17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova a autorizat lucrările pentru reabilitarea Fântânii Popova

Primăria Craiova a autorizat lucrările pentru reabilitarea Fântânii Popova

Primăria Craiova a autorizat lucrările pentru reabilitare Fântânii Popova. Lucrările vor fi efectuate de firma SC RECON SA. Licitaţia, care s-a făcut pe achiziţii directe, a fost câştigată de firma craioveană în urmă cu trei luni. Este vorba despre contractul „Execuţia lucrărilor pentru reabilitare fântâni pentru băut apă, de tip cişmele (de perete) – Fântâna Popova“. RECON a reuşit să menţină suma maximă oferită de primăria pentru aceste lucrări, adică 293.125,5 lei, fără TVA. În sfârşit, fântâna monument-istoric va avea o altă înfăţişare, modernizarea vizând şi spaţiul din jurul acesteia care va fi şi el amenajat.

Constructorul va trebui să facă finisajele exterioare, iar tenculaia actuală să o înlocuiască cu o tencuială praf de piatră driscuită fin, în două nuanţe. Se va reface şi învelitoarea, iar cea actuală se va înlocui cu una din şindrilă de lemn. În cazul în care după îndepărtarea acesteia se va constata că elementele din lemn ale acoperişului sunt deteriorate, acesta se va repara prin înlocuirea elementelor deteriorate, iar lemnul se va ignifuga conform normelor în vigoare. Se va reface streașina înfundată şi se va remonta/înlocui pazia din lemn traforat.
De asemenea, se va remonta vârful metalic. Şi bazinul de apă şi jgheabul vor fi reabilitate. Golul de vizitare va fi protejat de o uşiţă din tablă de oţel. Aceasta va fi prevăzută cu sistem antiefracţie şi va fi colorată cu vopsea. Totodată, se va realiza un trotuar de gardă în jurul clădirii. Trotuarul va fi realizat din beton cu dop de bitum şi pantă de 5%. În acelaşi timp se va reface şi spațiul aferent fântânii-cișmea monument istoric. În zona spațiului verde vor fi plantaţi diverşi arbuşti decorativi. Se va amenaja şi un spaţiu de socializare. Această zonă din jurul fântânii, va avea forma unui dublu semicerc amplu la care este alipită alveolar zona fântânii propriu-zise.Va fi dotată cu băncuțe și pubele de gunoi iar pavimentul este realizat din piatră naturală poligonală antiderapantă în culorile beige și cream.

Fântâna Popova, atracţie turistică

Primăria Craiova intenţionează ca prin această investiţie fântâna să devină o atracţie turistică.

„Prin lucrările de reabilitare (arhitectură și amenajate teren) fântâna-cișmea monument istoric cunoscută sub numele de Fântâna Popova se va reintegra în circuitul socio-cultural-turistic, devenind nu numai un pol de convergență socială ci și o atracție turistică, atât pentru locuitorii cartierului cât și pentru cei care tranzitează zona. Prin reabilitarea funcțiunii de fântână-cișmea, monumentul istoric devine un martor viu al dezvoltării urbane a municipiului Craiova, participând activ la prezervarea imaginii istorice a oraşului“, a menţionat primăria în caietul de sarcini.


Fântâna a mai trecut printr-un proces de reabilitare în anul 2019. Atunci, fântâna Popova și străzile Popova, Miraslau, Prutului și Nedeea au fost prinse într-un proces de reabilitate și modernizate, printr-un contract de finanțare. Valoarea totală a proiectului a fost de 7.983.243,53 lei, din care finanțare nerambursabila, suma de 7.190.134,63 lei.

Fântâna Popova este cea mai veche din Craiova

Când încep lucrările?

La acest moment toată documentaţia tehnică , împreună cu toate avizele şi acordurile obţinute, precum şi punctul de vedere/actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului, face parte integrantă din prezenta autorizaţie. Termenul de valabilitate al autorizaţiei este de 24 luni de la data emiterii, interval de timp în care trebuie începute lucrările de execuţie autorizate. Execuția lucrărilor se va realiza în termen de 3 luni de la primirea ordinului de începere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS