12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRAADPFL vrea mai mulți bani pentru ce prestează

RAADPFL vrea mai mulți bani pentru ce prestează

RAADPFL cere Primăriei Craiova mai mulți bani pentru activitățile pe care le prestează pe domeniul public. Este cunscut faptul că, regia subordonată primăriei se ocupă cu următoarele activități:

“amenajarea, întreţinerea şi înfrumuseţarea zonelor verzi; montarea mobilierului stradal; înfiinţarea, organizarea şi exploatarea toaletelor ecologice şi wc-urilor publice; realizarea şi întreţinerea în perfectă stare de funcţionare a instalaţiilor de dirijare a circulaţiei, a semafoarelor, indicatoarelor rutiere şi a marcajelor; administrarea cimitirelor aparţinând domeniului public; demolare/desfiinţare a construcţiilor executate ilegal pe terenurile ce aparţin domeniului public/privat al municipiului Craiova; administrarea grădinii zoologice”,conform H.C.L. nr. 56/2006 .

Recent, Regia a solicitat administrației locale creșterea tarifelor pentru toate aceste servicii. Motivul:


–        Prin propunerea înaintată CLM Craiova spre aprobare în ședința
ordinară din luna mai 2023, RAADPFL a solicitat modificarea tarifelor
pentru serviciile prestate cu majorarea bonusurilor rezultate din
creșterea valorii tichetelor de masă de la 20 lei/zi la 30 lei/zi,
majorare care trebuia aprobată din iulie 2022.
Totodată, în componența tarifelor s-a propus și ajustarea în minus a
acestora, ca urmare a scăderii prețului combustibilului.


Costurile de la Zoo

RAADPFL Craiova
RAADPFL Craiova

La Grădina Zoologică, tariful de îngrijire a unui animal ierbivor, cum ar fi bizonul american va fi de 272,59 de lei fără TVA. Pentru îngrijirea unui cangur pitic, noile achiziții ale Grădinii Zoologice din Craiova, tariful de îngrijire va fi de 225,36 de lei fără TVA. Îngrijirea unui lup sau leu va costa 50,19 de lei fără TVA. În schimb îngrijirea unui cerb va costa 21,98 de lei. Ar fi bine ca toate aeste costuri să se reflecte în buna administrare a locației și întreținerea animalelor. Întreținerea și supravegherea terariului din incinta Grădinii va costa 146,56 de lei/oră.

Taxele din cimitir, mai scumpe

Cimitirul de Nord
Cimitirul de Nord

Lucrările în cimitirele orașului sunt și ele desturl de scumpe. Înhumările diferă la preț dacă se fac în criptă, groapa boltită, cavou sau pământ. De exemplu, înhumare în groapă cu cripte suprapuse – partea de jos va costa 704,66 de lei. În schimb, înhumare cu deshumare de oseminte în groapa cu cripte suprapuse – partea de sus va costa 713,75 de lei fără TVA. Înhumare în cavou ajunge la un tarif de 299,96 de lei fără TVA, în timp ce înhumarea în groapă simplă va fi taxată cu 700,92 de lei fără TVA.

La capitolul curățenie, tarif de efectuare a curațeniei la un loc de veci va fi de 25,22 de lei fără TVA. Ridicare si transportul coroanelor după înhumare va ajunge la 37,10 de lei.

Concesionarea unui loc de veci în cele mai bune zone din cimitirele administrate de RAADPFL va ajunge la 35,78 de lei/an dacă este o concesiune pe șapte ani, respectiv, 17,89 dacă este o concesiune făcută pe 25 de ani. Pentru zona I, taxele vor fi între 13,40 și 26,83 de lei inclusiv TVA/an. Zona II va fi mai ieftină, adică între 8,93- 22,34 de lei pe an.

Iarna nu-i ca vara

Lucrările din timpul iernii sunt mai ieftine comparativ cu alte tarife din lista de scumpiri a RAADPFL. Curăţirea manuală a zăpezii afânate cu grosimea până la 15 cm este taxată cu 1,05 de lei/mp, cel mai scump taxată este curăţirea manuală a zăpezii bătătorite cu grosimea peste 30 cm , costul fiind 6,44 de lei/mp. Un cost mai ridicat are și curăţirea manuală a gheţii cu grosimea peste 7 cm, adică 9,19 de lei/mp. Curăţirea manuală a zăpezii afânată, cu grosimea peste30 cm va avea un tarif de 2,02 de lei/mp.

Bani din frunze și din iarbă

Craiovenii care solicită des tăierea sau fasonarea copacilor din oraș trebuie să știe și ce costuri implică această activitate prestată de regie. De exemplu tăierile de regenerare la arbori care se intersectează cu conductori electrici costurile ajung la 187,02 de lei/copac. În schimb, dacă arborii nu se intersectează cu cabluri electrice, tăierea crengilor acestora costă 118,64 de lei/ copac. În cazul tăierii arborilor, aici costurile diferă după cum tăierea se face manual sau mecanizat. De exemplu tăierea manuală a unui copac ajunge la 1625,86 de lei fără TVA. Tot la capitolul spații verzi, tăiatul florilor uscate și a lăstarilor de trandafiri va costa 122,04 de lei fără TVA/100 bucăți.

Măturatul aleilor mecanizat va costa 154,83 de lei/ora. Cositul vegetației ierboase cu motocositoarea va costa 10,09 de lei fără TVA/100mp . Și lista continuă cu creșterea tarifelor care vor fi percepute de acum înainte de Regie pentru înfrumusețarea zonelor verzi ale orașului. Să sperăm că rezulatul va fi pe măsura costurilor.

Ajustarea și modificarea acestor tarife, dar și multe altele fac obiectul unui proiect de hotărâre care se află pe masa de lucru a consilierilor locali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS