe masă, la începutul lunii trecute, două milioane de euro pentru parcarea SJU Craiova. Mai exact, pentru amenajarea întregii incinte a Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Contractul, care pare unul destul de generos, prevedea reabilitarea parcării existente şi amenajarea de noi locuri. În plus, părculeţul din spatele spitalului trebuia reamenajat şi iluminat. De altfel, toată curtea unităţii medicale urma să beneficieze de iluminat, dar şi de un sistem de supraveghere video.

Licitaţia pentru parcarea SJU Craiova, anulată

Licitaţia a fost publicată în sistemul electronic (SEAP) în data de 2 iulie, firmele primind termen până la 31 iulie să vină cu o ofertă concretă. Cea care avea preţul cel mai mic şi care îndeplinea toate condiţiile cerute de CJ Dolj urma să fie declarată câştigătoare.

Surpriza a venit însă la finalul perioadei de ofertare. Nicio firmă nu s-a arătat interesată de contractul estimat la valoarea de 9.729.307,70 lei, fără TVA. Prin urmare, licitaţia a fost anulată.

Această procedură a fost anulată automat deoarece la data-limită de depunere a ofertelor nu au existat ofertanţi înscrişi, se menţionează în anunţul publicat în SEAP în data de 31 iulie.

Ion Prioteasa: „E o situaţie anacronică“

Contactat de GdS, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, nu a găsit o explicaţie pentru lipsa de interes a firmelor pentru un astfel de contract, cu o valoare deloc de neglijat.

E o situaţie anacronică să ai banii, să vrei să-i dai şi să nu ai cui. Fie licitaţia este subevaluată, cum s-a întâmplat şi cu drumul Craiova – Cetate, fie constructorii au prea multe lucrări, nu ştiu ce să vă spun. Aşa e uşor să iei banii dintr-o parte şi să-i dai în altă parte, către o altă investiţie. Procedura va fi reluată cu siguranţă, a afirmat Ion Prioteasa.

Ce trebuia să facă firma de construcţii de aceşti bani? Să refacă parcările (existente + extindere), aleile carosabile şi pietonale, să monteze în curtea spitalului un sistem de supraveghere video şi un sistem de iluminat. Plus un sistem de balizaj pentru elicopterul SMURD.

Părculeţul din spatele SJU Craiova
Părculeţul din spatele Spitalului Judeţean Craiova

Constructorul mai trebuia să amenajeze spaţiile verzi şi să amplaseze elemente de mobilier urban (băncuţe, coşuri de gunoi). Plus să refacă împrejmuirea spitalului (gardul dinspre strada Tabaci).

Parcarea SJU Craiova urma să aibă 700 de locuri

În tema de proiectare se mai pomenea de un sistem automat de bariere pentru parcări. Era vorba de un sistem de deblocare mecanică cu cheie, de terminale de intrare-ieşire, de case automate şi casă asistată cu operator. În total, SJU Craiova urma să aibă aproximativ 700 de locuri de parcare, cu cele existente şi cele nou-amenajate.

Parcarea SJU Craiova
Parcarea SJU Craiova

Valoarea totală estimata a contractului era de 9.729.307,70 lei fără TVA, adică peste două milioane de euro. Din aceşti bani, serviciile de proiectare erau estimate la valoarea de 279.310,27 lei fără TVA. Execuţia în sine era estimată la 9.310.342,30 lei fără TVA.

Asistenţa tehnică din partea proiectantului avea un cost estimat de 139.655,13 lei fără TVA. Contractul trebuia finalizat în 12 luni, din care patru luni erau pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice şi opt pentru execuţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS