10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinistrul Justiției, în vizită la Centrul de Detenție Craiova

Ministrul Justiției, în vizită la Centrul de Detenție Craiova

Centrul de Detenție Craiova, fostul Penitenciar de Minori și Tineri Craiova, a organizat, ieri, în prezența minstrului justiției, Robert Cazanciuc, o festivitatea de deschidere a anului şcolar 2015-2016.

Ministrul Cazanciuc a dat drept exemplu pe cel mai tânăr elev din acest an de la Centrul de Detenție Craiova, un deținut de 15 ani care s-a înscris în clasa I.
„Am ales să particip la deschiderea anului școlar într-un centru aparținând Administrației Naționale a Penitenciarelor, pentru a încerca să atragem atenția asupra unor realități mai puțin cunoscute. Cel mai tânăr elev, în vârstă de 15 ani, este înscris în clasa I, iar cel mai mare are 25 de ani și este înscris în clasa a XI-a. Există subiecte complicate pe care societatea este preocupată să le dezbată în acest moment, toți suntem apăsați de propriile griji și probleme, dar nu trebuie să trecem cu vederea lecția pe care acești peste 100 de tineri din Centrul de Detenție Craiova o oferă. Lipsa educației, motivată în multe cazuri de lipsa posibilităților materiale, poate crea tragedii. Fiecare dintre cei aflați în acest centru ar fi avut poate o altă șansă în viață dacă ar fi putut urma cursul școlar firesc al oricărui copil, dacă ar fi avut ocazia să învețe nu numai să scrie, să citească, dar și să primească un set de valori morale, să afle ce înseamnă respectarea legii și ce consecințe poate avea nerespectarea ei“, a precizat ministrul Robert Cazanciuc.
Potrivit reprezentanților Centrului de Detenție Craiova, în noul an școlar s-au înscris 129 de persoane internate, dintre care 43 vor urma cursurile învăţământului primar, 39 pe cele ale ciclului gimnazial, iar 47 vor parcurge cursurile liceale pentru calificarea în domeniile tâmplărie lemn și lăcătușerie construcții metalice.
Diplomele de studii, certificatele de absolvire, precum şi foile matricole ale deținuților sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei Naţionale, iar în aceste documente nu sunt înscrise menţiuni cu privire la locul în care s-a derulat instruirea şcolară. Instruirea deținuților internați la Centrul de Detenție Craiova se face în baza unui protocol încheiat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.

„Sper să finalizăm lucrările la Tribunalul Dolj până la sfârşitul anului”

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a vizitat, de asemenea, Curtea de Apel Craiova și Tribunalul Dolj şi a discutat cu conducerile instanțelor și cu magistrații. „Am avut discuții cu magistrații despre problemele legate, în principal, de infrastructura instanțelor din Craiova. În acest moment avem în lucru ‎noul ‎Tribunal Dolj, investiție demarată în luna iulie 2014, și pe care sper că o vom finaliza până la sfârșitul anului. Totodată, Curtea de Apel Craiova a beneficiat de o importantă extindere, iar judecătoria va primi și ea în cel mai scurt timp spații suplimentare. Un alt subiect discutat cu magistrații s-a referit la intrarea în vigoare de la 1 ianuarie a ultimelor dispoziții ale noului Cod de procedură civilă referitoare la judecarea unor cauze în camera de consiliu și la pregătirea instanțelor pentru acest pas important. În același timp, am abordat problema practicii neunitare, situație care ne creează dificultăți și care a fost ridicată inclusiv în Rapoartele Comisiei Europene.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS