14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal(GALERIE FOTO) Când va fi gata modernizarea drumului județean Valea Stanciului – Padea

(GALERIE FOTO) Când va fi gata modernizarea drumului județean Valea Stanciului – Padea

Când va fi gata modernizarea drumului județean Valea Stanciului – Padea. Trei drumuri județene importante din Dolj s-au aflat, în acest an, într-un amplu proces de modernizare. Dacă la DJ 552 Craiova – Cetate (67 km) s-a turnat deja primul strat de asfalt, iar la DJ 561A Giurgița – Moțăței – Plenița (72 km) s-a ajuns la turnararea asfaltului, în lucru s-a aflat și DJ 561B, tronsonul Valea Stanciului (Horezu Poenari) – Padea.

Este vorba de cei 12 kilometri din drumul județean Segarcea – Zăval (km 12+130 – km 24+260), pentru care Consiliul Județean (CJ) Dolj a obținut fonduri europene în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria. Contractul de finanţare a fost semnat în iulie 2018, proiectul de colaborare transfrontalieră cu vecinii bulgari vizând modernizarea a două drumuri: 12 km în Dolj şi alţi opt kilometri de drum în districtul Montana.

Contractul de lucrări a fost atribuit în sepembrie 2020 asocierii Strade Bauunternehmung SRL (Craiova) – Panadria SRL (Găneasa, Olt), care a venit cu cea mai bună ofertă calitate – preț. Lucrările presupun modernizarea părții carosabile, amenajarea intersecțiilor cu drumurile laterale, construirea de podețe şi realizarea de spații pentru parcare și de stații pentru autobuze. De asemenea, proiectul de modernizare a drumului județean Valea Stanciului – Padea prevede și o serie de soluții moderne pentru creșterea gradului de siguranță în trafic, şi anume panouri de avertizare a șoferilor cu privire la viteză și sisteme de semnalizare și iluminare a trecerilor pentru pietoni, alimentate cu energie solară.

Când va fi gata modernizarea drumului județean Valea Stanciului – Padea. Ce lucrări s-au executat

Strade Bauunternehmung SRL, liderul asocierii, a demarat lucrările de modernizare a DJ 561B la sfârșitul lunii septembrie 2020. Modernizarea acestui tronson de drum, care pornește din comuna Valea Stanciului și ajunge în satul Padea, din comuna Drănic, va costa 7,3 milioane de euro (cu TVA) şi va fi gata în vara anului viitor, potrivit ultimelor documente încheiate între constructor şi beneficiar – CJ Dolj. Iniţial, termenul de realizare a lucrărilor a fost de 12 luni, însă el a fost prelungit pentru că a fost nevoie de revizuirea proiectului tehnic.

Lucrările sunt destul de complexe, pentru că modernizarea drumului nu se referă doar la asfaltare, ci şi la construirea a 17 podeţe tubulare şi a unor casete de lărgire a drumului. Din cele 17 podeţe, constructorul a realizat şase (Km 12+236, Km 13+669, Km 13+196, Km 17+612, Km 18+395, Km 20+814), alte patru fiind, în prezent, în curs de execuţie (Km 20+559, Km 21+436, Km 21+531, Km 22+618). De asemenea, s-a executat caseta de lărgire între poziţiile kilometrice 12+130 – 21+050, partea dreaptă, şi se lucrează la caseta de pe partea stângă, între km 12+130 şi km 13+600.

Noul termen de finalizare a lucrărilor este data de 24 august 2022, conform deciziei de prelungire a perioadei de execuție. Tranformarea acestui tronson de drum într-unul modern este foarte importantă, pentru că el va permite accesul mai facil către sudul județului Dolj, către portul și punctul de trecere a frontierei de la Bechet.

Garanţia lucrărilor este de cinci ani

Strade Bauunternehmung SRL este unul dintre constructorii serioşi din Craiova, care s-a mişcat foarte bine la lucrările executate pe alte două drumuri judeţene din Dolj. În asociere tot cu Panadria SRL, Strade se ocupă de modernizarea tronsonului II al DJ 561A Moțăței (intersecție DN 56) – Dobridor – Unirea – Plenița – limita cu judeţul Mehedinți. Firma din Craiova lucrează şi la tronsonul II al drumului judeţean Craiova – Cetate.

Strade Bauunternehmung SRL a luat în primire cei 40 de kilometri ai DJ 552, de la Râpa Roşie la Cetate, unde a reuşit să finalizeze rigolele, podurile, podețele, să realizeze legăturile cu drumurile laterale, trotuarele și pistele pentru bicicliști şi să toarne primul strat de asfalt. Revenind la modernizarea DJ 561B Valea Stanciului – Padea, contractul de lucrări are o valoare de 30.429.757,42 lei fără TVA, garanția acordată de constructor fiiind de cinci ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS