16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Acţiuni de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului

Craiova: Acţiuni de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului


În cadrul Programului ”Săptămâna prevenirii criminalității” – Ediția a X a, în cursul zilei de ieri, au fost desfășurate mai multe activități educativ – informative pe linia  prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului.
În baza Proiectului de Security Marketing ”Te-am sunat să-ți spun că sunt OK!” lansat la nivelul Secției 5 Poliție Craiova pentru prevenirea înșelăciunilor prin telefon, polițiștii de proximitate din cadrul secției au organizat, în zona cartierului G. Enescu, str. N. Titulescu și Amaradia, o activitate în cadrul căreia au fost distribuite aproximativ 500 de pliante, conținând mesajul campaniei și sfaturi preventive.
Tot cu această ocazie au fost afișate în locuri vizibile (asociațiile de proprietari și spațiile comerciale) materiale de promovare a campaniei.
Întreaga activitate s-a bucurat de un interes considerabil din partea cetățenilor, în special din partea persoanelor vârstnice care au dorit să dezbată cazuri ale persoanelor care au fost victime prin această metodă.

Polițiștii vă recomandă:
– Nu acceptaţi în nicio împrejurare să trimiteţi sume de bani unor persoane care vă contactează telefonic şi pretind că sunt rude ale dumneavoastră sau cunoştinţe! Verificaţi întotdeauna apelul telefonic înainte de a face orice tranzacţie bănească!
– Vârstnicii sunt o categorie vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs niciunei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării!
– Nu oferiţi niciun fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutor;
– Nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, buletin, cărţi de credit/debit, etc. pe mail/fax!
– Nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au (deseori infractorii îşi asumă o calitate oficială – avocat, procuror, poliţist);
– Nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi “fericiţii” câştigători ai unor concursuri la care nu aţi participat; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.) nu presupune înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului;

În aceeași zi, poliţiştii de proximitate din cadrul Secţiei 4 Poliție Craiova au desfășurat o activitate preventivă, în Piața Centrală din municipiul Craiova, având ca obiect prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului.
Polițiștii au purtat discuții cu cetățenii întâlniți cărora le-au transmis recomandări destinate prevenirii furturilor din locuințe și înșelăciunilor prin intermediul telefonului, măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracțiuni, precum și modul în care trebuie să procedeze în care au devenit victime sau martori ai infracțiunilor de acest gen.
Recomandări pentru siguranţa locuinţei:
– Achiziţionaţi sisteme de închidere/siguranţă de calitate
– Instalaţi un sistem de alarmă antiefracţie care să fie conectat la dispeceratul unei firme de specialitate
– Protejaţi ferestrele cu grilaj metalice, acolo unde este posibil accesul prin escaladare.
– Când părăsiţi locuinţa, pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune.
– Puteţi achiziţiona întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting automat lumina.
– Recomandări pentru prevenirea furturilor din autoturisme:
– Parcaţi autoturismul în locuri special amenajate, iluminate pe timpul nopţii şi eventual supravegheate.
– Nu lăsaţi la vedere, în interiorul autoturismului, bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatură electronică, etc.)
– Când părăsiţi autoturismul, indiferent pentru cât timp, nu lăsaţi geamurile deschise/întredeschise şi acţionaţi sistemul de închidere a uşilor. Procedaţi astfel şi în staţiile de alimentare pe timpul efectuării plăţii combustibilului.
– Apelaţi la noile modalităţi tehnice de marcare a autoturismului, inclusiv a anumitor componente exterioare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS