21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal(VIDEO) Olguţa Vasilescu: CEO cere o garanţie de 3 milioane de euro pentru căldura craiovenilor

(VIDEO) Olguţa Vasilescu: CEO cere o garanţie de 3 milioane de euro pentru căldura craiovenilor

-

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a cerut Primăriei Craiova o garanţie de 3 milioane de euro pentru a furniza căldura pe perioada sezonului rece. În caz contrar, ar exista riscul ca municipiul să rămână în frig, la iarnă.

Afirmaţia a fost făcută chiar de către primarul Lia Olguţa Vasilescu. „Ni se pune pistolul la tâmplă că dacă mâine nu venim să constituim un fond de garanţie de 3 milioane de euro pentru perioada iernii, este posibil să nu mai fie încălzit oraşul Craiova. De ce să punem această garanţie, pe care nu o foloseşte nimeni? Craiova nu se poate atinge de ea, CEO nu se poate atinge de ea, presupunând că am avea aceşti bani pe care să îi punem într-un cont şi să nu se folosească nimeni de ei. Acestea sunt problemele cu care ne confruntăm.

Eu sper din toată inima să înţeleagă că Termo Urban SRL (noua societate înfiinţată de primărie după falimentul Termo SRL şi intrată pe piaţă pe 10 aprilie 2021 – n.r.) nu are nicio datorie către CEO, este pe zero. Au achitat în fiecare lună facturile. S-a constituit deja o garanţie de 300.000 de euro. Nu s-au atins de ea, pentru că nu a fost nevoie. Şi atunci de ce să mă pună să mai constitui o garanţie de 3 milioane de euro? Nu ştiu ce se încearcă. Sper să găsim, până la urmă, o soluţie, pentru că noi aceşit bani nu îi avem. Uitaţi-vă pe rectificarea bugetară“, a afirmat edilul Craiovei.

Olguţa Vasilescu şi CEO. Ce a mai spus primarul Craiovei

Olguţa Vasilescu a lansat apoi şi un atac la adresa ministrului Energiei, după toată tevatura creată de creşterea preţurilor la gaze şi energie. Ea a dat vina pe creşterea acestor preţuri, după ce în Consiliul Local a fost aprobată majorarea preţului gigacaloriei facturat craiovenilor.

„A trebuit să creştem preţul gigacaloriei de luna aceasta pentru că toate preţurile, la nivel naţional, au crescut. Se pare că nu va fi singura creştere de anul acesta, dacă este să ne uităm la analiştii economici care ne spun că o creştere a preţului energiei va ajunge la 98% până la finalul anului. Cum vor trece această iarnă? Pentru că, iată, fie că este vorba de centrala de apartament, fie că este vorba despre sistemul centralizat, este, practic, acelaşi lucru. Creşte fără oprire factura. Este o situaţie pe care guvernul trebuie să o rezolve cât se poate de rapid. Eu spun de luni de zile că nu există o strategie energetică la nivel naţional şi asta ne aduce şi nouă foarte multe deservicii“, a mai spus Olguţa Vasilescu.

„L-am întrebat şi pe ministrul Energiei ce strategie au ei, pentru că eu, la Craiova, nu ştiu ce să fac. Termocentrala de la Turceni s-a închis, Işalniţa s-a închis. Am întrebat mereu ce se întâmplă cu Complexul Energetic Oltenia, pentru că noi trebuie să luăm o măsură. Ori să mergem pe fonduri europene, ori să găsim altă soluţie pentru încălzire. Şi atunci care va fi aceea? Pentru că încălzirea pe panouri solare este o utopie. Sună bine, dar nu funcţionează niciunde în Europa. Sau încălzirea pe gaze, dar ni se spune că aşa se vor impozita centralele de apartament. În urma tuturor discuţiilor care au avut loc la Bruxelles cu Comisia Europeană, nu sunt veşti bune deloc pentru această zonă“, a adăugat primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:00:16

(VIDEO) Continuă căutarea persoanei căzute în râul Olt

Căutarea persoanei căzută în râul Olt, în zona barajului...

ȘTIRI GdS