11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlina Rotaru aduce din Lituania „Clavecinul vrăjitor” la Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală”

Alina Rotaru aduce din Lituania „Clavecinul vrăjitor” la Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală”

Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală” 44, ediţie Barock se apropie de final. Luni, 27 noiembrie 2017, ora 19:00, Alina Rotaru aduce din Lituania „Clavecinul vrăjitor”, captând alchimia muzicii de secol XVII, cu un echilibru perfect între sensibilitate şi tehnica incredibil de fluidă şi de spontană. Muzica trecută prin filtrul Alinei Rotaru este de o prospeţime improvizantă care creează percepţia că tocmai a fost din nou compusă.

Călătoria Barock transpusă de ediţia 44 a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală” se încheie marţi, 28 noiembrie, ora 19, cu un concert susţinut de Kamerata Stradivarius, condusă de violonistul Răzvan Stoica, solistă fiind pianista Andreea Stoica. Kamerata Stradivarius este o orchestră de cameră româno-olandeză înfiinţată de Răzvan Stoica în anul 2010. Sunetul său specific atrage atenţia datorită instrumentelor muzicale a căror vârstă este aproape la fel de înaintată ca a viorii Stradivarius „Regina” (datată 1729) pe care artistul român a câştigat dreptul să cânte la o competiţie din Salzburg, unde a avut 170 de contracandidaţi.

Craiova Muzicală 44 Barock este o invitaţie de a redescoperi muzica preclasică – barocă – şi influenţele ei în arta contemporană a sunetelor. 11 proiecte muzicale interesante constituie tot atâtea trepte în călătoria spre centrul muzicii autentice, fiecare seară de festival aducând ceva nou: „Bach Vibes” – cu Alexandru Anastasiu, un virtuoz al vibrafonului; „The Baroque Duo Jazz” – un dialog între folclor şi jazz purtat de doi solişti reputaţi, Marius Preda şi Emil Bîzgă; „Orchestra de Barockeri” care recuperează un patrimoniu muzical de inestimabilă valoare; „Ioan Cucuzel, cel cu glas îngeresc” – ansamblu vocal ce reflectă sensibilitatea aparte, de tip medieval şi ansamblul baroc „Transilvania” care foloseşte copii ale unor instrumente din Barocul muzical. Povestea Barock a fost întregită de participarea violonistului Octavian Gorun care a deschis festivalul cu două concerte de Giuseppe Tartini, de prezenţa carismatică a longevivei soprane Daniela Vlădescu şi de interpretarea Orchestrei Simfonice (dirijor Alexandru Iosub) şi a Coralei Academice (dirijoare Manuela Enache) ale Filarmonicii „Oltenia” Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS