14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDe la cât pleacă redevenţa terenului pentru stația de gaz natural comprimat

De la cât pleacă redevenţa terenului pentru stația de gaz natural comprimat

Primăria Craiova se mişcă repede în privinţa realizării unei staţii de gaz natural comprimat pentru vehicule (GNCV). De fapt, investiţia se doreşte a fi una privată, municipalitatea punând la dispoziţie doar terenul, în schimbul unei redevenţe.

Aceasta a fost deja stabilită şi urmează să fie supusă spre aprobare în şedinţa de joi, 22 aprilie, a Consiliului Local (CL). Asta după ce în şedinţa ordinară de luna trecută a CL Craiova a fost aprobat, după discuţii aprinse, terenul de 1.499 mp de pe Calea Severinului nr. 115B (spre ieșirea din Craiova, în zona fostului supermarket PIC) unde va fi construită staţia de gaz natural comprimat. Tot atunci au fost aprobate studiul de oportunitate, caietul de sarcini şi documentaţia de atribuire privind concesionarea terenului respectiv pentru o perioadă de zece ani.

Acum, executivul vine cu prețul de pornire al negocierii redevenţei anuale, aşa cum a rezultat din raportul de evaluare. Potrivit documentului care urmează să fie însuşit de Consiliul Local (executivul deţine majoritatea în CL), cuantumul redevenţei anuale de la care va porni licitaţia este de 31.050 de lei (20,71 lei/mp/an), echivalentul a 6.354 de euro (4,24 euro/mp/an). Asta înseamnă 2.587 de lei pe lună (1,73 lei/mp/lună), echivalentul a 530 de euro (0,35 euro/mp/lună). Valorile nu includ TVA. Conversia lei/euro a fost făcută la cursul de referință BNR de 4,8863 lei pentru un euro, curs valutar din 10.03.2021, data efectivă la care a fost inspectat imobilul şi făcută evaluarea. 

Stația de gaz natural comprimat. Concesionarul plăteşte pentru tot

Terenul de 1.499 mp va fi concesionat pe o perioadă de 10 ani, iar contractul poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu jumătate din durata iniţială, cu aprobarea Consiliului Local. Potrivit caietului de sarcini aprobat luna trecută, concesionarul va realiza pe cheltuiala sa staţia de vânzare combustibili alternativi, precum şi toate dotările pe care le consideră necesare funcţionării acesteia conform destinaţiei, fără posibilitatea de a fi deduse din redevenţa datorată. De asemenea, concesionarul va obține tot pe cheltuiala sa toate autorizaţiile necesare edificării construcţiilor și realizării branşamentelor la utilităţi, precum și toate acordurile şi avizele privind funcționarea. 

Pe Calea Severinului, spre ieșirea din Craiova, primăria vrea să fie construită o staţie de gaz natural comprimat pentru vehicule. Pentru asta, autoritatea locală va pune la dispoziție un teren de 1.499 mp, în vederea concesionării lui pe o perioadă de zece ani.
Pe Calea Severinului, spre ieșirea din Craiova, primăria vrea să fie construită o staţie de gaz natural comprimat pentru vehicule. Pentru asta, autoritatea locală va pune la dispoziție un teren de 1.499 mp, în vederea concesionării lui pe o perioadă de zece ani. Așa arată o stație de gaz natural comprimat (Foto: cngromania.eu)

„Ăsta e un proiect născut mort. Nu o să vină nimeni să investească într-o afacere în care nu sunt clienți. Faceți un proiect pentru nimeni! Suntem împotrivă, pentru că nu există niciun utilizator în Craiova de asemenea combustibil. Dacă îmi arătați măcar unul, noi votăm“, a spus în şedinţa de luna trecută consilierul local din partea USR-PLUS, Cezar Drăgoescu.

„Toate mașinile vor putea să folosească acest combustibil alternativ. Dacă dumneavoastră spuneți că nimeni nu e interesat, nu o să vină nimeni la licitație și o să rămânem cu terenul. Bănuiesc că nu e niciun investitor nebun să bage niște milioane de euro acolo ca să constate apoi că nu vine nimeni să folosească gazul repsectiv. Dar, repet, orice mașină din România va putea să-l folosească și probabil că într-o perioadă următoare îl va folosi“, a explicat atunci primarul Lia Olguţa Vasilescu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS