10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljActorul Valeriu Dogaru se întâlneşte cu publicul craiovean

Actorul Valeriu Dogaru se întâlneşte cu publicul craiovean

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” organizează astăzi, de la ora 18.00, o întâlnire între iubitorii de teatru şi Valeriu Dogaru, unul dintre cei mai îndrăgiți actori de publicul craiovean. Veți avea ocazia să descoperiți amintiri din perioada repetițiilor, povestiri amuzante sau emoționante despre creațiile scenice, din cabina de machiaj sau din viața artistului.

Evenimentul se va desfășura la sala „Ia te uită a Teatrului Național „Marin Sorescu” și îl va avea ca prezentator pe scriitorul Nicolae Coande.

Intrat din 1964 în trupa Teatrului Național din Craiova, distinsul actor Valeriu Dogaru s-a născut pe 10 octombrie 1938 în Corabia de Jos, jud. Dâmbovița. În 2004 a devenit societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova. Cu peste 52 de ani pe scenă și mai mult de 100 de roluri la Teatrul Național Craiova, laureat cu Medalia Meritul cultural al României, Valeriu Dogaru este unul dintre actorii cei mai iubiți de public, cu roluri diverse, de coloratură dramatică, dar și comică.

Inițial dascăl timp de doi ani, Valeriu Dogaru s-a hotărât să urmeze cursurile facultății de teatru, la IATC, absolvind în 1963. Debutul scenic s-a întâmplat la Teatrul de Stat din Bârlad, în 1963, apoi a cucerit publicul craiovean, din 1964 până în prezent. „Actor statuar, senin, comunicativ, cu conștiința renumelui și a popularității deplin meritate, cu o tinerețe perpetuă a trăirilor, predestinat să joace eroi romantici, juni-primi, profiluri comice, dar aspirând continuu spre altceva, spre compoziții sau roluri tragice. (…) Numai în primii doi ani de pe scena craioveană i s-au încredințat zece roluri de juni primi, apoi multe dintre personajele întruchipate scenic au fost de aceeași factură. Tipologia de tineri bine sau, dimpotrivă, de  secături sau scutieri iscusiți și stăpâni naiv înamorați, soți ultragiați sau ușurateci s-au perindat neîncetat prin biografia artistică a popularului actor craiovean.” (Constantin Gheorghiu & Al. Firescu, 666 actori craioveni, Ed. Scrisul Românesc, Craiova, 1993). Bébé Cristian din „Visul unei nopţi de iarnă de Tudor Muşatescu; Don Juan, Don Luis, Caius, Petru Rareș, Florindo, Cornwall, El din „Eu nu sunt Turnul Eiffel”, Abel, David din „Piticul din grădina de vară”, regia Silviu Purcărete, Escalus din „Măsură pentru măsură”, regia Silviu Purcărete sunt doar câteva dintre creațiile sale scenice, 115 la număr pe scena craioveană.

Conceput într-un format interactiv, proiectul “Ia te uită la …” a adus deja în fața publicului craiovean artiștii Ilie Gheorghe, Natașa Raab, Geni Macsim, Adrian Andone.

Bilete și rezervări la Agenția teatrală – 0251 413 677. *Preț bilet: 11 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS