8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGazonul de pe „Ion Oblemenco“, consultanţă de 26.300 de euro

Gazonul de pe „Ion Oblemenco“, consultanţă de 26.300 de euro

Gazonul stadionului „Ion Oblemenco“ va mai produce o cheltuială: cu consultanţa pentru întreţinerea lui

Pentru a întreţine gazonul stadionului „Ion Oblemenco“, RAADPFL Craiova, regia din cadrul primăriei care l-a preluat spre îngrijire în vara anului trecut, spune că are nevoie şi de consultanţă de specialitate. Pentru asta a contractat la începutul acestei luni o societate din Bucureşti, căreia îi va plăti 26.300 de euro într-un an (2.200 de euro pe lună). Pentru aceşti bani, un specialist al firmei respective s-ar deplasa de cel puţin două ori pe săptămână la Craiova, pentru a da indicaţii în materie de întreţinere a suprafeţei de joc. Firma din Capitală este înfiinţată în februarie 2017 şi figurează în bilanţul primului an de funcţionare depus la Ministerul Finanţelor Publice cu un singur angajat şi cu domeniul principal de activitate „fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă“.

Din vara anului trecut, de când întreţinerea gazonului de la stadionul „Ion Oblemenco“ din Craiova a trecut în sarcina Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) din cadrul primăriei, municipalitatea a tot cheltuit bani în speranţa îmbunătăţirii suprafeţei de joc, a cărei stare a fost proastă de la bun început. Încă de la preluarea întreţinerii, RAADPFL a înştiinţat primăria care sunt costurile sale legat de îngrijirea gazonului, a anunţat că pot apărea şi tarife în plus pentru unele lucrări specifice unui teren acoperit, dar a şi pomenit de faptul că oamenii săi au fost instruiţi pentru noile activităţi.
De partea cealaltă, Primăria Craiova a investit 15.000 de euro în utilaje speciale pentru întreţinerea suprafeţei de joc de pe „Oblemenco“ şi chiar a plătit o expertiză pentru a afla care e starea firului de iarbă şi cum trebuie tratat gazonul pentru a deveni unul de nivelul arenei de 55 de milioane de euro. Cu toate acestea, gazonul va mai produce o cheltuială. Pentru a-l întreţine, RAADPFL spune acum că are nevoie şi de consultanţă, aşa că a contractat o firmă căreia îi va plăti 26.300 de euro în baza unui contract pe un an.

Ce trebuie să facă firma de consultanţă?

Cum s-a ajuns la concluzia că este nevoie şi de consultanţă pentru întreţinerea gazonului şi ce va face, concret, consultantul de specialitate, sunt două întrebări la care am căutat răspuns. La începutul lunii, RAADPFL Craiova a achiziţionat serviciile de „consultanţă tehnică de specialitate privind întreţinerea unui teren sport – 10.000 mp“ direct din SICAP (Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfăşurare a achiziţiilor publice), anunţul de cumpărare directă fiind postat pe 3 ianuarie, iar cel de atribuire pe 4 ianuarie. Firma aleasă să se ocupe de consultanţă a fost SC Land of Farming SRL, din Bucureşti, cu care s-a încheiat un contract de servicii pentru o perioadă de 12 luni, în baza referatului de necesitate transmis de către Secţia Zone Verzi din cadrul RAADPFL, aşa cum se menţiona în anunţul publicat în SICAP. Tot de aici aflăm că serviciile de consultanţă sunt pentru întreţinerea terenului de sport din incinta Complexului Sportiv – Stadion de Fotbal, că tariful lunar este de 8.600 de lei, la care se adaugă cota de TVA de 19%. Aşadar, se ajunge la un tarif lunar de 10.234 de lei, adică 122.808 lei pentru cele 12 luni, echivalentul a 26.300 de euro. Potrivit contractului, RAADPFL se obligă să plătească aceşti bani prin ordin de plată, în termen de 30 de zile de la emiterea facturilor lunare.
Cine este SC Land of Farming SRL? Firma din Capitală a fost înfiinţată în februarie 2017, iar în bilanţul primului an de funcţionare depus la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) figurează cu un singur angajat şi cu domeniul principal de activitate „fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă“. În 2017, firma a raportat un profit net de 79.959 de lei, la o cifră de afaceri netă de 404.387 de lei, potrivit informaţiilor de pe site-ul MFP. Am încercat, zilele trecute, să aflăm chiar de la firma de consultanţă ce va face concret pentru întreţinerea gazonului de pe „Oblemenco“, dar o voce feminină ne-a transmis că nu ne poate oferi informaţii pentru că nu este o persoană abilitată. „Nu este aici persoana care se ocupă, vă rog să lăsaţi un număr de telefon şi vă contactează când ajunge în birou. Da, a fost la Craiova şi a discutat cu cei de acolo, dar nu pot eu să vă ofer detalii“, a fost răspunsul. Când am revenit cu un nou telefon, răspunsul a fost că „nu a ajuns persoana respectivă şi nu am avut cui să transmit mesajul“. „Dar ce vă interesează atâta acest subiect? Întrebaţi la dumneavoastră la primărie“, ne-a sfătuit aceeaşi voce feminină.

Ce spune RAADPFL

Contactată de GdS, Aurelia Filip, directorul general al Regiei, a explicat că contractarea acestor servicii era o obligaţie prevăzută în caietul de sarcini şi că reprezentantul firmei de consultanţă va veni de două ori pe săptămână la Craiova pentru a da indicaţii angajaţilor RAADPFL în materie de întreţinere a gazonului de pe „Oblemenco“.
„Am apelat la un consultant pentru că aşa era prevăzut în caietul de sarcini. Trebuia să angajăm o firmă care să ne spună cum să procedăm cu întreţinerea unui gazon acoperit, pentru că nimeni din ţară nu prea are experienţă cu astfel de lucrări. Am procedat aşa cum spune legea, am luat o firmă cu experienţă în acest sens, înregistrată în SICAP. Ea este înfiinţată în 2017, e adevărat, dar şi stadioanele acoperite sunt o noutate la noi în ţară. Conform contractului, reprezentantul firmei trebuie să fie prezent de două ori pe săptămână la Craiova pentru a ne îndruma sau de câte ori este nevoie. Nu vom face nimic altceva decât ce ne va spune el. Dacă nu respectăm sarcinile, se pierde garanţia gazonului. Dacă ceva nu va merge bine, el este responsabil“, a spus Aurelia Filip.
Directorul RAADPFL a mai precizat că sunt foarte multe lucrări care trebuie efectuate la gazon şi că toate se vor face doar aşa cum va spune consultantul de specialitate. „Oricum, în ultima perioadă s-a văzut o îmbunătăţire a gazonului“, a conchis Aurelia Filip.

Ce spune caietul de sarcini

Caietul de sarcini la care face referire directorul RAADPFL nu poate fi decât cel care a fost aprobat în vară, atunci când întreţinerea gazonului a trecut de la constructorul arenei la Regia din cadrul primăriei, printr-o hotărâre de consiliu local (HCL). Tot de atunci, primăria a început să suporte şi costurile de îngrijire a gazonului, pentru că RAADPFL a venit cu o listă întreagă de tarife pentru fiecare tip de lucrare pe care o va face pentru întreţinerea dreptunghiului verde. „Tarifele prezentate nu includ materialele necesare executării lucrărilor, acestea urmând să fie adăugate în situaţiile de lucrări şi justificate pe bază de facturi“, se specifica în raportul din spatele HCL. „Angajaţi ai RAADPFL desemnaţi anterior au fost instruiţi în prealabil de constructor şi li s-au transmis cunoşinţele necesare referitor la îngrijirea suprafeţei de joc“, se mai menţiona în acest document.
Revenind la caietul de sarcini, în el erau descrise lucrările privind îngrijirea gazonului pe care ar trebui să le execute specialiştii Regiei, pe final existând precizarea că „pentru întreţinerea sistemelor de încălzire şi de drenaj, primăria, la solicitarea RAADPFL, va contracta firme de specialitate care să asigure aceste servicii“. Nu apărea nicăieri menţionat faptul că RAADPFL va contracta vreun specialist, cu atât mai mult unul în materie de întreţinere a gazonului, activitate care cădea strict în seama angajaţilor Regiei, mai ales că unii dintre ei fuseseră „instruiţi în prealabil de constructor“.
De altfel, chiar directorul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip, susţinea în momentul preluării sarcinilor privind gazonul că are specialiştii necesari. „Va fi o provocare şi pentru noi, pentru că, fiind un stadion acoperit, întreţinerea gazonului este total diferită. Am fost în legătură permanentă cu firma care a montat gazonul, cu cea care l-a livrat, ţinem legătura cu firme care întreţin gazonul de pe alte stadioane, în speţă Naţional Arena şi Cluj Arena, nu va fi ceva uşor, dar nici de neexecutat. Ne-am pregătit, avem şi specialiştii“, spunea Aurelia Filip.

Primăria a dat 15.000 de euro pe utilaje de întreţinere a gazonului

Primăria Craiova a venit şi ea în sprijinul RAADPFL şi a investit, pe final de an, circa 15.000 de euro în utilaje destinate întreţinerii suprafeţei de joc a stadionului „Ion Oblemenco“, cumpărând două perii profesionale pentru gazon (pentru îndepărtarea excesului de umiditate), maşini de tuns iarba, aplicatoare de îngrăşăminte şi o maşină pentru marcarea terenului. În plus, de fiecare dată când s-a vorbit de starea gazonului, autorităţile locale au explicat că există o carte tehnică a acestuia care trebuie respectată în totalitate şi un soft care te îndrumă cum să procedezi în întreţinerea gazonului, orice abatere de la ele putând duce la pierderea garanţiei. Cu toate acestea, RAADPFL a apelat la un consultant tehnic care să o îndrume în întreţinerea suprafeţei de joc de pe „Oblemenco“, iar sfaturile sale costă circa 2.200 de euro lunar, timp de un an.

Ce facem cu expertiza?

Reamintim faptul că primăria a comandat în toamnă şi o expertiză tehnică a gazonului, din care a aflat că există destule disfuncţionalităţi ale suprafeţei de joc. Expertul, care a primit pentru munca sa suma de 7.140 de lei, a făcut şi o serie de recomandări autorităţilor locale în materie de întreţinere a gazonului, de la ce îngrăşăminte să folosească, în ce cantităţi şi la ce intervale de timp, până la sfaturi privind însămânţarea, fertilizarea gazonului şi protejarea lui în perioada rece. În final, expertul a pomenit şi de varianta înlocuirii gazonului, dacă toate aceste intervenţii nu dau roade, însă obligatoriu să se înlocuiască şi stratul minim de 10-15 cm de pământ din spatele covorului de iarbă şi să se îmbunătăţească drenajul terenului.
De cine va ţine cont RAADPFL la îngrijirea gazonului, de expert sau de consultantul proaspăt contractat? Având în vedere banii care vor fi plătiţi în următorul an, e clar că se va merge pe mâna consultantului de specialitate. Însă vor da şi roade sfaturile lui? Asta rămâne de văzut. Cert e că primăria speră că gazonul de pe „Oblemenco“ poate fi salvat. A spus-o chiar primarul Mihail Genoiu, într-un interviu acordat GdS la începutul acestui an. Tot atunci, edilul a menţionat că costurile de schimbare a gazonului sunt mari, undeva între 50.000 şi 250.000 de euro, iar primăria nu-şi permite acest lucru. „Şi nici nu ne permitem să pierdem garanţia la acest gazon“, a mai punctat atunci primarul Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS