11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGazonul stadionului „Oblemenco“, ventilat şi răcit... din toamnă?

Gazonul stadionului „Oblemenco“, ventilat şi răcit… din toamnă?

Primăria Craiova vrea să cumpere două ventilatoare de mare putere pentru a proteja gazonul stadionului „Ion Oblemenco“ de temperaturile ridicate din sezonul de vară. Pentru asta a şi demarat, zilele trecute, o procedură de achiziţie publică. Un lucru bun, am spune. Numai că, potrivit caietului de sarcini, sistemul de ventilaţie ar trebui furnizat şi instalat în trei luni de la semnarea contractului. Adică... mai din toamnă.

Gazonul stadionului „Oblemenco“ va fi ventilat şi răcit. Operatorul care efectuează lucrările de mentenanţă şi întreţinere a gazonului, în speţă RAADPFL, a fost cel care a constatat că suprafaţa de joc a arenei de 50 de milioane de euro din Craiova are nevoie urgentă de un sistem de ventilaţie.

În consecinţă, Regia din cadrul primăriei, care tocmai ce a solicitat şi obţinut mărirea tarifelor pentru lucrările de îngrijire a gazonului, a înştiinţat autoritatea locală de „scăderea umidităţii, deteriorarea sau chiar uscarea firului de iarbă pe perioada verii“.

„Menţionăm că acest inconvenient care se manifestă în perioadele cu temperaturi ridicate poate fi înlăturat aducând suprafaţa de joc la un nivel competiţional cerut de forurile internaţionale“, explica RAADPFL în adresa transmisă primăriei.

Regia considera oportună o astfel de investiţie într-un sistem de ventilaţie, utilaj care „nu există în acest moment în dotarea stadionului“ şi care „va duce la îmbunătăţirea calităţii suprafeţei de joc“.

Toate aceste explicaţii au fost trecute şi în caietul de sarcini întocmit ulterior de primărie, în vederea demarării procedurii de achiziţie publică a două ventilatoare de mare putere pentru protejarea gazonului de pe „Oblemenco“ de temperaturile ridicate din perioada verii.

Gazonul stadionului „Oblemenco“, ventilat şi răcit cu 333.000 de lei

Licitaţia a fost lansată, zilele trecute, în sistemul electronic de achiziţii publice, primăria solicitând „sistem de ventilație, umidificare și răcire pentru gazon (2 bucaţi)“. Achiziția ar fi necesară pentru întreținerea suprafeței de joc din incinta Complexului Sportiv Craiova – Stadion de Fotbal.

„Datorită slabei aerări și a efectului de înăbușire la suprafața gazonului, în special în condiții de temperaturi foarte ridicate, pe timpul verii, suprafața de joc poate avea de suferit prin îngălbenirea și chiar uscarea firului de iarbă. Motiv pentru care se impune un sistem performant de ventilație, umidificare și răcire, care va permite mișcarea maselor de aer la nivelul gazonului, precum și hidratarea și răcirea suprafeței înierbate prin funcția de vaporizare a apei“, se arată în anunţul de participare postat de Primăria Craiova.

Valoarea estimată a acestei achiziţii este de 333.200 de lei, fonduri de la bugetul local. Contractul va fi obţinut de firma care va veni cu cel mai mic preţ, termenul-limită de primire a ofertelor fiind 25 iunie.

În caietul de sarcini, primăria spune că vrea două ventilatoare de mare putere care, prin ataşarea lor în serie, să creeze o perdea de protecţie a firului ierbii împotriva temperaturilor ridicate. Aceste ventilatoare ar duce la obţinerea unor parametri optimi în ceea ce priveşte umiditatea, aerarea şi temperatura de la nivelul gazonului.

Licitaţie vara, achiziţie toamna

Până aici, toate bune. Numai că, potrivit caietului de sarcini, acest sistem de ventilaţie atât de necesar în perioada de vară ar trebui furnizat şi instalat în trei luni de la semnarea contractului. Adică… mai din toamnă.

Aşa arăta gazonul arenei „Ion Oblemenco“ la ultimul joc oficial din acest sezon

„Termenul de livrare este de 90 de zile de la semnarea contractului, livrare însemnând că produsul a fost deja instalat, funcţionează la parametrii agreaţi şi a fost acceptat de autoritatea contractantă“, se menţionează în document.

Gazonul stadionului „Ion Oblemenco“ ar avea, totuşi, o şansă să fie ventilat şi răcit în această vară, doar dacă furnizorul care va câştiga licitaţia se va mişca mult mai repede decât o spune contractul şi va instala în timp relativ scurt cele două ventilatoare.

Gazonul stadionului „Oblemenco“, trecut pe îngrăşăminte şi pesticide

Până să aibă parte de răcirea atât de necesară, gazonul arenei din Bănie va fi întreţinut cu produse specifice: pesticide, îngrăşăminte şi alte produse agrochimice. RAADPFL a demarat, în luna aprilie, o licitaţie pentru furnizarea unor astfel de produse, cu o valoare estimată a contractului cuprinsă între 22.264 lei şi 444.273 lei.

Câştigătoare a ieşit firma Holland Farming Agro din Bucureşti, care a obţinut toate loturile scoase la licitaţie, respectiv pentru pesticide (contract de 43.104,59 lei), îngrăşăminte (174.294,82 lei), produse agrochimice (46.414 lei) şi seminţe de gazon (138.910 lei). Licitaţia pentru achiziţionarea unor rulouri de gazon a fost anulată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS