12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPlângere penală împotriva Kaufland pentru că nu solicită certificatul verde

Plângere penală împotriva Kaufland pentru că nu solicită certificatul verde

De pe data de 26 octombrie a intrat în vigoare obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în centrele comerciale. Gazeta de Sud a scris, la momentul respectiv, despre centrele comerciale care s-au conformat, dar şi despre cele care nu au dat doi bani pe lege. O mare nebuloasă în acel moment era legată de cine trebuie să dea amenzi reprezentanţilor magazinelor pentru nerespectarea acestei legi. Între timp, lucrurile s-au clarificat, iar ITM a pus tunurile pe cei care nu respectă legea. Pentru centrele comerciale Kaufland se va depune şi plângere penală.

În primele zile de la intrarea în vigoarea a legii care prevede obligativitatea solicitării certificatului verde în centrele comerciale era o mare bâjbâială din partea autortăţilor doljene vizavi de cine poate sancţiona magazinele care nu solicită acest document. La momentul respectiv, Gazeta de Sud a întrebat poliţia despre acest aspect. Reprezentanţii IPJ Dolj ne-au transmis că ei pot da doar avertismente. De asemenea, pot instrui reprezentanţii centrelor comerciale în legătură cu ce trebuie să facă pentru a fi în legalitate, în contextul Covid. Tot aceştia ne-au precizat că ei nu au bază legală prin care pot sancţiona reprezentanţii centrelor comerciale care nu solicită certificatul verde şi că singurii care pot face acest lucru sunt inspectorii ITM.

Ce pot sancţiona poliţiştii

Însă, pe 27 octombrie, nici inspectorii ITM Dolj nu erau foarte lămuriţi cu privire la acest lucru. Aşa că am făcut solicitare către Guvern, care este responsabil de Hotărârea care prevede obligativitatea certificatului verde. Însă, Executivul a transmis solicitarea către Ministerul Afacerilor Interne. Nici de aici nu a venit răspunsul, dar solicitarea a fost trimisă mai departe către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Într-un final, am primit lămuriri. „În prezent, cadrul normativ incident problematicii supuse atenției este reprezentat de Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 coroborată cu prevederile H.G. nr. 1183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 09 noiembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu referire la ordinele emise de miniștrii de resort. Astfel, polițiștii din cadrul Poliției Române au competență de sancționare a faptelor prevăzute de art. 65 lit. r din Legea nr. 55/2020, în sensul că, pot constata și aplica sancțiuni numai în situația nerespectării de către conducătorii instituțiilor sau operatorilor economici a măsurilor prin care s-a dispus suspendarea temporară a activității, potrivit art. 5 alin. (3) lit. f din actul normativ enunțat“, au transmis reprezentanţii IGPR. Aşadar, poliţiştii au aria de sancţionare limitată în contextul pandemiei.

Competența de sancționare revine ITM

Tot IGPR ne-a transmis şi cine ar trebui, conform legii, să dea sancţiuni. „În cazul în care activitatea operatorilor economici/instituțiilor este permisă, dar condiționată de respectarea anumitor restricții, competența de sancționare revine, conform art. 67 din legea nr. 55/2020, inspectorilor de muncă. Referitor la certificatul digital, facem cunoscut faptul că, în anexa nr. 3 din Hotărârea de Guvern mai sus menționată, la art. 14 au fost instituite obligații în rândul organizatorilor/operatorilor economici, care își desfășoară activității potrivit anexei invocate, de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19, folosind secțiunea „Verificare reguli Interne” din aplicația mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatului, cu precizarea că, nu au permisiunea de a reține nici un fel de date sau informații din certificatul digital.

De asemenea, sunt prevăzute și situațiile exceptate de la obligativitatea deținerii și prezentării unui astfel de înscris, aspecte de care trebuie să țină cont respectivii organizatori/operatori economici. În acest context, raportându-ne la prevederile art. 6 din Anexa H.G. nr. 1183/2021, precum și la art. 65, 66 și 67 din Legea nr. 55/20202 cu referire la ordinele emise de miniștrii de resort, pentru nerespectarea de către organizatori/operatori economici a obligației de verificare a certificatelor digitale, în situația desfășurării unor activități, instituția competentă să aplice sancțiuni contravenționale este I.T.M“, au mai precizat reprezentanţii IGPR.

Kaufland, sancţionat de trei ori

Inspectorii ITM s-au pus serios pe treabă şi au început numeroase controale la mai multe societăţi comerciale. Aceştia au verificat dacă se solicită cerificatul verde. „În perioada 25.10 -16.11.2021, ITM Dolj a efectuat un număr de 79 controale cu privire la respectarea prevederilor Legii nr.55/2020 actualizată. În cadrul acestor controale au fost constatate 40 deficienţe care au fost sancţionate contravenţional. S-au aplicat 13 amenzi, în valoare de 40.000 lei şi 27 avertismente.

Au fost sancţionate contravențional patru centre comerciale cu amenzi în valoare totală de 34.000 de lei. Principalele deficiente constatate au fost: neefectuarea triajului epidemiologic la intrarea în unitate, lipsă dezinfectant la intrarea în unitate pentru vizitatori şi lucrători, lipsa unei semnalizări corespunzătoare cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru combaterea SARS-COV2, etc“, au precizat reprezentanţii ITM Dolj pentru GdS.

Plângere penală pentru Kaufland

Potrivit ITM, hypermarketurile Kaufland se încadrează la categoria centre comerciale. Asta deoarece în incinta acestora se află şi alte magazine, în afara magazinului propriu-zis. Iar acest lucru a dus la sancţionarea Kaufland din Craiova de trei ori. De asemenea, Centrul Comercial Sucpi a fost sancţionat o singură dată. La momentul verificărilor iniţiale, inspectorii au stabilit şi o serie de măsuri pe care să le ducă la îndeplinire centrele comerciale sancţionate. Apoi, ITM a mers, din nou, în control şi a constatat că la magazinele Kaufland nu se luaseră măsurile impuse. Aşadar, s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală. „Pentru constatarea unor deficienţe în mod repetat, Centrele Comerciale Kaufland din Craiova au fost sancţionate. De asemenea, vor fi sesizate organele de cercetare penală pentru verificarea aspectelor privind zădărnicirea combaterii bolilor“, au mai transmis reprezentanţii ITM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS