21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe trage cortina, la Craiova începe festivalul Shakespeare

Se trage cortina, la Craiova începe festivalul Shakespeare

Cea de a XIII-a ediție a festivalului, desfășurată sub genericul „William Shakespeare – Universalul”, se va deschide în 19 mai 2022, cu extraordinarul spectacol „887” al lui Robert Lepage, de la celebra companie canadiană Ex Machina. Închiderea festivalului va avea loc în 29 mai, cu spectacolul „Tiger Lilies joacă Hamlet”, realizat de regizorul Marcus Tulinus la Teatrul Republique din Copenhaga, cu participarea celebrei formații Tiger Lilies, care realizează comperajul muzical al reprezentației.

Scena

Ieri, într-o conferinţă de presă într-un spaţiu inedit, o hală industrială, reprezentanţii Teatrului Naţional „Marin Sorescu” şi cei ai Festivalului Internațional Shakespeare „au ridicat cortina”. Aceştia au prezentat în linii mari desfăşurarea evenimentelor.
Pe 19 mai începe Festivalul Internațional Shakespeare, teatrul pune stăpânire pe inima Olteniei. Festivalul se va desfăşura în perioada 19-29 mai 2022 și este organizat, ca în fiecare an, de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare.
Cea de a XIII-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare cuprinde peste 100 de evenimente în 13 locații din Craiova.

Festivalului Internațional Shakespeare la cea de-a XIII-a


Ediția din acest an cuprinde: spectacole de teatru, spectacole de teatru VR, concerte, proiecții de film în aer liber, performance-uri, instalații multimedia, lansări de carte, conferințe și dezbateri. Organizatorii spun că va fi un eveniment deosebit care se adresează atât celor mai fini cunoscători ai teatrului internațional cât și publicului larg. Ineditul ediţiei cu numărul 13 a Festivalului Internațional Shakespeare este dat de orientarea către spectacolele organizate în aer liber, în toate colțurile Craiovei, și educarea tinerilor prin teatru, prin lumea universală a artei lui Shakespeare. Ateliere, spectacole de teatru şcolar și studenţesc, proiecţii, sesiuni de teorie teatrală vor contura la Craiova o ediţie care vrea să îi facă pe oameni să simtă că festivalul este pentru ei, pentru întreaga comunitate.
„Asteptăm cu mare emoţie contactul cu specialişti, dar cu precădere cu publicul larg. Se încearcă o ieşire din incinta Teatrului Naţional, în cartiere, pieţe în aşa fel încât lumea să ia cât mai mult contact cu Festivalul Shakespeare. Ne bucurăm că s-a păstrat aceeaşi construcţie solidă a Festivalului.”, a spus actorul Emil Boroghină, director-fondator al Festivalului Shakespeare în deschiderea conferinţei de presă.

Un Festival complex

Conferinţă de presă- prezentare Festival

La rândul său, co-director al Festivalului Shakespeare și director artistic la Teatrul Naţional Craiova, Vlad Drăgulescu a spus:
Acest festival s-a realizat cu ajutorul finanţatorilor, al partenerilor şi al sponsorilor. Ediţia a XIII-a a Festivalului Internațional Shakespeare înseamnă o revenire după patru ani de zile, o reclădire de drumuri, o forţă a noastră ca umanitate de a trece peste toate problemele pe care le-am avut şi le avem în continuare şi de capacitatea noastră de-a fi împreună şi de-a ne bucura. Un festival trebuie să fie despre bucurie, despre a trăi intens o perioadă de timp şi în braţele teatrului. Această ediţie nu este doar cu teatru. El este actorul principal, dar am apelat şi la cinema, la muzică, la expoziţii. Am apelat nu numai la spaţiile de teatru ci şi la pieţe, străzi, parcuri, o hală industrială din anul 1907. Este cea mai nouă locație a festivalului, Valletta Towers.

Scena

Aceasta va găzdui trei scene, adică 24 de evenimente. Principalele evenimente, este foarte greu să faci o selecţie, dar ştim că Robert Lepage este unul dintre cei mai mari oameni ai teatrului. Încep cu el, pentru că este oberta întâi a Festivalului, cu spectacolul 887, un spectacol care va putea fi văzut şi pe 19 şi pe 20 mai, am să continui cu spectacolul Othelo, poate fi văzut pe data de 22 mai. Silviu Purcărete se întoarce la Craiova cu un spectacol al Teatrului de Stat Cluj Napoca, cu Machbet, este un spectacol inspirat de opera lui Shakespeare. În aceeaşi zi, „Tiger Lilies joacă Hamlet”, realizat de regizorul Marcus Tulinus de la Teatrul Republique din Copenhaga. Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova vine cu o premieră, „Richard III”, pusă în scenă de regizorul László Bocsárdi care se va juca pe 28 și 29 mai, pe scena de la Valletta Towers”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS