29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProiect de 3,4 milioane de lei pentru restaurarea Culei „Cioabă Chințescu”

Proiect de 3,4 milioane de lei pentru restaurarea Culei „Cioabă Chințescu”

Una din cele mai importante cule din Gorj va beneficia de un program de reabilitare.

Consiliul Județean Gorj a aprobat recent actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie „Restaurare și Conservare Cula „Cioabă-Chințescu”, sat Șiacu, comuna Slivilești, județul Gorj”. Valoarea totală a obiectivului de investiţie este de 3.498.091,78 lei (inclusiv TVA), din care valoare construcţii şi montaj 2.639.771,90 lei (inclusiv TVA).

Durata estimată de execuție este de 24 luni. La începutul acestui an, au fost contractate serviciile de elaborare a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții, prin care se propune restaurarea și conservarea Culei „Cioabă-Chințescu”, refacerea împrejmuirii, amenajarea curții interioare, montarea unui grup sanitar ecologic, montarea unui bazin etanș vidanjabil și montarea unei instalații de paratrăsnet.

După depunerea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) și obținerea avizelor în vederea realizării obiectivului de investiție, s-a supus, spre analiză, Comisiei Tehnico-Economice constituită la nivelul Consiliului Județean Gorj, obținându-se avizului favorabil, luându-se în considerare avizul de specialitate al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.

Monument istoric 

Cula „Cioabă-Chințescu” este o culă oltenească, una dintre puținele care încă mai dăinuie și în prezent. Primul ctitor al culei a fost boiernașul Răducan Cioabă din Slivilești, care începe construcția culei între anii 1818-1819.

După moartea primului proprietar, boierul pitar Marin Chințescu din Craiova, cel care se căsătorește cu văduva lui Răducan Cioabă, termină lucrarea în anul 1823. Fiica familiei Chințescu s-a căsătorit cu un membru al familiei Grecescu din Turnu-Severin, cula numindu-se şi Grecescu. Clădirea a fost moștenită pe linie feminină.

După anul 1951, cula a fost folosită ca depozit până în anul 1964. Între anii 1964-1967, printr-un proiect elaborat de arhitectul Iancu Atanasescu, s-au eliminat adăugirile parazitare, construcția culei fiind adusă aproape de forma inițială. Începând cu anul 1967, în culă a fost amenajat un muzeu etnografic al comunei Slivilești. După 1989 a fost lăsată în părăsire.

În anul 2016, cula  a fost cumpărată de la moștenitori de către Consiliul Județean Gorj și dată în custodie Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.

În anul 2020, asociația Ambulanța pentru Monumente a inițiat punerea în siguranță a construcției prin realizarea unui nou acoperiș din șiță de brad.

Citeşte şi: Un bărbat a murit şi altul a fost resuscitat după ce au rămas blocaţi într-o fosă septică în construcţie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS