10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCraiovenii vor avea căldură toată iarna. Primăria pune la vedere garanția cerută de CEO

Craiovenii vor avea căldură toată iarna. Primăria pune la vedere garanția cerută de CEO

Primăria pune la vedere garanția cerută de CEO. După mai bine de o lună de negocieri, Primăria Craiova și Complexul Energetic Oltenia (CEO) au ajuns la un acord. Municipalitatea va constitui garanția cerută de CEO pentru a oferi căldură craiovenilor în sezonul rece.

Termo Urban SRL, noua firmă înființată de primărie care furnizează către populație agentul termic primar, după falimentul Termo SRL, va proceda la majorarea capitalului social cu suma de 10 milioane de lei. Asta ar fi suma la care s-a ajuns după negocieri și soluția acceptată de CEO, potrivit unui proiect de hotărâre care va fi supus la vot în ședința ordinară de joi a Consiliului Local (CL) Craiova.

CL va trebui să aprobe mandatarea reprezentantului municipiului Craiova să voteze, în Adunarea Generală a Asociaţilor Termo Urban Craiova SRL, majorarea capitalului social al societății cu suma de 10.000.010 lei. În același timp, administratorul societății, Lorena Nicolăiţă, va efectua modificările care se impun la Oficiul Registrului Comerţului. Și gata războiul dintre primărie și CEO!

Primăria pune la vedere garanția cerută de CEO. Ce presupune proiectul de hotărâre

„Prin adresa înregistrată la Consiliul Local al Municipiului Craiova cu nr. 263/07.10.2021, Termo Urban Craiova SRL solicită mandatarea reprezentantului Municipiului Craiova să voteze în Adunarea Generală a Asociaţiilor Termo Urban Craiova SRL majorarea capitalului social al societăţii cu suma de 10.000.010 lei. Conform notei de fundamentare, ataşată la respectiva adresă, se prezintă faptul că la solicitarea Complexului Energetic Oltenia de constituire a unei garanţii de 13.371.00 lei, prin negociere, de comun acord, s-a ajuns la suma minimă de 10.00.000 lei.

Majorarea capitalului social este necesară în vederea constituirii unei garanţi de bună plată solicitate de către Complexul Energetic Oltenia SA şi convenită prin minuta încheiată la data de 30.09.2021 de către acesta cu Termo Urban Craiova SRL şi Primăria Municipiului Craiova“, se explică în raportul atașat proiectului de hotărâre.

CEO a scăzut pretențiile cu 3,3 milioane de lei

După cum se observă, Complexul Energetic Oltenia a scăzut puțin din pretenții, după discuțiile prelungite cu Primăria Craiova. Cei 13.371.000 de lei socilitați inițial sunt, de fapt, cele 3 milioane de euro de care s-a tot plâns primarul Lia Olguța Vasilescu. La începutul lunii septembrie, edilul Craiovei a declarat public că există riscul ca municipiul să rămână în frig, la iarnă, din cauza garanției cerute de CEO.

„Ni se pune pistolul la tâmplă că dacă mâine nu venim să constituim un fond de garanţie de 3 milioane de euro pentru perioada iernii, este posibil să nu mai fie încălzit oraşul Craiova. De ce să punem această garanţie, pe care nu o foloseşte nimeni? Craiova nu se poate atinge de ea, CEO nu se poate atinge de ea, presupunând că am avea aceşti bani pe care să îi punem într-un cont şi să nu se folosească nimeni de ei. Acestea sunt problemele cu care ne confruntăm.

Eu sper din toată inima să înţeleagă că Termo Urban SRL nu are nicio datorie către CEO, este pe zero. Au achitat în fiecare lună facturile. S-a constituit deja o garanţie de 300.000 de euro. Nu s-au atins de ea, pentru că nu a fost nevoie. Şi atunci de ce să mă pună să mai constitui o garanţie de 3 milioane de euro? Nu ştiu ce se încearcă. Sper să găsim, până la urmă, o soluţie, pentru că noi aceşti bani nu îi avem“, spunea Olguța Vasilescu.

Termo SRL a lăsat în spate o datorie uriașă

Până la urmă, s-a ajuns la un numitor comun. CEO a mai redus din pretenții, iar Primăria Craiova, cea care deține Termo Urban SRL, a majorat capitalul social al societății cu 10 milioane de lei. Suficient pentru Complexul Energetic, care va putea oferi căldura craiovenilor în sezonul rece.

Nu de alta, dar CEO nu poate uita datoria uriașă pe care defuncta Termo SRL a lăsat-o în urmă: peste 450 de milioane de lei. Și, până la urmă, Termo Urban nu face altceva decât să continue misiunea Termo SRL, chiar dacă a pornit de la zero în relația contractuală cu CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS