Acasă Local Dolj Klaus Iohannis îi cere demisia lui Tudorel Toader

Klaus Iohannis îi cere demisia lui Tudorel Toader

-

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut public demisia ministrului de Justiție, Tudorel Toader, după raportul critic al Comisiei de la Veneția, acuzând „comportamentul iresponsabil” al acestuia, scrie Hotnews. Șeful statului susține că raportul Comisiei de la Veneția confirmă problemele semnalate în ultimul an în privința modificărilor legislației penale și reprezintă un semnalș fără echivoc care ar trebui luat în considerare de actuala putere pentru a nu împinge România pe o direcție incompatibilă cu valorile Uniunii Europene.

„Președintele Klaus Iohannis condamnă ferm comportamentul iresponsabil al Ministrului Justiției care sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția în cuprinsul Ordonanței de Urgență 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni. Președintele României menționează că acesta este un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiției și-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-și prezenta demisia din funcție”, se arată într-un cominicat al Administrației Prezidențiale.

„Prin concluziile prezentate public, Comisia de la Veneția constată că modificările aduse legilor justiției și legislației penale bulversează întregul sistem judiciar și generează efecte negative, iar o serie de prevederi nou introduse vor avea consecințe directe asupra unor proceduri și dosare penale în care sunt implicați oameni politici. Președintele României consideră că este inacceptabil ca întreaga legislație din acest domeniu esențial pentru orice democrație autentică să fie dramatic alterată, doar pentru a-i proteja pe unii lideri politici care au probleme cu justiția”, se mai arată în comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS