8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Tânărul suspectat de propagandă jihadistă a fost reţinut

Craiova: Tânărul suspectat de propagandă jihadistă a fost reţinut

Tânărul de 17 ani, din Craiova, suspectat de propagandă jihadistă a fost reținut aseară, iar astăzi urmează să fie supus unei expertize psihiatrice la Institutul Național de Medicină Legală , pentru a se verifica dacă e în deplinătatea facultăților mintale.
În funcție de rezultat, anchetatorii vor decide în ce stare ar trebui să fie cercetat în continuare. Tânărul, elev la un liceul din Craiova, este suspectat că promova în mediul virtual mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste și filme în care erau prezentate decapitări.
Băiatul provine dintr-o familie destrămată, mama sa fiind angajată la Regia Autonomă de Transport Craiova, iar tatăl său fiind liberat recent din penitenciar.
Potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, tânărul este cercetat pentru  săvârșirea infracțiunii de promovare a unui mesaj prin propagandă prev.de art. 32 ind. 2 alin.4 din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului.
În cauză,  există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2015, suspectul a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă prin postarea în mediul on-line, prin intermediul unor rețele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activități/acțiuni armate/violente și de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic (decapitări și incendieri de persoane; execuții prin împușcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Statului Islamic; promovarea ”SHARIA”), cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.
Cu ocazia percheziţiei domiciliare au fost găsite şi ridicate documente, materiale de propagandă islamistă şi sisteme informatice.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalității Organizate.
Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS