11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Liceul Teoretic Henri Coandă participă la Concursul Național EUROSCOLA

Craiova: Liceul Teoretic Henri Coandă participă la Concursul Național EUROSCOLA

Liceul Teoretic Henri Coandă, Craiova, va participa, la cea de-a X-a ediţie a Concursului Național EUROSCOLA cu proiectul intitulat „Renașterea fântânilor Craiovei. Viață, echilibru, prosperitate, tradiție“. Competiţia se va desfășura sub titlul generic Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene, concurs organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).
Fântânile reprezintă simboluri istorice și spirituale în viața unei localități. Echipa Euroscola a LTHC a participat la o vizită de documentare, identificând trei dintre fântânile de patrimoniu ale Craiovei, monumente istorice de interes local: Jianu, Purcarului și Popova. Echipa a remarcat starea avansată de degradare în care se află fântânile și a hotărât să facă o campanie de promovare a acestor monumente ale patrimoniului cultural european. Ele reprezintă pentru comunitatea locală o dublă valoare: aceea de utilitate publică, fiind încă folosite, cât și una istorică și arhitectonică.
Prin urmare, aceste fântâni trebuie restaurate complet folosind materiale tradiționale, trebuie amplasate tăblițe explicative conținând un scurt istoric. Echipa de lucru a proiectului, formată din prof. Mădălina Stancu, prof. Alexandru Mănescu și 11 elevi ai claselor XA si XB, a popularizat și promovat proiectul pe site-ul scolii, în mediile de comunicare socială-Facebook, prin activități educative, crearea unor pliante, flyere etc. Consultanții științifici ai proiectului sunt muzeograf Rusalia Crăciunoiu, Muzeul de Artă Jean Mihail, din Craiova, și Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Județeane Alexandru și Aristia Aman, Craiova
Reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene au proclamat anul 2018 drept Anul european al patrimoniului cultural. Scopul acestei inițiative este de a aduce în centrul atenției istoria și valorile europene și de a întări sentimentul existenței unei identități europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS