11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljContainerele îngropate, la ultima redută

Containerele îngropate, la ultima redută

Minune la Craiova. După aproape patru ani şi multe prelungiri, lucrările la platformele de gunoi cu containere îngropate au intrat pe ultima sută de metri. Din cele 438 de platforme, câte sunt prevăzute în contractul pe fonduri europene au mai rămas mai puţin de 15 platforme în lucru.

Platformă de gunoi/foto:Claudiu Tudor
Platformă de gunoi/foto:Claudiu Tudor

Că mai sunt 10, că mai sunt 15, constructorul şi beneficiarul certifică deopotrivă că s-a ajuns aproape de final. Oficial, reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj spun că sfârşitul lunii mai înseamnă şi sfârşitul lucrărilor pe Masterplanul pentru deşeuri. Containerele îngropate au rămas ultima componentă a Masterplanului care a tot suferit amânări. Contractul între beneficiar, CJ Dolj şi constructor a fost semnat în anul 2017, iar prima platformă a fost făcută în toamna anuluia 2019, moment la care se poate spune că au demarat lucrările. Au trecut aproape patru ani şi în sfârşit, în Craiova se îngroapă ultimele containere pentru deşeuri.

sistemului de containere îngropate se tot prelungeşte
Implementarea sistemului de containere îngropate se tot prelungeşte

„Suntem pe ultima sută de metri. Mai avem şase platforme care au fost relocate şi care sunt la acest moment la proiectant, adică proiectarea tehnică şi ulterior se ia autorizaţia. de la Primăria Craiova. Săptămâna aceasta mai sunt în lucru încă alte şapte platforme. Primul lot de şase platforme când vin de la proiectare, transmitem datele imediat primărie. Luna aceasta este luna în care se îngroapă toate aceste containere şi ne apucăm de recepţia lor, aşa cum se prevede şi în contract. Acesta este ultimul termen şi ne încadrăm cu brio. Contractul s-a prelungit până la data de 1 octombrie, dar noi spunem că până la finalul lunii mai 2022 terminăm platformele şi începem recepţia acestora.” ,

a declarat pentru GdS, Cosmin Durle, administrator public al județului Dolj.

Containere
Containere

Constructorul confirmă intrarea lucrărilor pe ultima sută de metri

Despre sfârşitul lucrărilor la platformele de gunoi cu containere îngropate face vorbire şi reprezentantul constructorului, SC European Waste Technology SRL. Chiar dacă numărul platformelor de gunoi vehiculat de autorităţi şi constructor este puţin diferit, este cert că în Craiova pe Masterplanul pentru deşeuri se lucrează la ultimele platforme de gunoi.


„Avem cinci locaţii în lucru. În această săptămână mai aşteptăm opt platforme la relocare. Mai avem să dăm 6 proiecte, aici aşteptăm studiul geo care trebuie să vină tot săptămâna aceasta. Ulterior vom depune documentele la primărie pentru autorizaţie. Prelungirea este pe opt luni şi sperăm să terminăm mult mai devreme. Mai avem până în 15 platforme de finalizat. La cele opt platforme se lucrează fizic la acest moment,

spune Marius Croitoru, reprezentantul EWT.

Masterplanul cu multe prelungiri

Primele containere pentru reciclabile au fost mo9ntate în cartierul 1 Mai
Primele containere pentru reciclabile au fost montate în cartierul 1 Mai

Reamintim, Consiliul Județean Dolj demara în 2012 un amplu proiect finanțat cu fonduri europene pe Masterplanul de Deșeuri, intitulat Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județul Dolj. Un an mai târziu obținea finanțarea. Proiectul a avut o serie de poticneli ani în şir.
În cele din urmă, Consiliul Județean Dolj și SC European Waste Technology SRL, în calitate de lider al Asocierii SC European Waste Technology SRL – Nord Engineering SRL au semnat contractul în octombrie 2017.Contractul are o valoare totală de 34.380.393 lei, inclusiv TVA. În cadrul contractului, vor fi construite 438 de platforme, pe care vor fi amplasate 729 de containere îngropate cu capacitatea de 5 metri cubi și 30 de containere de 3 metri cubi.
Investiția care vizează containerele îngropate face parte din proiectul cu finanțare europeană Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Dolj.

Platformă
Platformă


Are o valoare totală de 53,6 milioane de euro, a mai cuprins achiziționarea a 32 de autospeciale pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacități. Dar şi achiziţionarea a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural și din orașele Bechet și Dăbuleni, închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiași și Segarcea. Totodată vizează şi construirea a patru stații de transfer, a două stații de compostare și a unei stații de sortare a deşeurilor.
Toate aceste obiective ale Masterpalnului au fost finalizate cu ani în urmă. Containerele îngropate au rămas ultima redută care din câte spun autorităţile „va fi cucerită” la sfârşitul acestei luni.

Primăria a adus bani de acasă

Containere pentru reciclarea sticlei
Containere pentru reciclarea sticlei

În vara anului trecut, Primăria Craiova şi-a dat seama că marele proiect este incomplet. Cu alte cuvinte, platformele de gunoi cu containere îngropate nu au niciun container pentru deşeurile reciclabile. Pe repede înainte Primăria Craiova s-a gândit să delege viitorul operator de salubritate, Iridex Group să achiziţioneze 1.120 containere pentru colectare selectivă care vor fi aşezate în cartierele de blocuri. Pentru această achiziţie banii, 12,93 de milioane de lei, adică aproximativ 3 milioane de euro vor fi luaţi din bugetul local. Iridexul a cumpărat aceste containere tip Easy şi le-a amplasat prin oraş, iar primăria urmează să le deconteze de la bugetul local. În total are de plătit 408 containere de suprafaţă pentru deşeuri reciclabile de tip sticlă şi 712 containere de suprafaţă pentru deşeuri reciclabile de tip hârtie/carton, plastic/metal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS