13.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAducțiunea de apă Isvarna II se apropie de Craiova

Aducțiunea de apă Isvarna II se apropie de Craiova

Lucrările la aducțiunea de apă Isvarna II avansează în ritm alert. Potrivit primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, până în prezent pe tronsonul cel mai aproape de municipiu au fost introduşi deja peste 3,2 km de conductă. Edilul a detaliat şi ce lucrări se execută pe acest tronson.

Este vorba de tronsonul VI din conducta de aducțiune Isvarna – Craiova, Firul II, parte a Masterplanului de apă şi apă uzată al judeţului Dolj în valoare de 445,8 milioane de euro (fonduri europene). Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în luna martie.

„Peste 3.200 de metri de țeavă, dintr-un total de 8.500, au fost deja introduși. Și asta doar pe primul tronson, cel mai aproape de Craiova, unde aceasta se montează prin procedura de relining prin fosta conductă. În paralel, se lucrează la înglobarea conductei de PAFSIN într-un beton special pentru a o fixa și asigura pe termen lung. În a doua jumătate a lunii august vor începe și lucrările de demontare a conductei vechi, de metal, pe porțiunea ce traversează râul Amaradia din zona Ișalnița pentru a o înlocui cu una nouă, din oțel“, a scris, pe Facebook, Olguţa Vasilescu.

Reabilitarea conductei de 8,544 km presupune introducerea unor conducte noi prin cea veche, care să reziste la presiuni de 10, respectiv 12 bari. Lucrările la aducțiunea de apă Isvarna – Craiova, Firul II, tronsonul VI, au o valoare de 54.403.620,10 lei, fără TVA (peste 12 milioane de euro). Ele au demarat în partea sudică a comunei Ișalnița, va urma apoi Craiova, Șimnicu de Sus și din nou Craiova, către Gospodăria de Apă. Montarea efectivă a noilor conducte a început din data de 15 aprilie.

Aducțiunea de apă Isvarna II, investiţie totală de 117 milioane de euro

Ultimul contract pentru Firul II Isvarna – Craiova, al şaselea din cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj”, a fost semnat marţi. Firul II de aducțiune Isvarna – Craiova are o valoare totală de peste 117 milioane de euro şi reprezintă o investiție strategică nu numai pentru Craiova, ci pentru întreg județul Dolj, dar și pentru Gorj.

Aducțiunea de apă Isvarna II se apropie de Craiova. Lucrările avansează în ritm alert, potrivit primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu
Aducțiunea de apă Isvarna II se apropie de Craiova. Lucrările avansează în ritm alert, potrivit primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu

La finalul lucrărilor va fi asigurată apă potabilă de cea mai bună calitate în toată Craiova, în alte cinci localități din Dolj (Brădeşti, Coţofenii din Faţă, Almăj, Işalniţa, Şimnicu de Sus), precum și în localitățile Rovinari, Brănești, Câlnic, Godinești, Plopșoru, Telești, Tismana, Țânțăreni şi Bâlteni, din județul Gorj. Investiția presupune reabilitarea a 27,4 kilometri de conductă și construirea altor 96,4 kilometri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS