11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj Doljul, județ pionier în susținerea educației preșcolare

Doljul, județ pionier în susținerea educației preșcolare

Legea privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost recent promulgată de Președintele României. Legea preia, la nivel de metodologie, mecanismul programului Fiecare Copil în Grădiniță (FCG) – tichetul social condiționat de prezența la grădiniță – pilotat în ultimii 5 ani de Asociația OvidiuRo în 43 de comunități din România. Șase dintre aceste comunități aparțin județului Dolj, unde au fost înregistrate rezultate foarte bune în anul școlar 2014 – 2015, când numărul copiilor săraci susținuți să meargă la grădiniță în cadrul programuluia crescut de la 157 la 420. În prezent, în Dolj, peste 400 de copii au început anul școlar 2015-1016 și vin zilnic la grădiniță.

În urma promulgării legii, conform unei evaluări inițiale a Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, 111.000 de copii din familii defavorizare vor putea beneficia de tichete sociale condiționate de prezența la grădiniță, cu un cost anual estimat al tichetelor sociale de 39 de milioane de lei, suportat de la bugetul de stat prin cotele defalcate din TVA . Prin intermediul acestei legi, familiile defavorizate primesc tichete sociale (în valoare de 50 de lei pe lună pentru fiecare copil de vârstă preșcolară), condiționate de prezența zilnică la grădiniţă a celor mici. Stimulentul educațional încurajează comportamentele pro-educație și motivează familiile defavorizate să își înscrie și să își aducă zilnic copiii la grădiniță. Prin facilitarea accesului la educație timpurie, cei mai săraci copii au acum șanse mai mari să se înscrie la școală la momentul potrivit, să aibă rezultate bune și să nu abandoneze timpuriu școala.

„Am avut de la început încredere că programul Fiecare Copil în Grădiniţă poate şi va reuşi să integreze în sistemul educaţional şi să aducă toţi copiii defavorizaţi la grădiniţă. Am început cu două comunităţi în Dolj, anul trecut am ajuns la șase – Calopăr, Valea Stanciului, Cetate, Maglavit, Podari şi Amărăştii de Jos – iar în scurt timp, toţi copiii săraci din judeţ vor avea o şansă reală la educaţie, prin suportarea costurilor pentru tichetele sociale de către stat”, a declarat Ion Prioteasa, Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Proiectul de lege a fost votat în octombrie 2015 de plenul Camerei Deputaților cu 289 de voturi ,,Pentru”, 1 ,,Împotrivă” și 5 ,,Abțineri”. Senatul a votat legea în iunie 2015 cu o majoritate la fel de clară: 117 voturi ,,Pentru”, 2 ,,Abțineri” și nici unul ,,Împotrivă”.

Fiecare Copil în Grădiniță sprijină în acest an școlar peste 2400 de copii din 11 județe să meargă la grădiniță. Pe lângă mecanismul tichetelor sociale condiționate de prezența riguros monitorizată, Fiecare Copil în Grădiniță asigură rechizitele de bază necesare la grădiniță, îmbrăcămintea și încălțămintea acordată de două ori pe an copiilor eligibili, fructe, produse pentru igienă, formarea profesorilor și programe de educație pentru sănătate, etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS