6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal(VIDEO) 100 de milioane de euro pentru extinderea şi modernizarea Aeroportului Craiova

(VIDEO) 100 de milioane de euro pentru extinderea şi modernizarea Aeroportului Craiova

-

Aproape 100 de milioane de euro vor fi alocați pentru extinderea şi modernizarea Aeroportului Internațional Craiova. Vorbim aici de cea mai importantă etapă în dezvoltarea aeroportului din Bănie, care se va materializa prin intermediul unui proiect cu fonduri europene ce prevede construirea unui nou terminal de pasageri, precum și alte 20 de investiții asociate. Un demers care va duce la o creștere substanțială a capacității de procesare a aeroportului.

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a aprobat joi, în şedinţă extraordinară, un megaproiect care vizează extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova. Un „demers esențial pentru dezvoltarea socio-economică a regiunii Sud-Vest Oltenia“, după cum se specifică în proiectul de hotărâre, care presupune o investiţie de 97 de milioane de euro. Consilierii judeţeni au votat, în unanimitate, realizarea investiţiei şi, implicit, depunerea proiectului în valoare totală de de 479.337.927,86 lei pentru a se obţine finanţarea în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. 

Aeroportul Craiova, împrumut de 75 de milioane de lei

De asemenea, a fost aprobat şi un împrumut bancar de 75 de milioane de lei, cu o maturitate de până la 15 ani, pe care îl va contracta Aeroportul Craiova pentru a putea suporta TVA-ul aferent tuturor tipurilor de cheltuieli, pe întreaga perioadă de implementare a proiectului. Împrumutul este garantat de stat, însă şi CJ Dolj vine cu o garanţie de până la 25% din valoarea împrumutului (garantează cu veniturile proprii ale judeţului).

Ca urmare a acestei garantări parţiale, gradul de îndatorare al Consiliului Judeţean Dolj va atinge un maxim de 19%, sub limita de 30% prevăzută în Legea finanțelor publice locale. Plata principalului, a dobânzilor, a comisioanelor, a oricăror impozite, taxe şi a altor cheltuieli neeligibile la finanțare din acest împrumut se va asigura integral din bugetul Aeroportului Internațional Craiova. 

100 de milioane de euro pentru extinderea şi modernizarea Aeroportului Craiova. Investiţiile vor contribui la creşterea numărului de pasageri

Investiţia a plecat de la un studiu de trafic realizat pentru Aeroportul Internaţional Craiova, care prognozează creșterea numărului de pasageri la 1.933.186 și a numărului de mișcări aeronave/an la peste 18.600, în perspectiva anului 2046.

Aeroportul Craiova dispune în prezent de un terminal de pasageri compus din terminal plecări și terminal sosiri, cu o suprafață construită de 4.552 mp și o suprafață desfașurată de 7.593 mp, având o suprafață utilă de 6.547mp. Terminalul de pasageri existent, inclusiv extinderea acestuia realizată în anul 2020-2021, are o capacitate de 691.495 pasageri/an, fiind suficient dimensionat numai până în anul 2026, când, conform studiului de trafic, devine insuficient pentru procesarea numărului de pasageri și a bagajelor acestora. 

„Pentru a prelua cererea de trafic este imperios necesară construirea unui nou terminal de pasageri dimensionat pentru procesarea a 1.933.186 pasageri pe an. Pe de alta parte, folosind un mix de decolări/ aterizări pe oră, rezultă o capacitate actuală medie de nouă mișcări/ oră, capacitate mai mare decât capacitatea de procesare a terminalului actual“, se arată în raportul de specialitate. De asemenea, aeroportul din Craiova dispune de şase căi de rulare, însă doar una este operațională. Proiectul vizează deschiderea a două noi căi de rulare. 

Ce presupune extinderea şi modernizarea Aeroportului Craiova

Preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a explicat ce presupune acest megaproiect de extindere şi modernizare a Aeroportului Internaţional Craiova.

„Ne dorim, ca şi rezultat final, să ajungem la un număr de aproape două milioane de pasageri, iar spaţiul actual este insuficient. Avem acum o singură platformă de îmbarcare, avem o singură cale de rulare şi, bineînţeles, avem o serie de echipamente aeroportuare şi sisteme de control care pe măsură ce trece timpul devin perimate. Proiectul este unul grandios și presupune amenajarea a peste 40 de hectare de teren, suprafață ocupată de noul terminal.

În total, sunt 21 de obiective de investiţii şi vorbim aici de o parcare dimensionată la 270 de locuri, de drumuri de acces, de amenajarea suprafeței nivelate a benzii pistei și amenajarea ariei de siguranță, de amenajarea suprafeței nivelate a benzii căii de rulare, de asigurarea suprafețelor de protecție, de un gard perimetral de securitate, de drumuri rutiere de acces şi drumuri tehnologice, platforme antisuflu, puncte de acces și control, poziție izolată de parcare pentru aeronave aflate în situații de criză, platformă de degivrare aeronave, platformă de îmbarcare-debarcare, de două căi de rulare, platformă de întoarcere pe pistă, de suprafață deservire echipamente handling, sisteme de control securitate, de o gospodarie de apă și incendiu şi de o zonă de transfer pasageri de 140 mp“, a spus Cosmin Vasile. 

100 de milioane de euro pentru extinderea şi modernizarea Aeroportului Craiova. Cosmin Vasile: „Este cea mai consistentă finanțare solicitată de CJ Dolj până în prezent“

Președintele Consiliului Județean Dolj a mai menționat că această investiție de 97 de milioane de euro „va completa demersurile aflate în curs realizare, prin care creștem capacitatea actualelor terminale“.

CJ Dolj a aprobat depunerea spre finanţare a megaproiectului de circa 100 de milioane de euro care vizează extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova
CJ Dolj a aprobat depunerea spre finanţare a megaproiectului de circa 100 de milioane de euro care vizează extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova

„Sunt indicatori pe care ni-i asumăm şi dorim să putem găzdui mai multe tipuri de aeronave şi să ajungem la un număr 18.000 de aeronave pe an. Este un proiect la care se lucrează de doi ani de zile, am colaborat şi cu JASPERS, consultanţii Comisiei Europene, şi ştim cu toţii ce înseamnă acest lucru. Proiectul privind extinderea aeroportului din Craiova înseamnă și cea mai consistentă finanțare solicitată de Consiliul Județean Dolj sau instituțiile din subordine până în prezent“, a mai spus Cosmin Vasile.

Sorin Manda: „În perioada următoare, vom putea anunța noi destinații și noi companii care vor opera la Aeroportul Craiova“

La rândul său, directorul general al Aeroportului Craiova, Sorin Manda, a precizat că „s-au modificat foarte multe detalii, foarte multe sume, după colaborarea cu JASPERS şi urmează să depunem cererea de finanţare şi să mergem în paralel şi cu achiziţia“. 

„Am obținut acceptul consultanților de la JASPERS pentru acest proiect și trebuie subliniat faptul că este foarte greu să ajungi în acest punct. De doi ani se lucrează la acest demers, timp în care s-au modificat multe detalii, multe sume, însă ne bucurăm că astăzi putem să ne prezentăm în fața Consiliului Județean Dolj, autoritatea noastră tutelară, și să supunem aprobării acest proiect pentru care vom depune în curând cererea de finanțare.

CJ Dolj a aprobat depunerea spre finanţare a megaproiectului de circa 100 de milioane de euro care vizează extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova
CJ Dolj a aprobat depunerea spre finanţare a megaproiectului de circa 100 de milioane de euro care vizează extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova

În paralel, activitatea se desfășoară într-un ritm care va demonstra o bună dezvoltare a aeroportului. Așa cum se știe, printr-un proiect al CJ Dolj vom crește capacitatea de procesare a pasagerilor atât pentru terminalul de plecări, cât și pentru cel de sosiri. În același timp, avem în implementare un alt demers care se derulează cu ajutorul fondurilor europene, în valoare totală de peste 15 milioane de euro, pentru securizarea interioară și exterioară a aeroportului.

Din punct de vedere al traficului de pasageri, lucrurile încep să evolueze, mai ales după un an greu, 2020, în care zborurile au fost blocate luni de zile, însă din martie – aprilie se observă o revigorare a activității. Suntem în contact cu operatorii aerieni și, în perioada următoare, vom putea anunța noi destinații și noi companii care vor opera la Aeroportul Internațional Craiova“, a afirmat Sorin Manda.

Cifrele megaproiectului de extindere și modernizare a Aeroportului Craiova

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 400.280.498,15 lei. Din aceşti bani, suma de 282.178.014,68 lei reprezintă 85% din valoarea eligibilă a proiectului şi va fi asigurată de UE, suma de 43.156.637,53 lei reprezintă 13% din valoarea eligibilă a proiectului şi va fi asigurată prin bugetul de stat, 6.639.482,70 lei reprezintă 2% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv contribuția Aeroportului Craiova, iar 68.306.363,24 lei reprezintă valoarea nefinanțabilă a proiectului.

CJ Dolj a aprobat depunerea spre finanţare a megaproiectului de circa 100 de milioane de euro care vizează extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova
CJ Dolj a aprobat depunerea spre finanţare a megaproiectului de circa 100 de milioane de euro care vizează extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova

În total, partea suportată de Aeroportul Craiova pentru implementarea proiectului este de 79.057.429,71 lei. Din aceşti bani, 3.353.449,07 lei reprezintă cheltuielile aferente realizării parcării auto, amenajarea benzii PDA, precum și o parte din dotările aferente terminalului de pasageri, iar 75.703.980,64 lei este valoarea TVA. 

Valoarea totală cu TVA a investiţiei este de 479.337.927,86 lei, din care partea de construcții + montaj este de 326.256.984 de lei. Din aceşti bani, 150.859.851 de lei cu TVA reprezintă costul pentru asigurarea securității pasagerilor și bagajelor (90.484.972,24 lei partea de construcţii + montaj) şi 328.478.076,80 lei cu TVA costul pentru absorția creşterii traficului aerian (235.772.011,77 lei construcţii + montaj). Durata de realizare a investiției este de 25 de luni. 

S-a votat şi proiectul privind refacerea habitatelor de pe Coridorul Jiului

Tot în şedinţa de joi a fost aprobat şi proiectul „Monitorizarea şi menținerea stării de conservare favorabilă a speciilor de floră şi faună inventariate în Coridorul Jiului”, în vederea finanțării acestuia în cadrul POIM 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 4.266.690,90 lei, inclusiv TVA, din care valoare nerambursabilă primită de la UE este de 3.626.687,25 lei, iar valoare eligibila nerambursabila din bugetul de stat de 640.003,65 lei. CJ Dolj nu suportă niciun cost din bugetul judeţului pentru implementarea acestui proiect

Componenta de refacere a habitatelor afectate de deșeurile abandonate vizează terenuri cu o suprafață totală de peste 37 de hectare, aflate pe raza localităților Craiova, Braloștița, Breasta, Bucovăț, Cârna, Gângiova, Ghindeni, Gighera, Ostroveni, Teasc și Valea Stanciului. Coridorul Jiului a fost declarat sit de importanță comunitară, parte integrantă a rețelei ecologice europene „Natura 2000“ în România, și se întinde pe o suprafață totală de peste 71.000 de hectare. Proiectului nu se rezumă doar la a ridica deșeurile care au fost aruncate necontrolat, ci cuprinde și măsuri pentru refacerea fertilității solului și pentru reintegrarea acestor zone în mediul natural, prin replantare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Un mort și doi răniți într-o explozie neurmată de...

O femeie a murit și alte două persoane au...

ȘTIRI GdS