14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Poliţiştii de proximitate în mijlocul cetăţenilor

Craiova: Poliţiştii de proximitate în mijlocul cetăţenilor

Polițiști din cadrul Secției 1 Craiova – Compartimentul Proximitate au organizat ieri o acțiune prin care se urmărește prevenirea delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor. Polițiștii au avut în vedere și prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului (furturi din locuinţe şi înşelăciuni prin intermediul telefonului.
Poliţiştii de proximitate s-au aflat în mijlocul cetăţenilor, în zonele aglomerate, precum centre comerciale, unităţi bancare, instituţii publice şi asociaţii de proprietari.
Au fost purtate discuții cu cetățenii, reprezentanţii societăţilor comerciale, a reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari, precum şi a persoanelor vârstnice referitoare la modurile de operare folosite de infractori în cazul comiterii de fapte antisociale.
În discuții purtate polițiștii au informat cetățenii și cu privire la modul de asigurare, păstrare, manipulare şi depozitare a valorilor monetare rezultate din vânzarea produselor şi din încasarea cheltuielilor la întreţinere, fiind distribuite afişate și pliante.

Recomandări preventive

· Nu acceptaţi în nici o împrejurare să trimiteţi sume de bani unor persoane care vă contactează telefonic şi pretind că sunt rude ale dumneavoastră sau cunoştinţe ale acestor rude! Verificaţi întotdeauna apelul telefonic, înainte de a face orice tranzacţie bănească!
· Vârstnicii sunt o categorie vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs niciunei solicitări de a plăti sume de bani făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării!
· Nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au (deseori infractorii îşi asumă o calitate oficială – avocat, procuror, poliţist);
· Nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi “fericiţii” câştigători ai unor concursuri la care nu aţi participat; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.) nu presupune înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului;
· Nu acceptaţi în niciun caz să trimiteţi persoanelor necunoscute bani în avans pentru ridicarea unor premii, aducerea unui autoturism sau alt bun, la care aţi fost anunţat câştigător! Plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior!
· Parcaţi autoturismul în locuri special amenajate, iluminate pe timpul nopţii şi eventual supravegheate.
· Nu lăsaţi la vedere, în interiorul autoturismului, bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatură electronică, etc.)
· Când părăsiţi autoturismul, indiferent pentru cât timp, nu lăsaţi geamurile deschise/întredeschise şi acţionaţi sistemul de închidere a uşilor. Procedaţi astfel şi în staţiile de alimentare pe timpul efectuării plăţii combustibilului.
· Montaţi uşi confecţionate dintr-un material rezistent la acţiuni mecanice şi termice care conferă siguranţă locuinţei.
· Achiziţionaţi sisteme de închidere/siguranţă de calitate
· Protejaţi ferestrele cu grilaj metalice, acolo unde este posibil accesul prin escaladare.
· Când părăsiţi locuinţa, pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune. Puteţi achiziţiona întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting automat lumina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS