Acasă Local Dolj Craiova: Poliţiştii de proximitate, acţiuni preventiv-informative în tot oraşul

Craiova: Poliţiştii de proximitate, acţiuni preventiv-informative în tot oraşul

-


Polițiști de proximitate din cadrul Secțiilor 3, 4 și 5 Poliție Craiova au organizat, astăzi, acțiuni preventiv – informative prin care s-a urmărit prevenirea delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, totodată punându-se accent și pe prevenirea violenţei domestice.

Polițiștii Secției 4 Poliţie s-au întâlnit cu elevi ai claselor a IV-a B, din cadrul Şcolii Gimnaziale ,, Traian” şi a IX-a A din cadrul Liceului Teoretic ,,Tudor Arghezi’’ fiind dezbătute teme privind adoptarea unui comportament bazat pe respectarea legii şi a normelor sociale, modul corect de păstrare a bunurilor personale, consecinţele apelării nejustificate la serviciul de urgenţă S.N.U.A.U.112, dar și efectele răspunderii contravenţionale şi penale.

La Colegiile Tehnologice „George Bibescu” şi „Energetic”, poliţişti din cadrul Compartimentului Poliţia de Proximitate al Secției 5 Poliție au discutat cu peste 120 elevi. Astfel, elevilor participanți la activitate, le-au fost prezentate aspecte referitoare la prevenirea faptelor de natură antisocială comise de către minori sau împotriva acestora, prevenirea abandonului şcolar, precum şi felul în care trebuie să acţioneze pentru a nu cădea victime ale faptelor antisociale.

Tot azi, între orele 11:30-13:30, în baza Proiectului de Security-Marketing aflat în derulare “Porţi închise violenţei !”, ce face parte integrantă din cadrul Programului de prevenire a violenţei domestice , poliţiştii de proximitate din cadrul Secţiei 3 Poliţie Craiova, au organizat şi desfăşurat o activitate informativ-preventivă în zona Electroputere Mall.

În aceeaşi zonă, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție au stat de vorbă cu mai multe craiovence despre prevenirea şi combaterea agresiunilor fizice, verbale sau de altă natură, astfel urmărindu-se conştientizarea existenţei problemei violenţei în mediul intrafamilial.
Polițiștii au înmânat persoanelor întâlnire ”Ghidul siguranţei pentru victimele violenţei în familie” în care se regăsesc informații utile referitoare la violența domestic.

La toate activitățile de astăzi, polițiștii craioveni au transmis mesaje preventiv- informative, mai ales referitoare la riscurile şi efectele asociate comiterii de fapte de natură penală sau contravenţională; încurajarea şi învăţarea unor comportamente şi atitudini non-violente la locul de muncă, în familie şi societate.

Poliţiştii au trimis într-un comunicat şi câteva sfaturi prin intermediul unui comunicat:

Dragi copii şi adolescenţi vă invităm să NU luaţi parte la fapte care contravin legii şi sunt considerate contravenţii sau infracţiuni.

PUTETI EVITA DELINCVENTA!
– Nu vă lăsaţi atraşi de aşa numiţi ,,prieteni” în comiterea unor infracţiuni ale caror consecinţe pot fi grave !
-Consumul de băuturi alcoolice este cauza comiterii celor mai multe infracţiuni cu violenţă. Din păcate, pentru multi tineri distracţia este condiţionată de consumul de alcool sau, mai rău, de droguri .
-Evitaţi disputele verbale, persoanele irascibile, puse pe harţă şi nu vă implicaţi în scandaluri sau încăierări;
-Folosiţi un limbaj controlat, fără jigniri şi evitaţi pe cât posibil compania persoanelor cunoscute ca alcoolice;
– Nu vă faceţi singuri dreptate lovind adversarul! De la o palmă sau o îmbrânceală, victimă se poate dezechilibra şi lovi.

IEŞIREA DINTR-O RELAŢIE ABUZIVĂ

Iesirea dintr-o relație abuzivă sau violentă nu este ușoară. Poate că încă mai speri că lucrurile se vor schimba sau iti este teamă de ceea ce partenerul tau ar putea sa faca în cazul în care descoperă că încerci să pleci. Oricare ar fi motivele, probabil te simți ca o prizonieră, neajutorată. Dar exista ajutor disponibil. Există resurse disponibile pentru femeile abuzate și bătute, inclusiv adăposturi, chiar și centre de formare pentru a-ti putea gasi un loc de muncă, servicii juridice și de îngrijire a copiilor. Meriți să trăiești fără teamă. Începe prin a cere ajutor.
Singurul lucru care contează este siguranța ta.
Dacă esti abuzata, aminteste-ti:
– Nu esti tu de vina pentru ca ai fost batuta sau maltratata.
-Nu esti tu de vina pentru comportamentul abuziv al partenerului tau.
-Meriti să fii tratata cu respect
– Meriti sa traiesti in siguranta si sa ai o viata fericita.
– Nu esti singura! Exista oameni care doresc sa te ajute.

ȘTIRI VIDEO GdS