20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoua Termoficare nu-i mai tolereză pe restanțieri

Noua Termoficare nu-i mai tolereză pe restanțieri

Mii de craioveni au rămas începând de ieri fără apă caldă. Furnizorul de agent termic al oraşului schimbă macazul, fiindcă nu mai vrea să ajungă în situaţia predecesorului, SC Termo, înglodat în datorii. Prin urmare, reprezentanţii SC Termo Urban au decis să nu mai furnizeze apa caldă craiovenilor care nu-şi plătesc facturile. În acest fel, operatorul evită să îngroaşe rândurile restanţierilor şi să acumuleze datorii astronomice. După trei luni de activitate, Termo Urban are de recuperat 152.088,78 de lei de la restanțieri.

Măsura a fost luată imediat ce asociaţiile de proprietari nu şi-au plătit primele facturi, pe luna aprilie şi mai. Asociaţiile de proprietari datornice nu mai sunt tolerate ca în anii trecuţi şi de la prima restanţă s-au trezit cu agentul termic sistat. Drept urmare, 15 asociaţii de proprietari din Craiova au fost trecute pe duşuri reci.

Acestea sunt, Asociaţia de proprietari 6 Nicolae Titulescu cu o datorie de 24.543, 93 de lei, 47 Corniţoiu cu o datorie de 24.339,94 de lei, asociaţia de proprietari 122 BIG- Craioviţa Nouă cu un debit de 22.183,23 de lei, Asociaţia de prorpeitari 15 Craioviţa Nouă cu o datorie de 19.920,71 de lei.

Termo
Termo

Acestora li se alătură Asociaţia de proprietari 1 Henri Coandă care are de plătit 13.866,46 de lei, Asociaţia de proprietari 11 Eroilor cu o restanţă de 12.282,32 de lei, Asociaţia Bl.13 Craioviţa Nouă care are de plătit 12.006, 99 de lei, Asociaţia de proprietari Bloc 73Ap Theodor Aman cu o restanţă de 7.118,77 de lei.

Au rămas fără apă caldă şi asociaţiile: 162B Craioviţa Nouă cu o factură neplătită de 4.535,60 de lei, Bloc 115B Dacia Craioviţa Nouă care are de plătit 2.935,77 de lei, Asociaţia Carpaţi Craioviţa Nouă cu o restanţă de 2.806,79 de lei, dar şi asociaţia 6 Lăpuş cu o restanţă de 2.407,67 de lei. În aceeaşi situaţie se găsesc şi asociaţiile Bloc 10A Calea Bucureşti, bloc C9 Calea Bucureşti şi Asociaţia 3T Craioviţa Nouă.

Asociațiile de proprietari cu datorii la Termo Urban, sub amenințarea debranșării
Asociațiile de proprietari cu datorii la Termo Urban, sub amenințarea debranșării

92 de asociaţii de proprietari au fost somate

Furnizorul spune că ia această măsură ca să nu mai plătească penalităţi de întârziere către Complexul Energetic Oltenia, din cauza neachitării la termen a facturilor.
„Termo Urban Craiova SRL aduce la cunoștința asociațiilor de proprietari că în conformitate cu Art.42 alin.(11) din Legea serviciilor comunitare publice nr.51 din 08.03.2006, publicată în Monitorul Oficial nr.254 din 21.03.2006 și republicată în Monitorul Oficial nr.121 din 05.03.2013, “Dacă sumele datorate de utilizator, inclusiv penalitățile, nu au fost achitate după 45 de zile de la primirea facturii, operatorul poate întrerupe furnizarea/prestarea serviciului cu un preaviz de 5 zile lucrătoare și are dreptul să solicite recuperarea debitelor în instanță”.


Pentru a nu mai fi pusă în situația delicată de a plăti penalități de întârziere către Complexul Energetic Oltenia, din cauza neachitării în termen a facturilor de către asociațiile de proprietari, Termo Urban Craiova SRL a emis un număr de 92 de notificări asociațiilor care au depășit termenul legal de 45 de zile pentru achitarea facturii lunii aprilie 2021.
Depășirea termenului legal de 45 de zile de către asociațiile de proprietari, pentru sumele datorate, generează penalități, lucru pe care Termo Urban Craiova SRL dorește să îl evite și/sau să-l minimizeze cât mai mult posibil”, spune conducerea societăţii.

Listă cu asociațiile datoare la Termo

15 asociaţii de proprietari au crezut că furnizorul glumeşte

Iniţial pe lista neagră a debitorilor s-au aflat 92 de asociaţii de proprietari. Unele dintre ele când s-au văzut strânse cu uşa și au efactuat plăţile restante către operatorul de căldură al oraşului. Altele nu au luat în serios notificările furnizorului şi acum au apa caldă sistată.


„Din cele 92 de asociații de proprietari notificate, 50 de asociații au efectuat plata integrală, 17 asociații au efectuat plați parțiale și 25 de asociații nu au efectuat plăti .Din cele 25 de asociații care nu au efectuat plăti, 15 asociații au depășit termenul legal de preaviz de 5 zile lucrătoare .
Pentru aceste 15 asociații de proprietari Termo Urban Craiova SRL va întrerupe furnizarea energiei termice începând cu data de 12.07.202″, anunţa SC Termo Urban ieri, 12.07 a.c .

Contactat, unul dintre reprezentanţii unei asociaţii de proprietari spunea:

Termo a decis sistarea apei calde
Termo a decis sistarea apei calde

„Nu ştiam, preşedintele este plecat din localitate. Ştiu că aseară (11.07.2021 n.r) am avut apă caldă. Acum nu ştiu ce s-a mai întâmplat, doamna administrator trebuie să ştie mai bine. Eu sunt doar membru în Comitet”,

spunea un membru din Comitetul Executiv al Asociaţiei de proprietari 15 Craioviţa Nouă.

Alt reprezentant al proprietarilor dă vina pe perioada de pandemie, când unii dintre proprietai și-au pierdut locul de muncă sau au muncit de acasă. Din această cauză au rămas fără venituri sau acestea s-au diminuat.

Noi plătim în funcție de cum plătesc și proprietarii. Unii sunt plecați și când se întorc plătesc. Sunt probleme cu această perioadă de pandemie, unii au rămas fără serviciu, alții lucrează part-time. Nici Termo nu trebuie să ia așa decizii de capul ei, că reclamă oamenii la primărie, spune un alt reprezentant al proprietarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS