14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCând se taie panglica la containerele îngropate?

Când se taie panglica la containerele îngropate?

Craiova nu va avea nici în acest an containere îngropate. Lucrările la platformele de gunoi cu containere îngropate s-au încheiat de peste două luni, dar acestea nu sunt funcţionale. Cu siguranţă, tăierea panglicii nu va avea loc până la finele acestui an. Comisiile autorităţilor locale şi judeţene se ocupă de procesul de recepţie. La acest moment au fost recepţionate în jur de 200 de platforme din cele 438 de platforme.

Locuitorii Băniei aşteaptă de cinci ani să scape de platformele de gunoi urât mirositoare din preajma blocurilor. Craiovenii trebuiau să beneficieze mult mai devreme de sistemul de containere îngropate, dar poticnelile Masterplanului de deşeuri au dus la amânări repetate. Chiar dacă la 1 octombrie s-a tras linie Masterplanului de deşeuri demarat în anul 2012, craiovenii nu vor folosi containerele îngropate până în 2023. Platformele cu containere îngropate sunt ultimul element al acestui proiect al CJ Dolj. Acestea iau locul vechilor platforme de suprafaţă, cu containere metalice sau din material plastic. La momentul încheierii lucrărilor, la începutul lunii octombrie, primarul Craiovei spunea:

„Se vor da în folosinţă, în sfârşit, containerele îngropate din Craiova. Ştiu că a durat foarte mult timp. E proiectul celor de la CJ Dolj, dar nu vreau să dau vina pe ei. Pur şi simplu, aceasta e situaţia în Craiova: orice ai încerca să faci în subteran e misiune imposibilă. Identificăm un amplasament, chemăm toţi deţinătorii de utilităţi şi ne dau semnătură că nu au reţele acolo, apoi, imediat ce începe lucrul se găseşte o ţeavă, facem anchetă a cui o fi, după care trebuie să schimbăm amplasamentul şi să luăm procedura de la capăt, inclusiv cu mersul la OCPI. O întreagă nebunie, dar s-a terminat în sfârşit: intrăm în procedura de recepţie cu aceste containere şi vor putea fi folosite”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.


Acum când procesul de preluare a platformelor de la constructor este în plină desfăşurare reprezentanţii CJ Dolj fac următoarele precizări:


„Suntem în procedură de recepţie, suntem pe teren cu toate comisiile, primărie, consiliu, ISC. Am recepţionat peste 200 de platforme şi mai avem încă atâtea de preluat. Eu zic că nu mai durează mult. Într-o săptămână, două le preluăm pe toate şi ulterior le predăm Iridex-ului. Operatorul urmând să opereze pe aceste platforme”, a precizat pentru GdS, Cosmin Durle, administartorul public al judeţului Dolj.

Lucrările au început în 2019

Reamintim, Consiliul Județean Dolj demara în 2012 un amplu proiect finanțat cu fonduri europene pe Masterplanul de Deșeuri, intitulat Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județul Dolj. Un an mai târziu obținea finanțarea. Proiectul a avut o serie de poticneli ani în şir.
În cele din urmă, Consiliul Județean Dolj și SC European Waste Technology SRL, în calitate de lider al Asocierii SC European Waste Technology SRL – Nord Engineering SRL au semnat contractul în octombrie 2017. Contractul are o valoare totală de 34.380.393 lei, inclusiv TVA. În cadrul contractului, vor fi construite 438 de platforme, pe care vor fi amplasate 729 de containere îngropate cu capacitatea de 5 metri cubi și 30 de containere de 3 metri cubi.


Investiția care vizează containerele îngropate face parte din proiectul cu finanțare europeană Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Dolj. Are o valoare totală de 53,6 milioane de euro, a mai cuprins achiziționarea a 32 de autospeciale pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacități. Dar şi achiziţionarea a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural și din orașele Bechet și Dăbuleni, închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiași și Segarcea. Totodată vizează şi construirea a patru stații de transfer, a două stații de compostare și a unei stații de sortare a deşeurilor.
Toate aceste obiective ale Masterpalnului au fost finalizate cu ani în urmă. Containerele îngropate au rămas ultima redută care trebuia să capituleze la începutul lunii octombrie 2022, aceasta după multe prelungiri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS