5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal120.000 de euro pentru Wizz Air şi două noi destinaţii de la Craiova

120.000 de euro pentru Wizz Air şi două noi destinaţii de la Craiova

Compania aeriană Wizz Air va primi un ajutor de minimis individual de 120.000 de euro din bugetul Consiliului Judeţean Dolj pentru două noi destinaţii de pe Aeroportul Internaţional Craiova. Una dintre ele va deveni operabilă din 18 decembrie.

120.000 de euro pentru Wizz Air şi două noi destinaţii de la Craiova. Consiliul Judeţean (CJ) Dolj va vota astăzi, într-o şedinţă extraordinară, aprobarea unui ajutor de minimis individual pentru compania aeriană Wizz Air Hungary Ltd, în scopul creșterii traficului numărului de destinații la Aeroportul Internaţional Craiova și a promovării turistice a județului Dolj în perioada 2022 – 2023.

Concret, este vorba de suma de 120.000 de euro din bugetul judeţului, 40.000 euro în anul 2022 și 80.000 euro în 2023, pentru două noi destinaţii de la Craiova (curse regulate). Una dintre destinaţii, Billund (Danemarca), va deveni operabilă din 18 decembrie, cu două curse pe săptămână: miercurea şi duminica. Pentru a da, astfel, posibilitatea craiovenilor să vadă oraşul unde s-au născut jocurile LEGO şi parcul de agrement Legoland, CJ Dolj vine în sprijinul companiei aeriene cu 40.000 de euro, pentru cele trei săptămâni din acest an. Restul de 80.000 de euro ar fi subvenţia pentru 2023, când Wizz Air va mai opera, pe lângă Billund, şi o altă destinaţie nouă pentru Aeroportul Craiova: Torino. 

Ce curse regulate operează Wizz Air de la Craiova

În prezent, din Bănie se poate zbura, prin intermediul companiei Wizz Air, către Londra (Luton), Milano (Bergamo), Barcelona, Bologna, Roma (Ciampino), Paris Beauvais, Koln, Bruxelles Charleroi, Madrid şi Birmingham (curse regulate).

„În cazul deschiderii unor rute externe care nu sunt operate în acest moment, numărul pasagerilor va crește şi prin preluarea acestora de pe alte aeroporturi. Companiile aeriene low-cost sunt interesate în principal în obţinerea de condiţii extrem de favorabile din partea aeroporturilor sau autorităţilor locale, ele fiind capabile să genereze volume de trafic importante ca urmare a tarifelor reduse oferite, să atragă pasageri din întreaga arie de captare şi chiar din afara ei şi să genereze trafic către noile destinaţii oferite“, se explică în raportul ataşat proiectului de hotărâre privind ajutorul de minimis individual acordat Wizz Air, supus aprobării consiliului judeţean. 

Când va ateriza la Craiova şi Ryanair?

Explicaţia de mai sus este aceeaşi cu cea oferită de CJ Dolj în februarie 2022, când a fost aprobat un ajutor de minimis de 100.000 de euro, pentru anii 2022 şi 2023, pentru ca Ryanair să aterizeze din nou în Bănie. Cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa urma să opereze trei zboruri pe Aeroportul Internațional Craiova în 2022 şi 2023, pentru o subvenţie de 50.000 de euro/an. Şi această mutare ar fi dus la „o creştere a traficului de pasageri și de destinații operate de pe Aeroportul Craiova, dar și o promovare, din punct de vedere turistic și economic, a județului Dolj“. S-a vorbit despre trei noi destinații de călătorie din Craiova, către Irlanda, Spania și Germania, care urma să fie operate de Ryanair, dar într-un final compania a amânat luarea unei asemenea decizii. 

Avion Ryanair, pe Aeroportul Craiova

Ryanair nu a mai aterizat la Craiova în 2022, chiar dacă CJ Dolj a fluturat cei 100.000 de euro, dar discuţiile nu ar fi încheiate, iar cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa s-ar putea întoarce în Bănie, în 2023. Ryanair a mai operat zboruri de pe Aeroportul Internațional Craiova, către Valencia, cu o frecvență de două curse săptămânale. Asta s-a întâmplat în perioada noiembrie 2016 – octombrie 2018. După care, compania a renunţat la cursele de la Craiova. Va opera din nou, din 2023? Depinde, poate, şi de sprijinul financiar cu care o va momi, din nou, CJ Dolj. 

Avantajele curselor low-cost pentru Aeroportul Craiova

Potrivit Consiliului Judeţean, operarea de curse low-cost prezintă o întreagă gamă de avantaje pentru Aeroportul Craiova, printre care şi creşterea notorietăţii nu doar a aeroportului, ci şi a întregii regiuni, „ca urmare a politicii agresive de comunicare practicată de companiile low-cost“. Astfel de companii aeriene au lipici la pasageri, pentru că „sunt mult mai flexibile decât companiile tradiţionale în stabilirea reţelei de rute şi investesc masiv în activităţi de marketing care le ajută să atragă pasageri şi din afara ariei de captare“.

De asemenea, companiile low-cost operează cu aeronave de capacitate mare, peste 150 de locuri, şi preferă să opereze de pe aeroporturi secundare. Aeroportul Craiova dispune de o infrastructură modernă și complexă în zona „airside”, care permite operarea zborurilor cu aeronave de categorii superioare în condiții de maximă siguranță și securitate aeronautică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS