17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria va avea Opera Română mai aproape. O mută la Business Center Sud

Primăria va avea Opera Română mai aproape. O mută la Business Center Sud

Opera Română Craiova, una dintre instituțiile importante de cultură din subordinea primăriei, se mută într-o altă clădire.

Mutarea este una forțată de împrejurări, având în vedere că imobilul în care funcționau Opera Română și Colegiul Carol I va intra, în sfârșit, într-un amplu proces de consolidare și reabilitare. Contractul cu constructorul (Erbașu Construcții SA) a fost semnat în primăvară, însă până acum s-a lucrat la proiectare. Clădirea monument istoric va fi reabilitată cu fonduri de la CNI, valoarea investiției depășind 100 de milioane de lei. „Întrucât vor fi demarate lucrările de reabilitare și consolidare a clădirii în care funcționează Colegiul Național Carol I și Opera Română, este necesar a se asigura spaţii pentru desfăşurarea activităţilor Operei Române Craiova“, se explică într-un proiect de hotărâre care va fi supus la vot în ședința de joi a Consiliului Local (CL) Craiova.

Concret, Opera Română se va muta la Business Center Sud, clădire din curtea Centrului Multifuncțional, și va fi vecină cu primăria. Instituția își are sediul în prezent la Multifuncțional, după ce are ambele clădiri în reabilitare. În ședința CL urmează să se aprobe încetarea contractului de asociere încheiat în 2017 între municipiul Craiova și RAADPFL, în vederea administrării în comun a Business Center Sud. Contractul de asociere mai sus menţionat a fost încheiat pe o perioadă de cinci ani, începând cu data semnării sale.

Centrul Multifuncțional și cele trei clădiri învecinate – Centrul pentru IMM-uri, Centrul de Excelență în Afaceri și Business Center Sud au fost construite cu fonduri europene și dintr-un împrumut bancar, iar acum au ieșit din perioada de monitorizare de cinci ani. Așa că Primăria Craiova le-a găsit acum o altă întrebuințare, e drept mai mult de nevoie. Până să fie folosite de municipalitate, centrele găzduiau firme private, care plăteau o chirie către primărie.

Business Center Sud va găzdui Opera Română din 20 ianuarie

Business Center Sud va găzdui Opera Română de anul viitor, începând cu data de 20 ianuarie. „Serviciul Patrimoniu, prin adresa nr. 196230/02.11.2021, a solicitat Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova dispunerea tuturor măsurilor necesare pentru eliberarea incintei clădirii Business Center Sud Craiova, până la data de 20 ianuarie 2022“, se menționează în proiectul de hotărâre. De administrarea celor patru clădiri mai sus menționate s-a ocupat RAADPFL. Business Center Sud era ultima clădire cu care mai rămăsese Regia (a fost ocupată în ultimii ani de o firmă privată de pază), după ce le-a „pierdut“, pe rând, pe celelalte trei.

După ce primăria s-a mutat la Centrul Multifuncțional, Centrul pentru IMM-uri și Centrul de Excelență în Afaceri au fost cedate, în folosință gratuită pentru cini ani, Tribunalului Dolj, potrivit unei hotărâri adoptată de CL Craiova în martie 2021. Tribunalul a mutat aici, din noiembrie, două secții din cadrul Judecătoriei Craiova. Astfel, Secția Penală își desfășoară activitatea în locația din strada Târgului, nr. 26 – Imobilul Centrul pentru IMM-uri, iar Secţia a II-a Civilă funcționează la Centrul de Excelență în Afaceri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS