19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPiaţa Chiriac, sedusă la inaugurare, abandonată după câteva zile

Piaţa Chiriac, sedusă la inaugurare, abandonată după câteva zile

Piaţa Chiriac din Craiova a fost inaugurată cu mare fast, vinerea trecută, de autorităţile locale. Chiar Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, a ţinut să fie prezentă la eveniment şi să promoveze producătorii care vin să vândă produsele în incinta Pieţei Chiriac. A muşcat cu poftă dintr-o felie de lubeniţă şi a transmis craiovenilor să vină în acea piaţă pentru că vor găsi numai produse autohtone.

Piaţa Chiriac, redeschisă recent după ce a fost modernizată, a prezentat interes doar în ziua inaugurării, când a fost mare forfotă cu autorităţile locale. Vinerea trecută, pe 8 iulie, piaţa era înţesată cu vizitatori şi comercianţi. La doar o săptămână distanţă, realitatea din piaţă tinde să arate că aglomeraţia de săptămâna trecută a fost una organizată şi de faţadă. Spunem acest lucru pentru că ieri, la aproximativ aceeaşi oră la care s-a făcut inaugurarea, Piaţa Chiriac era aproape pustie. Puţini comercianţi, şi mai puţini cumpărători. Doar în supermarketul Autentic Românesc erau câţiva oameni.

Nu prea existau clienţi în Piaţa Chiriac

Cererea mare de producători, un miraj

Patru tarabe cu legume şi fructe, una cu flori şi două dube cu lubeniţă. Aceasta era toată Piaţa Chiriac de joi. Nu mai exista nimic din toată agitaţia de la inaugurare. Doi soţi care veniseră să cumpere legume nu păreau deloc impresionaţi de ceea ce găsiseră în piaţă. „Au lăudat piaţa aceasta de ne-au zăpăcit. Când, ce să vezi? Doar câteva tarabe şi preţurile mi se par mai mici în Piaţa Mare. Am venit degeaba, chiar sunt dezamăgit. Mă aşteptam să găsim aici mulţi producători, să avem de unde să alegem. Oferta este foarte săracă, mai bine ne duceam din prima altundeva“, a spus bărbatul.
Nici comercianţii de legme nu erau mulţumiţi deloc. „Merge foarte slab vânzarea. Asta nici nu poate fi numită piaţă în momentul acesta. Sunt doar patru producători în toată piaţa. Ziceau că e cerere mare de la comercianţi să vină cu marfa aici. Unde sunt producătorii ăia? Poate în timp se mai obişnuieşte lumea, dar până acum e slabă rău de tot vânzarea. Eu vând şi în piaţa din Craioviţa şi acolo chiar merge treaba, se face multă vânzare“, a spus o comerciantă.
Vecina ei de tarabă avea aceleaşi nemulţumiri. „Eu vând de două zile aici, însă nu sunt deloc mulţumită, nu e vânzare bună, nu sunt clienţi“, a spus femeia.

În supermarket, puţin mai bine

Nici în supermarketul Autentic Românesc nu era mult mai bine, însă aici era ceva mai multă mişcare. Într-adevăr, produsele sunt majoritatea româneşti, însă preţurile nu diferă cu absolut nimic faţă de cele dintr-un supermarket obişnuit, unde se găseşte aproape toată gama de produse oferită de magazinul Autentic Românesc plus multe altele. Singurul avantaj este acela că printre produse există şi fructe şi legume produse în comune doljene. De exemplu, zmeura pusă la vânzare joi în acest magazin era din comuna Desa şi costa 25 de lei kilogramul, un preţ mult mai mic decât într-un supermarket obişnuit. Casierul magazinului ne-a spus că sunt mulţumiţi de vânzări şi că ideea comercializării produselor româneşti a prins destul de bine.

Unii cumpărători nu erau foarte încântaţi. „Am făcut câteva cumpărături, dar nu mi se pare ceva foarte special. Sunt mai multe produse româneşti, strânse la un loc, dar preţurile sunt chiar puţin mai mari decât în alte părţi. Morcovii sunt aproape 4 lei kilogramul, iar roşiile 4,5 lei. Dacă mă duc în piaţă iau morcovii cu 3 lei şi roşiile tot cu 3 lei. Deci, care e avantajul?“, a spus o femeie care tocmai cumpărase câteva produse la de magazinul Autentic Românesc.
Există, însă, şi oameni pentru care redeschiderea Pieţei Chiriac este avantajoasă.„Eu locuiesc în zona aceasta, îmi convine să vin să cumpăr de aici. E aproape de casă şi nu car plasele foarte mult. Într-adevăr, sunt cam puţini vânzători şi preţurile puţin mai mari, dar poate că vor mai veni şi alţii în următoarea perioadă“, a spus o altă femeie.

Citeşte şi: Afacerea „Bolid de lux pentru persoane cu handicap“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS