10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAtentat la buzunarul craiovenilor. Preţul căldurii sare în aer

Atentat la buzunarul craiovenilor. Preţul căldurii sare în aer

Căldura se scumpește. Ieri, consilierii locali craioveni au votat la unison scumpirea energiei termice care va fi furnizată populaţiei şi agenţilor economici din sistemul centralizat. Cu alte cuvinte, preţul căldurii sare în aer din această iarnă. Populaţia va fi cea mai afectată. Craiovenii vor scoate din buzunar, începând cu 1 septembrie aproape 45 de lei în plus pentru fiecare gigacalorie consumată. Solicitarea creşterii tarifului energiei termice vine din parte operatorului local, SC Termo Urban. Furnizorul de căldură spune că această creşetere este cauzată de scumpirea agentului termic primar furnizat de CEO, a energiei electrice şi a gazelor.

Consilierii locali au votat scumpirea căldurii

Creşterile sunt spectaculoase şi se vor resimţi din greu în buzunarele craiovenilor. Până la acest moment Termo Urban livra agent termic secundar prin PT la un tarif de 389,89 lei/Gcal şi prin CT la un tarif de 553,87 de lei/Gcal.

Tariful fiind subvenţionat, populaţia plătea operatorului un preţ de 345,26 de lei/Gcal. După modificare, tariful va suferi următoarele creşteri:

agentul termic furnizat prin PT-uri va avea un tarif de 415,30 de lei/Gcal(TVA inclus), iar cel furnizat prin CT-uri va ajunge la 701,93 de lei/Gcal (TVA inclus).

La vechiul tarif al agentului termic secundar produs în PT-uri se mai adaugă 70,04 lei, iar la cel produs în CT se mai pune 148,06 de lei.

Întreținere
Întreținere

Tariful local la gigacalorie ajunge la 390 de lei

Prin urmare, faţă de vechiul tarif local de 345,25 de lei/Gcal, craiovenii vor plăti 390 de lei/Gcal(TVA inclus).

Tariful final pentru energia termică distribuită prin PT-uri se compune din preţul agentului termic primar livrat de CEO şi tarifului de distribuţie perceput de Termo.


De remarcat este faptul că CET Craiova II-Complexul Energetic Oltenia îi vindea până acum Termoficării energia termică – apa fierbinte cu 164,75 de lei. Acum noul tarif va ajunge la 177,75 lei. CEO cer un tarif nou în baza unei decizii a ANRE din luna iunie 2021.

Cum justifică Termo Urban creşterea tarifului

Termo Urban motivează această majorare prin faptul că au crescut preţurile la utilităţi. În primul rând, CET Craiova II a crescut preţul pentru energia termică livrată sub formă de apă fierbinte în perioada iulie -octombrie 2021.
O altă cauză a modificării tarifului la căldură ar fi creşterea tarifelor la energie electrică şi gaze.

Se scumpeşte căldura
Se scumpeşte căldura


„Prin adresa înregistrată la S.C. Termo Urban Craiova SRL sub nr. 3891/20.08.2021, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei comunică faptul că se aprobă prețul de 152,85 lei/MWh, exclusiv TVA, pentru apă fierbinte în perioada iulie – octombrie 2021, destinată SACET, respectiv la 177,77 de lei/Gcal.De asemenea din momentul atribuirii contractului de delegare şi până în momentul de
faţă, au crecut preţurile pentru energie electrică și gaze naturale astfel: la energia electrică tariful existent în momentul atribuirii contractului a fost de 297, 6 lei/ora/MW, iar în momentul de față a ajuns la 495 lei/oră/MW. Prețul la gaze naturale a crescut de la 121,49 lei/ora/MW la 166,12 lei/ora/MW”, se arată în Memoriul tehnic care însoţeşte proiectul de hotărâre.

Cum s-a modificat preţului gigacaloriei de-a lungul timpului

Făcând un scurt istoric, în anul 2017 CEO vindea către Termo gigacaloria cu 123,83 de lei. Costul de facturare către populaţie era de 220,50 de lei. Subvenţia acordată populaţiei era la acea dată 43,16 lei. În anul următor, 2018, CEO a scăzut preţul agentului termic primar la 116,02 de lei.

De această dată, Termo a săltat preţul de facturare la 234,14 de lei cu TVA. Subvenţia de la primărie a scăzut la 41,77 de lei cu TVA.

Începutul lui 2019 a adus o nouă modificare de preţ. CEO a scumpit costul de producţie al gigacaloriei la 135,12 de lei. În facturile populaţiei a ajuns la un preţ de 250,29 de lei cu TVA, iar subvenţia de la primărie a rămas neschimbată.


Jumătatea lui 2019 a adus o altă scumpire a gigacaloriei. Producătorul a crescut preţul la 159,92 de lei. În facturile de căldură ale craiovenilor preţul a crescut la 277 de lei. De la acel moment preţul de vânzare către populaţie a rămas neschimbat. Subvenţia de la primărie s-a menţinut şi ea la 44.57 de lei cu TVA. Asta, chiar dacă CEO a mai pus de la an la an câţiva lei la costul de producţie al gigacaloriei.

Termo Urban, a doua scumpire

După intrarea pe piaţă a SC Termo Urban, craiovenii s-au trezit peste noapte că au de plătit un tarif mai mare pentru căldura și apa caldă primite din sistemul centralizat.

Prin urmare, craiovenii care sunt legaţi de sistemul centralizat de încălzire al oraşului au plătit furnizorului pentru facturile din aprilie 345,26 de lei/gigacalorie în loc de 282,74 de lei, cât plăteau înainte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS