Fermierii sunt sprijiniţi de FNGCIMM să cumpere terenuri agricole

Autori


FNGCIMM a lansat, vineri, la Craiova, un nou produs de garantare a creditelor contractate de fermierii care doresc să cumpere terenuri agricole şi pentru cei care fac investiţii diverse în agricultură. La eveniment au fost prezenţi potenţiali beneficiari din nouă judeţe ale ţării.

Filiala Locală Craiova a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a organizat vineri, 14.12.2018, la sala de conferinţe a Hotelului Plaza din Craiova, un eveniment intitulat ”Soluţii de garantare a finanţărilor din mediul rural – Împreună creştem satul românesc”, prin care s-au prezentat soluţii de sprijinire a fermierilor, în special a celor care doresc să cumpere terenuri agricole. Autorităţile intenţionează ca, prin astefel de măsuri, să se diminueze exodul tinerilor de la sat către oraş sau în afara ţării.

Au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri din comunităţile rurale, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai organismelor de drept public, ai grupurilor de acţiune locală, autorităţi contractante şi de management, instituţii finanţatoare. Participanţii au venit la Craiova din nouă judeţe: Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Teleorman, Argeş şi Dâmboviţa.

O nouă garanţie, pentru creditele fermierilor

Vineri a fost lansat, la Craiova, un nou produs de garantare a creditelor contractate de fermieri. FNGCIMM a încheiat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) la finele lunii noiembrie o convenţie de colaborare în baza căreia se pot emite garanţii financiare pentru creditele destinate după cum urmează: fermierilor care achiziţionează teren cu destinaţie agricolă, de până la atingerea unui plafon cumulat de maximum 750 hectare în proprietate; fermierilor pentru finanţarea producţiei agricole, finanţarea producţiei piscicole şi a investiţiilor în domeniul agricol şi cel al acvaculturii, altele decât cele finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 şi din Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020; dar se adresează şi beneficiarilor PNDR 2014-2020 şi POPAM 2014-2020, pentru finanţarea proiectelor de investiţii sprijinite prin aceste programe.

Actul normativ în baza căruia a fost semnata convenţia de colaborare este OUG nr. 43/2013, cu modificările şi completările ulterioare, privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor, al beneficiarilor PNDR 2014-2020 şi POPAM 2014-2020, precum şi dezvoltarea afecerilor în domeniul producţiei vegetale, zootehnice şi acvaculturii, a informat FNGCIMM.

Directorul general adjunct al FNGCIMM la nivel naţional, Gheorghe Lăpădat, a precizat că speră ca “acest nou produs de garantare să conducă la dinamizarea accesării surselor de finanţare pentru fermieri şi la dotarea cu utilaje agricole a societăţilor agricole respective. Aceste acţiuni sperăm să conducă la dezvoltarea satului românesc şi implicit a economiei ruraleAcordăm garanţii punctuale, în baza convenţiilor pe care le avem încheiate cu 23 de bănci”. Gheorghe Lăpădat a precizat că la nivel naţional, instituţia pe care o reprezintă a acordat garanţii în valoare de aproximativ 4,9 miliarde de euro celor din mediul rural.


În Oltenia au fost acordate garanţii pentru investiţiile din fonduri europene derulate prin AFIR în valoare de 200 de milioane de euro, a mai spus directorul general adjunct al FNGCIMM, Gheorghe Lăpădat.

Cum procedează cei care doresc garanţia Fondului

Înainte să poată obţine garanţia de la Fond, potenţialii beneficiari trebuie să îndeplinească toate condiţiile de creditare ale băncilor. Directoarea Filialei Craiova a FNGCIMM Craiova, Mihaela Bărbulescu, a precizat că prin noul produs de garantare pot solicita garanţia Fondului beneficiarii finanţărilor acordate de bănci, la fel ca în alte proceduri de garantare cunoscute de mediul de afaceri. “Acordăm garanţie fermierilor care pot fi din categoria IMM-urilor, asociaţii ale producătorilor agricoli, fermieri care desfăşoară activitate economică în domeniul agricol şi beneficiarii privaţi ai PNDR 2014-2020 şi POPAM 2014-2020, excluzând UAT-urile”, a precizat Mihaela Bărbulescu. Beneficiarii privaţi ai finanţărilor obţin întâi credit bancar pentru achiziţionarea de pământ, după care solicită garanţia de la Fondul de Garantare, fie printr-o aplicaţie informatică, dacă suma solicitată este mai mică, fie cu dosar de garanatre, dacă suma solicitată spre garantare este mai mare. Fondul garantează 80% din valoarea finanţării primite de fermieri. Valoarea maximă a garanţiei acordate poate fi de 2,4 milioane de euro, pentru o finanţare de maximum 3 milioane de euro. Costul garanţiei (comisionul către FNGCIMM) este de minimum 1,1% din suma garantată.

Mai pot fi garantate creditele pentru finanţarea producţiei agricole, pentru investiţii în acvacultură şi piscicultură etc.

La finalul ceremoniei, ca urmare a faptului că luna aceasta FNGCIMM împlineşte 17 ani de existenţă, directorul general adjunct al instituţiei a acordat distincţii câtorva beneficiari ai garanţiilor acordate de Fond din diverse judeţe, precum şi reprezentanţilor mass-media care au mediatizat, de-a lungul anilor performanţele mediului de afaceri şi activitatea Fondului.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 19 aprilie 2019

Actualitate

» Două tablouri de Van Gogh, expuse la 16 ani după ce au fost furate
» Preţul cărnii de porc şi de pasăre va creşte în perioada imediat următoare (Asociaţie)
» Vacanţa pe litoral, misiune imposibilă: Preţuri din ce în ce mai mari şi locuri de cazare tot mai puţine
» Cazul elevei de la Lazăr care a murit de meningită: Ambulanța a dat publicității cronologia ultimelor ore din viața tinerei. “Nimic din starea pacientei nu prevestea evoluția ulterioară”
» CSM: Bogdan Licu, procuror general interimar
» Un avion British Airways care trebuia să aterizeze a declarat URGENŢĂ în timpul zborului
» Deputaţii europeni au pus capăt dublului standard la alimente în UE
» „Cel mai mic nou-născut de sex masculin din lume“, externat din spital. Greutatea uimitoare a bebeluşului, la 7 luni de la naştere
» Restricții de circulație în perioada sărbătorilor pascale
» Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare a procurorului general Augustin Lazăr
» Olt: Un copil şi două femei au ajuns la spital după ce patru maşini s-au ciocnit în Balş
» CCR a amânat decizia pe completurile de 3 judecători
» Dragnea admite că decizia CCR l-ar putea ajuta
» Fostul președinte Băsescu: “Înlocuirea lui Tudorel Toader cu Eugen Nicolicea este un salt “din lac în puț” pentru PSD”
» Vremea de Florii şi de Paște
» Raport al Comisiei SRI: Acţiunile fostului şef al Serviciului, George Maior, au fost de poliţie politică, Acesta a încălcat legislaţia
» Traficul rutier se închide pentru aproximativ o oră și jumătate la P.T.F. Ruse pe sensul de ieșire din țară către Bulgaria
» Jurnalistă ucisă pe stradă într-un “incident terorist”
» Cauza probabilă a incendiului de la catedrala Notre Dame din Paris, un scurt-circuit electric
» Curtea Constituţională decide asupra conflictului dintre Parlament şi Înalta Curte, în privinţa completurilor în cazurile de corupţie
» Tudorel Toader pleacă imediat ce numele înlocuitorului său va fi publicat în MO
» Caz de meningită meningococică la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”. Orele au fost suspendate. O elevă a murit

Dolj

» Amenzi de peste 46.000 date comercianţilor care vindeau ilegal
» Se va face cadastru pentru patru comune din Dolj
» Cu ce sumă fabuloasă s-a trezit azi-dimineaţă edilul Mihail Genoiu în contul Primăriei Craiova
» Dolj: Accident cu victimă la Giurgiţa
» Computerul tomograf de la Urgenţa SJU Craiova, defect
» Ceaţă şi restricţii pe mai multe drumuri din ţară
» Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu”, gazda fazei naţionale a Olimpiadei la Discipline din aria curriculară „Tehnologii”
» Radio Sud: 22 de ani de „exact ce-mi place să aud“

Gorj

» Gorj: Dosar penal pentru vătămare corporală din culpă nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, în cazul accidentului de la Stoina
» Gorj: ITM a închis temporar şantierul podului de la Stoina
» Ministrul Transporturilor participă la inaugurarea noului sediu al RAR Gorj

Olt

» Candidații PNL la Europarlamentare, surprinși de atitudinea oamenilor din Slatina
» (FOTO, VIDEO) Șeful Poliției Caracal, cercetat disciplinar în urma bătăii între membrii grupării „Cimino“ și angajații unei firme de pază

Mehedinţi

» 100 locuri de muncă în domeniul agricol în Spania prin EURES
» Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Tânăr condamnat la peste 4 ani de închisoare pentru furt
» A condus beat şi a intrat cu maşina într-o ţeavă de gaze şi într-un cap de pod
» Lucrări complexe de preluare şi evacuare a apelor pluviale în Nordul Râmnicului
» Râmnicu Vâlcea: Traficul auto din zona Hervil revine la normal din deseară
» Vâlcea: Restricţii de circulaţie pe DN 7

Sport

» Fotbal / Filieşenii debordează de optimism înainte de confruntarea de la Braşov
» Fotbal / Liga Europa, sferturi de finală – retur

Sanatate

» Meningita – „boala contra timpׅ“ care ucide în câteva ore. Poate fi prevenită doar prin vaccinare, dar cel mai eficient vaccin nu se găsește în România

Magazin

» Soarele, doctorul de care nu știai
» Patru motive pentru care nu reușești să slăbești
» Nirvana a dat în judecată Marc Jacobs pentru că i-a folosit un logo celebru
» Românca Aurora Simionescu , numită în conducerea Agenţiei Spaţiale nipone
» “La Gomera”, filmul lui Corneliu Porumboiu, selectat la Cannes 2019

Top