6.4 C
Craiova
luni, 4 martie, 2024
Știri de ultima orăBani EuropeniÎncep lucrările la aducțiunea de apă Isvarna - Craiova II

Încep lucrările la aducțiunea de apă Isvarna – Craiova II

Încep lucrările la cea mai mare aducțiune de apă finanțată din fonduri europene, firul II Isvarna – Craiova. Este vorba de proiectul privind reabilitarea tronsonului VI din conducta de aducțiune Isvarna – Craiova, Firul II, parte a Masterplanului de apă şi apă uzată al judeţului Dolj în valoare de 445 de milioane de euro.

Lucrările la aducțiunea de apă Isvarna – Craiova, Firul II, au o valoare de 54.403.620,10 lei, fără TVA (aproximativ 11 milioane de euro) şi sunt executate de asocierea Elsaco Electronic SRL (lider de asociere) – Ecoapa Design SRL. Contractul include atât proiectare, cât și execuția. Firmele au avut patru luni la dispoziție pentru întocmirea Proiectului Tehnic (ce conține memorii, desene, calcule, etc), obligație de care s-au achitat, după cum a precizat, pe Facebook, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

A fost obținută Autorizația de Construire

„La sfârșitul săptămânii trecute a fost obținută și Autorizația de Construire pentru coridorul din județul Dolj unde se vor executa lucrările. Am vizitat șantierul deschis pentru primul dintre tronsoanele care vizează Firul II de aducțiune Isvarna – Craiova. Cele două firme câștigătoare respectă graficul, au finalizat Proiectul Tehnic, au achiziționat materialele necesare, și aici vorbim de conducte cu un diametru de peste un metru, iar pe 2 martie suntem gata să emitem Ordinul de Începere a Lucrărilor.

Întrucât vremea a fost favorabilă și antreprenorii au înțeles urgența acestui proiect, s-au făcut o serie de pași în avans. Reabilitarea conductei existente presupune, practic, introducerea unor conducte noi, care să reziste la presiuni de 10, respectiv 12 bari. Pentru ca toată această operațiune să fie posibilă, conducta a fost golită și predată constructorului, care a curățat-o și a verificat-o pe interior cu camere video. Până în acest moment s-au făcut 36 gropi de inspecție și s-au filmat CCTV peste 6000 metri de conductă. Conform prevederilor contractuale, s-a făcut și prima plată către constructor, în valoare de 5% din suma totală a lucrărilor“, a scris Olguţa Vasilescu.

Ce presupun lucrările la aducțiunea de apă Isvarna – Craiova II

Lucrările de reabilitare a conductei de aducțiune, pe acest tronson, vor începe în partea sudică a comunei Ișalnița, apoi vor străbate Craiova, Șimnicu de Sus și din nou Craiova, către Gospodăria de Apă.

Încep lucrările la aducțiunea de apă Isvarna - Craiova II
Încep lucrările la aducțiunea de apă Isvarna – Craiova II, contract cu o valoare de aproape 11 milioane de euro

„Firul II de aducțiune Isvarna – Craiova, cu o valoare totală de peste 117 milioane de euro, o investiție strategică nu numai pentru Craiova, ci pentru întreg județul Dolj, dar și pentru Gorj, este varianta prin care, la finalul lucrărilor, vom asigura apă potabilă de munte, de cea mai bună calitate, pentru Craiova și alte 6 localități din Dolj, respectiv Brădești, Coțofenii din Față, Almăj, Ișalnița, Șimnicu de Sus și Filiași, precum și pentru Rovinari, Brănești, Câlnic, Godinești, Plopșoru, Telești, Tismana și Țânțăreni, din județul Gorj. Investiția presupune reabilitarea a 27,4 kilometri de conductă și construirea altor 96,4 de kilometri și a fost împărțită în şase contracte de lucrări, aflate în diferite stadii ale licitațiilor, acesta fiind primul adjudecat“, a mai precizat primarul Craiovei.

Coridorul pe unde va trece Firul II de aducțiune Isvarna – Craiova înseamnă o suprafață totală de peste 215 hectare, suprafață care a fost trecută în proprietatea publică a Județului Dolj. De altfel, Masterplanul de apă şi apă uzată al judeţului Dolj este un proiect implementat şi derulat de Consiliul Judeţean Dolj şi Compania de Apă Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS